Jerry Goldsmith

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

Re: Jerry Goldsmith

#91 Post autor: Marcin » wt wrz 17, 2013 20:48 pm

Michał Turkowski pisze:Zapytam wprost - czy jest na forum ktos kto ma na dysku w jakimkolwiek formaci (najlepiej mp3) kompletna dyskogracie Jerry ego ? Albo wszysciusko to co zostalo mu wydane ?
Dokładnie, Michałowi chodziło o kompletną dyskografię w formie elektronicznej, więc odpisuję, skoro posiadam takową :) Co do uwagi Tomka, zgadzam się absolutnie. Tylko oryginalne albumy się liczą (mam w sumie 37 Goldsmitha - tych najulubieńszych i najbliższych memu sercu :) ). Reszta to tylko taki dodatek :D
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#92 Post autor: Tomek » wt wrz 17, 2013 22:09 pm

Mea culpa. Nie doczytałem oryginalnego pytania Turka.

@mrcn24. 37 albumów to już jest coś :-) Oczywiście, totalny kolekcjoner Goldsmitha powie, że to i tak mało. Z drugiej strony, Wawrzek na przykład stwierdzi pewnie, że to gruba przesada :mrgreen: :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#93 Post autor: Paweł Stroiński » wt wrz 17, 2013 22:18 pm

Ja musiałbym swoje oryginały policzyć Jerry'ego, ale na pewno wiem ilu mi, i dokładnie czego, brakuje.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#94 Post autor: Ghostek » wt wrz 17, 2013 22:21 pm

Ja planuję się zabrać za tworzenie kolekcji płyt Jerry'ego. Ale to dopiero po uzupełnieniu braków z innych nazwisk. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#95 Post autor: Wawrzyniec » wt wrz 17, 2013 22:51 pm

Tomek pisze:37 albumów to już jest coś :-) Oczywiście, totalny kolekcjoner Goldsmitha powie, że to i tak mało. Z drugiej strony, Wawrzek na przykład stwierdzi pewnie, że to gruba przesada :mrgreen: :wink:
Proszę mnie nie demonizować. Tym bardziej, że ja nikomu nie powiem, że ma za dużo płyt. I też nikogo nie krytykowałem, nawet jak posiada z 15 wydań tej samej muzyki. Niech każdy kupuje co mu się podoba.
I mnie samemu też pewnie z jakieś 5 płyt Jerry'ego brakuje do pełnej kolekcji. Ale tak samo jak mój przedmówca i u mnie inne tytuły i nazwiska mają priorytety.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#96 Post autor: Michał Turkowski » pt gru 06, 2013 23:09 pm

Dobra, to teraz coś ode mnie :)

Pochwalę się zarazem i jednocześnie mam pytanie do fanów/entuzjastów Goldsmitha :)
Tak wygląda moja kolekcja oryginalnych albumów Goldmitha na półce (kilka jest "w drodze" ale liczę że już je mam :) -

1. Patton/Tora!Tora!Tora! - Varese, re-rec z RSNO
2. The Wind and the Lion - Intrada, 2CD
3. Capricorn One - Perseverance Records, re-rec z National Philharmonic Orchestra
4. Omen - (BOX Varese)
5. Omen 2: Damien - (BOX Varese)
6. Omen 3: The Final Conflict - (BOX Varese)
7. Masada - Intrada, 2CD
8. The Salamander - Prometheus/Tadlow, re-rec z COPPO
9. Under Fire - Warner Bros Records
10. Legend - Silva
11. First Blood - Varese
12. Rambo: First Blood Part 2 - Silva
13. Rambo III - Intrada
14. Lionheart - Varese
15. Goldsmith conducts Goldsmith - Silva (kompilacja)
16. Total Recall (Deluxe Edition) - Varese
17. Rudy - Varese
18. First Knight - La-La Land, 2CD
19. Air Force One - Varese
20. The Mummy - Decca
21. The 13th Warrior - Varese
22. Frontiers - Varese (kompilacja)
23. The Edge (Expanded) - La-La Land

Tak na dzień dzisiejszy wygląda moja kolekcja Goldsmitha :)
Teraz pytam fanów Goldsmitha - na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę w jego zbiorach (ogromnych...) na jakich scorach się skupić, czego ponownie posłuchać, co obadać raz jeszcze... :)

Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

#97 Post autor: Marcin » sob gru 07, 2013 01:00 am

Bardzo zacna lista :wink:. Choć jako fan Goldsmitha trochę braków dostrzegam :) . Po pierwsze nie widzę Poltergeista :shock: Dla mnie to zaraz po The Final Conflict najlepsza ścieżka Mistrza, trochę trudna w odbiorze na początku ale z każdym kolejnym odsłuchem zyskuje coraz bardziej na wartości (po mistrzowsku Goldsmith żongluje tutaj emocjami: od skrajnego przerażenia aż po anielskie uniesienie - Rebirth najlepszym przykładem!). Co jeszcze. Na pewno Papillon (świetny temat przewodni (taki 'Kilarowy' - Ziemia Obiecana), przepiękny Gift from the Sea - jeden z moich ulubionych lirycznych utworów Goldsmitha. Oczywiście Star Treki (ich chyba nie trzeba przedstawiać), choć moimi faworytami są The Motion Picture i Insurrection (szczególnie wersje rozszerzone, które się zresztą niedawno ukazały). Spośród znanych ścieżek Jerry'ego, które warto mieć, wymienię jeszcze: The Blue Max,The Sand Pebbles, Chinatown, Islands in the Stream, Magic, The Boys From Brazil, The Swarm, Night Crossing, The Secret Of NIMH, King Solomon's Mines, Hoosiers, Gremlins (1+2), The Russia House, Basic Instinct, Medicine Man, The Ghost and the Darkness, Mulan (choć cierpliwie czekam na jakieś obszerniejsze wydanie :) ). Z mniej znanych godne uwagi są ścieżki do westernów, na razie przesłuchałem: Rio Conchos (mój ulubiony, temat przewodni mógłbym słuchać na okrągło), Stagecoach / The Loner, Rio Lobo, Wild Rowers, Great Train Robbery. Jeżeli chodzi o kompilacje to świetny jest 4 - płytowy 40 Years of Film Music (re-recording) oraz 6 - płytowy At 20th Century (choć to już bardziej dla fanbojów :) ). Oczywiście na pewno pominąłem wiele świetnych ścieżek (tyle tego jest, że o taką pomyłkę nie trudno :wink: ), poza tym, mimo iż Jerry to mój ulubiony kompozytor filmówki, nie znam wszystkich jego ścieżek... tak po prawdzie to jestem gdzieś w połowie :D :wink:
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#98 Post autor: Koper » sob gru 07, 2013 12:38 pm

Gdzie Duch i Mrok, Turek? :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#99 Post autor: Althazan » sob gru 07, 2013 12:53 pm

Bardzo ładna lista. Nie czepiajcie się o Duch i Mrok, bo sam zarekomendowałem przeczekanie, przecież to wkrótce wydadzą w wersji rozszerzonej :P
Zgadzam się w większości z mrcn-em: brak The Boys From Brazil, Night Crossing, The Secret Of NIMH, King Solomon's Mines, Hoosiers, Gremlins, The Russia House, Basic Instinct, Congo, Papillon, Medicine Man, The Ghost and the Darkness, Mulan kłuje w oczy, ale w przypadku tych dwóch ostatnich jest rozgrzeszenie z powodu spodziewanych rozszerzonych wznowień (to samo może być z Russia House i The Secret Of NIMH) :mrgreen: Poza tym Night Crossing w wersji szerszej jest obecnie nie do dostania w normalnych pieniądzach...

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#100 Post autor: Koper » sob gru 07, 2013 13:03 pm

Althazan pisze:Bardzo ładna lista. Nie czepiajcie się o Duch i Mrok, bo sam zarekomendowałem przeczekanie, przecież to wkrótce wydadzą w wersji rozszerzonej :P
To chyba będzie dobra okazja, żeby odkupić stare wydanie po atrakcyjnej cenie, bo rozszerzać tu chyba nie ma czego, raczej skrócić o te niegoldsmithowskie popierdółki na końcu. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#101 Post autor: Marek Łach » sob gru 07, 2013 13:49 pm

Duch i Mrok ma co najmniej jedną cudną aranżację tematu "polowania" ze sceny pierwszych łowów z udziałem Masajów, której nie ma na podstawowym wydaniu. Ale ja też mimo wszystko rozszerzenia nie będę kupował, bo za wyjątkiem tego braku jestem z oryginalnego albumu w pełni zadowolony. :)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#102 Post autor: kiedyśgrześ » sob gru 07, 2013 14:20 pm

Teraz Turka próbują na ta swoją dziewiętnastowieczną modłę przekabacić :) Hej Michał, jak już łyknąłeś tą Pamięć Absolutną to wiesz, Obcy, Planeta Małp, Coma, Logans Run, Outland, Freud, Mephisto Waltz, Seconds i takie tam, to są wartościowe soundtracki, a nie te... ehh nieważne :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#103 Post autor: Michał Turkowski » sob gru 07, 2013 14:49 pm

Z góry dziękuję za wszelkie rekomendacje :)

Althazan dobrze prawi: „Duch i Mrok” to pozycja obowiązkowa, ale podstawka jest droga już dziś do zdobycia, czekam więc na complete 2cd – oryginalny album (który jest re-reciem, stworzonym przez Goldsmitha specjalnie na CD) + complete film score :)

Podobnie „Mulan”, choć mam nadzieję że jak ktoś to wyda to ładnie zmontowane, bo jak widzę to pocięte na krótkie fragmenty promo… Nie lubię czegoś takiego bardzo.

Przyjrzę się jeszcze poleconym propozycjom – choć taki „Hoosiers” nie podoba mi się, podobnie jak nie lubię (choć doceniam) „Star Trek The Motion Picture”.

Z kolei to co wymienił kiedyśgrześ – rzeczy typu „Coma”, „Mephisto Waltz”, „Freud”, „Outland”, „Logan’s Run”, czy „Seconds” to kompletnie nie moje klimaty i są to mi scory kompletnie obojętnie…. :wink: Jak dla mnie scory to kompletnie niesłuchalne… ;)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#104 Post autor: Ghostek » sob gru 07, 2013 14:58 pm

Grzesiu powinien se w podpis zapodać takie cóś:

Obrazek

;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#105 Post autor: Koper » sob gru 07, 2013 16:07 pm

Grzesiu u każdego kompozytora kocha to, czego inni nie są w stanie słuchać. :D

ODPOWIEDZ