Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#496 Post autor: Koper » ndz kwie 11, 2010 20:44 pm

Adam Krysiński pisze:
Wawrzyniec pisze:Princess Mononoke - Joe Hisaishi - przepiękny i chyba mój ulubiony score Hisaishiego. Wspaniały motyw przewodni, a prawie każdy utwór jest osobnym arcydziełkiem, że się tak wyrażę. Ostatni utwór mogę słuchać na okrągło. Lektura obowiązkowa!
A jakich scorów słuchałes? Bo mononoke jest owszem fajne, nawet bardzo, ale wyjątkowo amerykańskie... Joe ma lepsze scory IMO, przynajmniej ja tak uważam jak patrze na półke..
A ja będę tym razem w swojej opinii bliżej Wawrzyńca. :P Tzn. nie zgodzę się do końca z Adamem. Ten score jest taki hollywoodzko-epicki, a Joe ma na koncie też zupełnie inne rodzaje muzyki. Czy lepsze? Inne a równie znakomite.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#497 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 12, 2010 13:06 pm

Koper pisze:A ja będę tym razem w swojej opinii bliżej Wawrzyńca. :P
Gdyby nie fakt, że mamy żałobę narodową to jakoś hucznie świętowałbym to wiekopomne wydarzenie :P :wink: A już na poważniej to dziękuję za wsparcie :) Dalej jednak nie do końca rozumiem zarzutu Adama :? Fakt nie znam, aż tak wielu płyt Hisaishiego jak chociażby on, czy też inni użytkownicy, ale z tych, które znam to właśnie ta mi się najbardziej podoba. I jakby co to dla mnie zarzut, że coś brzmi "hollywoodzko-amerykańsko" nie jest dla mnie niczym negatywnym.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#498 Post autor: Adam » pn kwie 12, 2010 13:10 pm

Wawrzyniec pisze:Fakt nie znam, aż tak wielu płyt Hisaishiego jak chociażby on, czy też inni użytkownicy, ale z tych, które znam to właśnie ta mi się najbardziej podoba. I jakby co to dla mnie zarzut, że coś brzmi "hollywoodzko-amerykańsko" nie jest dla mnie niczym negatywnym.
mi tutaj chodzi o aspekt którym ja się kieruję zawsze - nie po to słucham kompozytora japońskiego, by słuchać jego "hollywoodzko-amerykańskiej" pracy... jak takową chcę posłuchać to sięgam po Williamsa, a jak słucham japońskiego kompozytora to słucham dla etniki i tamtej kultury.. Ot, o to mi chodziło, a nie że Mononoke jest słabe.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#499 Post autor: Krelian » pn kwie 12, 2010 16:40 pm

nie wiedziałem za bardzo gdzie spytać słuchał ktoś Extreme Close-Up Hornera ? Dobre ?

bladerunner

#500 Post autor: bladerunner » pn kwie 12, 2010 18:15 pm

z Grzeczności nie ominę pytania kolegi
nie wiedziałem za bardzo gdzie spytać słuchał ktoś Extreme Close-Up Hornera ? Dobre ?
Nie słyszałem

Ostatnio słuchałem coś Ala TTRL, Wawrzyniec jesteś zajebisty inspirujesz :)

Mianowicie Rescue Dawn - Klaus Badelt .

Jeden z lepszych Badeltów! praca świetna co najmniej na 4 gwiazduchy. Polecam !!

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#501 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 12, 2010 19:54 pm

"Rescue Down" Badelta to dobry i trochę niedoceniony score. W sumie to liczyłem, że nawiąże się jakaś dłuższa współpraca Herzoga i Badelta, ale niestety tak nie wyszło. Mimo to score wart poznania. :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#502 Post autor: Marek Łach » pn kwie 12, 2010 20:03 pm

Tak, całkiem niezły score Badelta. Dziwny to kompozytor, ma potencjał, a raz za czas wypuści gniota, że aż przykro. Akurat z Herzogiem wyszło mu nieźle :)

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#503 Post autor: muaddib_dw » wt kwie 13, 2010 11:16 am

Amazing Grace - Davida Arnolda

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#504 Post autor: filold » wt kwie 13, 2010 12:30 pm

Ostatnio strasznie wkręciła mi się ścieżka z Master & Commander - The Far Side of the World, zwłaszcza utwór "The Cuckold comes out of the Amery"

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#505 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 13, 2010 14:24 pm

filold pisze:Ostatnio strasznie wkręciła mi się ścieżka z Master & Commander - The Far Side of the World, zwłaszcza utwór "The Cuckold comes out of the Amery"
Dobry score. Miejscami może trochę Matrixem zalatuje, ale to mi nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. Ogólnie też dobrze wkomponowane są te klasyczne utwory. Dobra rzecz :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#506 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 13, 2010 16:01 pm

Ja nie słuchałem niczego nowego ostatnio, a słuchałem sporo z moich dobrych rzeczy, które uwielbiam! Dlatego też tym razem daruję sobie komentarze przy soundtrackowe, aby nie nadużywać słowa "Geniusz" "Wybitne" itd.

Na dobry początek postanowiłem przesłuchać sobie najcenniejsze eksponaty z mojej skromnej kolejki, które przynajmniej kilkadziesiąt razy w roku muszę przesłuchać:

STAR WARS

Star Wars: Episode I The Phantom Menace - John Williams

Star Wars: Episode II Attack of the Clones - John Williams

Star Wars: Episode III Revenge of the Sith - John Williams

Star Wars: Epiosode IV A New Hope - John Williams

Star Wars: Epiosode V The Empire Strikes Back - John Williams

Star Wars: Epiosde VI Return of the Jedi - John Williams

Transformers - Steve Jablonsky

Transformers: Revenge of the Fallen - Steve Jablonsky

Crimson Tide - Hans Zimmer

Sherlock Holmes - Hans Zimmer

Driving Miss Daisy - Hans Zimmer

Frost/Nixon - Hans Zimmer

Wall-E - Thomas Newman

I na razie tyle, ale pewnie niedługo zajmę się za kolejne serie do słuchania :wink: Może ktoś znajdzie coś z tego interesującego, ja z mojej strony oczywiście polecam wszystko :wink:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#507 Post autor: Bucholc Krok » wt kwie 13, 2010 16:17 pm

Wawrzyniec pisze:Na dobry początek postanowiłem przesłuchać sobie najcenniejsze eksponaty z mojej skromnej kolejki, które przynajmniej kilkadziesiąt razy w roku muszę przesłuchać:
Fiu.. kilkadziesiąt razy.. To w zasadzie te 100 płyt by Ci wystarczyło w kolekcji?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#508 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 13, 2010 16:26 pm

Bucholc Krok pisze:Fiu.. kilkadziesiąt razy.. To w zasadzie te 100 płyt by Ci wystarczyło w kolekcji?
Znaczy ja miałem na myśli głównie "Star Wars" parę razy w roku po prostu muszę sobie całą Sagą obejrzeć i przesłuchać. Oczywiście w międzyczasie czasami wracam sobie do poszczególnych części, ale tak wszystkie 6 fajnie się słucha. Ta muzyka sama w sobie potrafi doskonale opowiadać tę historię. Wspaniałe przeżycie :D

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#509 Post autor: Bucholc Krok » wt kwie 13, 2010 16:28 pm

Zapewne, ale zrozumiałem, że słuchasz każdej ścieżki kilkadziesiąt razy. Jakby tak zliczył, ile by to zajęło czasu to pewnie z kilka miesięcy by wyszło.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#510 Post autor: filold » wt kwie 13, 2010 16:37 pm

Wawrzyniec pisze:
filold pisze:Ostatnio strasznie wkręciła mi się ścieżka z Master & Commander - The Far Side of the World, zwłaszcza utwór "The Cuckold comes out of the Amery"
Dobry score. Miejscami może trochę Matrixem zalatuje, ale to mi nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. Ogólnie też dobrze wkomponowane są te klasyczne utwory. Dobra rzecz :)
Prędzej bym powiedział, że TTRL miejscami zalatuje.

ODPOWIEDZ