Alexandre Desplat - Unbroken (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: Alexandre Desplat - Unbroken (2014)

#61 Post autor: Kaonashi » sob gru 13, 2014 16:08 pm

Mefisto pisze:Co może być ważniejsze od Desplata? :>
Inny Desplat :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

hp_gof

#62 Post autor: hp_gof » sob gru 13, 2014 16:15 pm

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#63 Post autor: Adam » sob gru 13, 2014 16:24 pm

regulamin się kłania :P

najsłabszy tegoroczny Desplat, nudny i rozciągnięty, nijaki i łopatologiczny. te fleciki bambusowe i próby dźwiękonasladownictwa to już w ogóle generic... podstawka ciut lepsza od FYC, no ale FYC to się nie da w ogóle przejść... szkoda bo liczyłem na coś więcej, tym bardziej po jego wywiadzie dla dp30.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#64 Post autor: Koper » sob gru 13, 2014 20:14 pm

Czyli nie ma co ściągać, można sobie darować? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#65 Post autor: hp_gof » sob gru 13, 2014 20:15 pm

Jeśli uważasz, że Adam jest wyrocznią i zawsze ma rację, to tak :mrgreen:

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#66 Post autor: Paweł Stroiński » sob gru 13, 2014 20:31 pm

Adam pisze:regulamin się kłania :P

najsłabszy tegoroczny Desplat, nudny i rozciągnięty, nijaki i łopatologiczny. te fleciki bambusowe i próby dźwiękonasladownictwa to już w ogóle generic... podstawka ciut lepsza od FYC, no ale FYC to się nie da w ogóle przejść... szkoda bo liczyłem na coś więcej, tym bardziej po jego wywiadzie dla dp30.
Więcej wypowiem się (bez specjalnych zachwytów jednak) później, bo jeszcze słucham tego score, ale chciałbym, byś mi sprecyzował, o co ci do cholery chodzi z "próbami dźwiękonaśladownictwa" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#67 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 14, 2014 00:40 am

hp_gof pisze:PS. Jolie o Desplacie: http://www.classicfm.com/music-news/lat ... cal-music/
Lubię Angelinę, ale trudno mi nazwać ją reżyserką. :? Nawet niedawno w moim ulubiony organizowanym przez Hollywood Reporter "Roundtable" reżyserów, mamy takie osobistości jak Mike Leigh, Morten Tyldum, Bennett Miller, Richard Linklater, Christopher Nolan i... Angelina Jolie. :? Aż się boję jak będzie wyglądał Roundtable z kompozytorami i czy nagle nie pojawi się tam Sanchez.

W ogóle wcale się nie zdziwię jeżeli Angelina Jolie, wybrała dlatego Alexandre Desplata, gdyż filmy do których komponuje zawsze walczą o najważniejsze nagrody. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#68 Post autor: Adam » ndz gru 14, 2014 08:34 am

@Paweł - w traku "śmierć cośtam" tak zalatuje i nie tylko tam :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#69 Post autor: Mystery » wt gru 16, 2014 17:38 pm

Rzadko się zdarza, a jednak czasem, raz na rok, jest, nieudany score od Desplata. Nie angażujący, nie ciekawy, bez żadnej konkretnej myśli przewodniej, która towarzyszyła każdej tegorocznej pracy Ola, po prostu nudny i nijaki i nie wiedzieć czemu, znów kojarzący mi się z czymś, co mógłby, tym razem do melodramatu odbębnić Beltrami :wink: Oczekiwań co do tego tytułu nie miałem żadnych, szczególnie po słabym zwiastunie, toteż jakoś rozczarowany nie jestem i większej skazy na kompozytorze ta praca nie zostawi, ale widać, że nawet najlepszemu kompozytorowi może się trafić mniej inspirujący projekt, reżyser i w rezultacie mniej ciekawa praca, choć z podobnych klimatów i w też nie najlepszym obrazie w Emperor Alex Heffes potrafił się pokazać ze znacznie lepszej strony, choć ten raczej nie miał 10 innych projektów na głowie i mógł pewnie bardziej wejść w film :wink:

hp_gof

#70 Post autor: hp_gof » śr gru 17, 2014 12:22 pm

Wywiad z Olkiem na temat Unbroken. http://www.economist.com/blogs/prospero ... re-desplat
W tym filmie z założenia miało nie być słychać muzyki :mrgreen:
Mr Desplat, in fact, is rather drawn to muteness. He asked me hopefully if I found myself not noticing the music at times during the film. The answer was a lame “no”, but the fact he posed the question points to his penchant for musical understatement—what he calls his "less is more" approach. "Maybe I am too restrained," he says.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#71 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 18, 2014 14:57 pm

hp_gof pisze:W tym filmie z założenia miało nie być słychać muzyki :mrgreen:
A to wszystko wyjaśnia i w takim razie Desplat wszedł na wyższy poziom. :P Już nie tylko ukryte tematy, ale i ukryta muzyka. :mrgreen:

Jakoś opinia Mystery'ego średnio mnie zachęciła. I spoko przy takiej ilości projektów może Desplat skomponować jednego zamulacza. Tylko jedynie co mnie wprowadziło w błąd, to właśnie ten wywiad, w którym tak wiele się Desplat o tej muzyce wypowiadał i niepotrzebnie podgrzewał emocje.
Lepiej wrócić do "The Imitation Game", "The Grand Budapest Hotel", czy nawet fragmentów "Godzilli".
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#72 Post autor: hp_gof » czw gru 18, 2014 16:53 pm

I do Monuments Men! Wspaniały, tradycyjny, niedoceniany score!
No właśnie Unbroken stoi tak trochę w rozkroku - z jednej strony jest duża orkiestra (większa niż w Imitation Game), ale Desplat trzyma ją na smyczy i nie pozwala wybuchnąć, choć kilka momentów jest głośnych. Ale większość scoru jest subtelna. Tłumaczenie jest takie, że tu chodzi o wewnętrzną siłę (niezłomność) Zamperiniego. Więc i muzyka nie może się narzucać na pierwszym planie, tylko musi odzwierciedlić subtelnie to, czego nie widać na ekranie. Whatever. Będę miał rozkminę z oceną w recce. Ocenię dość nisko. No chyba że dostanę olśnienia w kinie :D

Mefisto

#74 Post autor: Mefisto » sob gru 20, 2014 14:24 pm

Boli Cię to, Ty hejterze? :P

hp_gof

#75 Post autor: hp_gof » sob gru 20, 2014 14:43 pm

Jeszcze nie napisałem swojej recki, a Ty już mnie wyzywasz od hejterów? :roll:

ODPOWIEDZ