Bardzo zacna lista

. Choć jako fan Goldsmitha trochę braków dostrzegam

. Po pierwsze nie widzę Poltergeista

Dla mnie to zaraz po The Final Conflict najlepsza ścieżka Mistrza, trochę trudna w odbiorze na początku ale z każdym kolejnym odsłuchem zyskuje coraz bardziej na wartości (po mistrzowsku Goldsmith żongluje tutaj emocjami: od skrajnego przerażenia aż po anielskie uniesienie - Rebirth najlepszym przykładem!). Co jeszcze. Na pewno Papillon (świetny temat przewodni (taki 'Kilarowy' - Ziemia Obiecana), przepiękny Gift from the Sea - jeden z moich ulubionych lirycznych utworów Goldsmitha. Oczywiście Star Treki (ich chyba nie trzeba przedstawiać), choć moimi faworytami są The Motion Picture i Insurrection (szczególnie wersje rozszerzone, które się zresztą niedawno ukazały). Spośród znanych ścieżek Jerry'ego, które warto mieć, wymienię jeszcze: The Blue Max,The Sand Pebbles, Chinatown, Islands in the Stream, Magic, The Boys From Brazil, The Swarm, Night Crossing, The Secret Of NIMH, King Solomon's Mines, Hoosiers, Gremlins (1+2), The Russia House, Basic Instinct, Medicine Man, The Ghost and the Darkness, Mulan (choć cierpliwie czekam na jakieś obszerniejsze wydanie

). Z mniej znanych godne uwagi są ścieżki do westernów, na razie przesłuchałem: Rio Conchos (mój ulubiony, temat przewodni mógłbym słuchać na okrągło), Stagecoach / The Loner, Rio Lobo, Wild Rowers, Great Train Robbery. Jeżeli chodzi o kompilacje to świetny jest 4 - płytowy 40 Years of Film Music (re-recording) oraz 6 - płytowy At 20th Century (choć to już bardziej dla fanbojów

). Oczywiście na pewno pominąłem wiele świetnych ścieżek (tyle tego jest, że o taką pomyłkę nie trudno

), poza tym, mimo iż Jerry to mój ulubiony kompozytor filmówki, nie znam wszystkich jego ścieżek... tak po prawdzie to jestem gdzieś w połowie