JOHN WILLIAMS - THE BOOK THIEF (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ludi
Gość od wnoszenia fortepianu

Re: JOHN WILLIAMS - THE BOOK THIEF (2013)

#106 Post autor: ludi » wt lis 05, 2013 21:49 pm

Cóż, odtwórczy to John, bo i Gejsza i wspomniane Angela's Ashes, a i Empire of the Sun (z racji tematyki) To po prostu dobry, kolejny Williams. Przesłuchamy, powzdychamy i już :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#107 Post autor: Adam » wt lis 05, 2013 23:04 pm

no jest to odtwórcze, ale i tak John musiałby się bardzo postarać, po tym co odsłuchałem, żeby to było słabsze od Lincolna :mrgreen: a to nastraja dobrze/lepiej z automatu :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#108 Post autor: muaddib_dw » śr lis 06, 2013 11:05 am

Koper pisze:
ravaell pisze:Chociaż w sumie, kto oczekiwał po Johnie fajerwerków...
Lisu
Wawrzyniec
Muaddib
...

;)
Fajerwerków oczekują zwykle marudy z mlekiem pod nosem, liczące na kolejne kaboom w stylu SW czy IJ, ja do nich nie należę. Żaden szanujący się fan muzyki Williamsa nie ma takich oczekiwań. Tak wiec pod zły adres dotarłeś Panie Koprze :wink:

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#109 Post autor: bartex9 » śr lis 06, 2013 13:22 pm

Mówcie co chcecie, ale ślicznie to brzmi.

Pierwsza recenzja:
http://lostinthemultiplex.com/extras/fe ... thief.html

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#110 Post autor: lis23 » śr lis 06, 2013 16:20 pm

Adam pisze:no jest to odtwórcze, ale i tak John musiałby się bardzo postarać, po tym co odsłuchałem, żeby to było słabsze od Lincolna :mrgreen: a to nastraja dobrze/lepiej z automatu :)

Ja tam się nie zgodzę
w końcu odsłuchałem klipy i na pewno będzie to przyjemna muzyka ale brakuje jej wyrazistości, pod tym względem " Lincoln " prezentuje się znacznie lepiej dzięki tematom, instrumentarium, itp. choć w przypadku " The Book Thief " płyty będzie się lepiej słuchać jako całoci? - posłuchamy, zobaczymy.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#111 Post autor: Koper » śr lis 06, 2013 17:45 pm

muaddib_dw pisze:Fajerwerków oczekują zwykle marudy z mlekiem pod nosem, liczące na kolejne kaboom w stylu SW czy IJ, ja do nich nie należę. Żaden szanujący się fan muzyki Williamsa nie ma takich oczekiwań. Tak wiec pod zły adres dotarłeś Panie Koprze :wink:
Żaden z fanbojstwa JW nie zwrócił uwagę jak zdefiniowałem "fajerwerki". Każdy tylko asekuracyjnie tłumaczy Williamsa, że wiadomo, że nie można oczekiwać fajerwerków bo to taki gatunek. A dupa tam. Lista Schindlera to prawdziwe fajerwerki emocji i pięknych tematów i nie ma gadania, że taki gatunek. :P Nie oczekujemy fajerwerków bo już nie te lata i nie ta forma. Sorry, ale takie życie.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#112 Post autor: Wawrzyniec » czw lis 07, 2013 00:25 am

A czy musimy zawsze po polsku narzekać i widzieć, że szklanka jest do połowy pusta, zamiast do połowy pełna? :?

Nikt nie oczekuje, że będzie to ten sam poziom co "Lista Schindlera". Wiadomo, że nie będzie to wielce oryginalne. Ale nawet starszy i powtarzający się Williamsa, jest dalej więcej wart i bardziej interesujący od współczesnej filmówki.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Kontakt:

#113 Post autor: Templar » czw lis 07, 2013 00:33 am

Wawrzyniec pisze:Wiadomo, że nie będzie to wielce oryginalne. Ale nawet starszy i powtarzający się Williamsa, jest dalej więcej wart i bardziej interesujący od współczesnej filmówki.
Williams lepszy od współczesnej filmówki, która jest rzekomo zdominowana przez RCP i imitacje RCP, czyli zaraz hejterzy stwierdzą, że Hans i jego ekipa jest zła, co potwierdza Wawrzek mówiąc, że nawet popłuczyny od Williamsa są lepsze od ich tworów. Strzał w stopę :P
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#114 Post autor: lis23 » czw lis 07, 2013 13:21 pm

Po klipach wnioskuję, że to będzie taki miks " Angela Ashes " i może trochę " Stepmom " tylko bez silnego tematu przewodniego.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#115 Post autor: kiedyśgrześ » pt lis 08, 2013 00:57 am

Całkiem poważnie Panowie, Big John niejednokrotnie wspominał ile to wstępnej pracy wykonuje na to ułożenie kilku nut w temat, prosty temat, przy ograniczonej ilość permutacji (jego słowa), no moim zdaniem to już od lat wychodzi... nie najlepiej, nie na takim poziomie do jakiego przyzwyczaił słuchacza w przeszłości :cry:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#116 Post autor: Wawrzyniec » pt lis 08, 2013 01:07 am

Pewnie nikt nie zwróci uwagi na moją pewną sugestię, która zostanie prawdopodobnie uznana jako "bredzenie fanboja". Ale czy z tą całą zmianą współczesnych tematów Johna Williamsa nie jest też do końca tak, że we współczesnej filmówce, same tematy stały się zdecydowanie, jakby to ująć? "skromniejsze". Takich wielkich, wielce rozpisanych tematów już się mało tworzy. Dominują raczej krótsze melodie i motywu na zaledwie kilka nut. W pewnym sensie trochę Williams wpisuje się w styl jaki teraz dominuje.

Tak mi się wydaje, ale naturalnie mogę być w błędzie za co najmocniej przepraszam.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#117 Post autor: Wojteł » pt lis 08, 2013 01:08 am

Była już o tym dyskusja przy okazji Tintina, wtedy chyba ze strony Marka padł argument, że Williams musi się dopasować do nowych technik montażu i nie ma jak rozwinąc długich melodii
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#118 Post autor: lis23 » pt lis 08, 2013 11:20 am

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#119 Post autor: bartex9 » pt lis 08, 2013 12:42 pm

Śliczne to jest. Williams ponownie pokazał klasę. Strasznie lubię takie subtelne prace. Co z tego, że jest to trochę "wtórne"? John pokazał już jeśli chodzi o dramaty bardzo dużo i korzystanie ze swojej wcześniejszej twórczości w żadnym wypadku nie jest tutaj wadą. Mamy tutaj dostojne, piękne granie, śliczne motywy fortepianowe. Bardzo dobrze wyszło połączenie harfy, fortepianu i skrzypiec. Jak dla mnie tematy wcale nie są mało rozbudowane - ten kawałek to przecież udowadnia.

Aha, i jak ktoś poszuka to znajdzie już cały score w domenie publicznej :D

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#120 Post autor: Kaonashi » pt lis 08, 2013 12:55 pm

Nawet niezly ten track, a na pewno lepszy od każdego z ... :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

ODPOWIEDZ