Animacje pierwsze połowy roku

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Czas głosowania minął śr lip 27, 2016 18:50 pm

1: Christophe Beck - "The Peanuts Movie"
0
Brak głosów
2: Michael Giacchino - "Zootopia"
4
40%
3: "Hans Zimmer", Lorne Bafle - "Kung Fu Panda 3"
0
Brak głosów
4: Heitor Pereira - "Angry Birds"
2
20%
5: Thomas Newman - "Finding Dory"
2
20%
6: Alexandre Desplat - "The Secret Life of Pets"
2
20%

Liczba głosów: 10

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1 Post autor: lis23 » śr lip 20, 2016 18:50 pm

Jak pomyślałem, tak zrobiłem ;) do wyboru tylko te największe premiery. Co prawda filmu z muzą Desplata nie ma jeszcze w naszych kinach, ale płyta już wyszła ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

Re: Animacje pierwsze połowy roku

#2 Post autor: DanielosVK » śr lip 20, 2016 18:52 pm

Znowu sama nuda. Macie o czym ankiety robić. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3 Post autor: Adam » śr lip 20, 2016 18:53 pm

Ano :( równie dobrze mogą zrobić ankietę "jak miał na imię Adam Mickiewicz?" :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#4 Post autor: lis23 » śr lip 20, 2016 19:03 pm

Tak, jak Ty? ;)
No co? Jak ktoś już chce głosować na nowego Desplata to ta ankieta jest bardziej odpowiednia.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#5 Post autor: DanielosVK » śr lip 20, 2016 19:16 pm

Ja wiem. Konkurencja równie przebojowa. :P
Fe.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#6 Post autor: Ghostek » śr lip 20, 2016 19:18 pm

Czy BvS oraz Id4-R możemy zaliczyć do animacji? Za wiele tradycyjnych ujęć tam nie ma...
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#7 Post autor: lis23 » śr lip 20, 2016 20:04 pm

Ghostek pisze:Czy BvS oraz Id4-R możemy zaliczyć do animacji? Za wiele tradycyjnych ujęć tam nie ma...
;) A na poważnie to zastanawiałem się, jak sklasyfikować "Księgę Dżungli" Disneya, bo to przecież w 90% CGI ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#8 Post autor: Koper » śr lip 20, 2016 20:57 pm

Laurent Perez del Mar - La Tortue Rouge

niestety nie było w ankiecie :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#9 Post autor: Wawrzyniec » śr lip 20, 2016 22:19 pm

Ta ankieta wprowadziła mnie w sumie w smutny nastrój, nad tym jak na razie ścieżki do animacji się w tym roku prezentują. A człowiek myślałby, że ten gatunek daje takie pole do popisu. :(
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#10 Post autor: lis23 » śr lip 20, 2016 22:33 pm

Ja nie narzekam, dwie fajne, a jedna świetna - ba!, nawet pseudo Zimmera w tym roku zakupiłem ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#11 Post autor: DanielosVK » śr lip 20, 2016 22:40 pm

John Day Trump, wracaj, żeby uczynić muzykę do kina familijnego great again.
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#12 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 21, 2016 00:47 am

Niestety najwcześniej wróci za rok. :(
#JohnPowellAnimationNeedsYou

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#13 Post autor: lis23 » czw lip 21, 2016 11:03 am

Ja tych narzekań nie rozumiem.
Co prawda to nie są już czasy Alana Menkena, Hansa Zimmera, Jerrego Goldsmitha czy Jamesa Hornera, ale nadal jest nieźle. Jest elegancko (Newman i Desplat), jest powrót do przeszłości (Zimmer/Balfe) i jest Giacchino ;)
Osobiście wybrałem pracę Giacchino i pozwolę sobie uargumentować swój wybór. Po kilku przesłuchaniach i po zapoznaniu się z innymi pracami Michaela do animacji (posiadam już wszystkie prócz 'Aut 2")uważam, że jest to najlepsza, najbardziej kreatywna i najbardziej różnorodna praca Giacchino do animacji. Dlaczego tak uważam?
Ano dlatego, że nie jest to praca tak jednolita gatunkowo, jak "Iniememocni" (gdzie mamy fajny jazz i fajne nawiązanie do kina Bondowskiego, ale główny temat jest słabo wykorzystany i w pełnej krasie brzmi dopiero na napisach końcowych), nie jest tak chaotyczna i ilustracyjna, jak "Ratatuj' i nie jest tak monotematyczna, jak "Odlot". Wydaje mi się, że albo Giacchino się czegoś nauczył, albo sam film wymógł na nim takie podejście. Jego najnowsza praca jest bardzo różnorodna gatunkowo i instrumentalnie, a przy tym nie ma w niej chaosu i bałaganu, jest bardzo uporządkowana, choć nie tak jednolita, jak praca o podstarzałych superbohaterach, jest w końcu bogata tematycznie, a tematy są rozłożone na albumie i nie słyszymy ich tylko na końcu płyty (przykładem niech będzie temat policyjny/temat śledztwa, który świetnie przemyka po całym albumie i jest fajnie wpleciony w inne utwory). Ostatnią zaletą są te muzyczne miniaturki, które dodają tej pracy uroku i które podkreślają różny charakter miejsc do których trafiamy wraz z bohaterami filmu (Brazylia, Włochy, Rosja, itp.). Uważam, że Giacchino dobrze wywiązał się ze swojego zadania i po pierwotnym WTF? po pierwszym odsłuchu, jest teraz duże uznanie z mojej strony dla tej pracy.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#14 Post autor: Wawrzyniec » pt lip 22, 2016 03:10 am

Ale ja nie oczekuję kolejnej Pięknej i Bestii, czy Księcia Egiptu, albo Mulan. Ale nawet na współczesne standardy to w tym roku animacje muzyczne wypadają średnio. Nie twierdzę, że źle, ale średnio. Plus to co w sumie łączy te wszystkie prace, to niestety to, że po charakterze tej muzyki i jej prezentacji na albumie od razu słychać, że jest to muzyka z myślą o filmie animowanym. A ja za takim podejściem średnio przepadam i w sumie o tym samym mówił HGWu podczas swego panelu. Ja chcę brać soundtrack jak do "Jak Wytresować Smoka", "Sinbada", "Króla Lwa", które będą po prostu brzmiały i tu brakuje mi dobrego słowa, gdyż ani "poważnie", "ani dla dorosłych" są złe. Po prostu wolę soundtracki do filmów animowanych, które nie popadają w stereotypy takich ścieżek, a brzmią jak normalna muzyka filmowa.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#15 Post autor: lis23 » pt lip 22, 2016 12:14 pm

Po pierwsze - obecnie wiele animacji to komedie, więc muzyka to odzwierciedla. W pracy Giacchino jest sporo smutku i takiego mało "bajkowego" underscore, ale obok tego jest ten cały koloryt tej zwierzęcej metropolii i tutaj nie powinno być powagi. Nawet nowa Panda ma sporo tego kolorytu. Poza tym, "Król Lew" obok tych świetnych, ikonicznych już utworów ma sporo tej komediowej, zarezerwowanej właśnie dla animacji muzyki, więc nie jest on tu takim dobrym przykładem, a że Zimmer potrafi przysmęcić a la Bach tam gdzie trzeba ;) nie czyni z niego pracy poważnej.
Drugi tegoroczny projekt Disneya wydaje się mieć zupełnie inny charakter, klimat, bliższy takiemu "Sindbadowi" DreamWorksu lub "Lilo i Stich", ciekawe, czy muzyka też odda ten klimat przygody, wędrówki, itp.?

ODPOWIEDZ