NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: NAGRODY BRANŻOWE - ROK 2012

#841 Post autor: Wawrzyniec » pn lut 25, 2013 22:54 pm

Gołdfinga. :P A w sumie to taki sobie był ten bondowski tribute. :?
Godniej by uczcili dając Newmanowi i Deakinsowi po Oscarze.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#843 Post autor: Adam » wt lut 26, 2013 10:13 am

imprezek ciąg dalszy:

The Consul General Of France, Mr. Axel Cruau, Honors The French Nominees For The 85th Annual Academy Awards - wczoraj w LA:

Obrazek
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#844 Post autor: Wawrzyniec » wt lut 26, 2013 15:27 pm

I znowu "Cloud Atlas" :D Fajne Resume w tym roku wyszło. Jestem zadowolony. :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#845 Post autor: lis23 » wt lut 26, 2013 16:38 pm

Kto z Was oglądał " Argo "?, czy film wyróżnia się czymś w masie innych tego typu filmów?
ja obejrzałem tylko trzy filmy walczące o Oscary:

" Diango " - film jest b. dobry ale to jest Tarantino, czyli nic nowego, wszytko to, co już znamy - z jednej strony jest to zaleta ale i wada, bo reżyser niczym nas nie zaskoczył i mamy tu wszystko to, co jest charakterystyczne dla Jego filmowego stylu.

" Nędznicy " - film jest dobry ale sprawia pewne wrażenie sztuczności - i nie chodzi tylko o teatralność ( trochę klaustrofobiczna sceneria ) ale także o trochę niedopracowaną warstwę wizualną, sceneria Paryża nie do końca mnie przekonała, zwłaszcza w pełnym planie - film broni się aktorsko i to ono rekompensuje fakt, iż film może trochę wymęczyć widza.

" Lincoln " - i ten film podobał mi się najbardziej, nie tylko dzięki świetnemu aktorstwu ale też dzięki pełnemu zanurzeniu w świecie wykreowanym na kinowym ekranie, świecie, który choć mały jest bardzo wiarygodny i realistyczny - każdy aktor, op pierwszo, drugo, aż po trzecio planowych i statystów jest tu na swoim miejscu + zdjęcia, scenografia, scenariusz, reżyseria, wszystko to sprawia, że film jest dopełniony, choć zakończenie pozostawia nieco do życzenia.
Ogólnie, jest to chyba najbardziej kameralny film w dorobku Spielberga, ale nie jest to w żadnym wypadku wada - szkoda tylko, że muzyka gra tu tak małą rolę, właściwie mogłoby jej nawet nie być.
Prawdopodobnie jutro wybiorę się z siostrą na " Poradnik Pozytywnego Myślenia ".

A co do muzyki - słucham sobie tego " Life of PI " i zbyt zachwycony nie jestem - owszem, " Pi's Lullaby " jest ładne ale poza tym niewiele mi zostało w pamięci z odsłuchu, poza tym głównym tematem.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Templar

#846 Post autor: Templar » wt lut 26, 2013 17:34 pm

Ja to jeszcze tylko Silver Linings Playbook nie widziałem, a to to wszystkie i mi się Życie Pi i Argo najbardziej podobały.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#847 Post autor: Wawrzyniec » wt lut 26, 2013 20:28 pm

Ja z Oscarowych to nie widziałem jeszcze "Silver Linings Playbook", ani "Beast..." a szkoda, gdyż to podobno dość pozytywnie nastawiające i ciepłe filmy.

Z tych co widziałem, to chyba najprędzej bym dał "Les Miserbles" Oscara. Podobnie jak "Lincoln" to taki film w jak najbardziej oscarowym stylu. Przy czym mam na myśli takie stereotypowe podejście do Oscarów z rozmachem i wszystkim tym co wiele osób uważa za "amerykańskie i hollywoodzkie", przy czym oba te słowa mają jak najbardziej negatywną konotację.

"Django Unchained" mi się podobało, jak to film Tarantino. Ale obraz zdecydowanie gorszy od "Inglourious Bestards". I co mi się jeszcze w tym filmie nie podobało, że wtedy kiedy powinien się skończyć, nagle zmienia zdanie i postanawia jeszcze z 20 minut potrwać. I to raczej nie jest typowo oscarowy film.

"Argo" jest dobrym filmem, ale czy oscarowym. Coś czuję, że do historii to on nie przejdzie. Ale w sumie mogę z takim wygranym żyć. "Life of Pi" byłoby sporą pomyłką i mimo, że Ang Lee sprawia wrażenie bardzo sympatycznego pana, to jednak za dużo ten film nagród zdobyć.
A "Amour", które na początku bez znajomości filmu, fajnie prezentowało się wśród tych amerykańskich filmów, niestety po wczorajszym seansie mocno mnie zawiodło. Film niestety jest kwintesencją tego co rozumiemy jako "europejskie kino", przy czym te dwa słowa mają jak najbardziej negatywną konotację. Jednocześnie zaznaczam, że "Das weisse Band" uważam za bardzo dobry film Haneke i taki bardziej według mnie mógł walczyć o główne nagrody niż "Amour".
lis23 pisze:A co do muzyki - słucham sobie tego " Life of PI " i zbyt zachwycony nie jestem - owszem, " Pi's Lullaby " jest ładne ale poza tym niewiele mi zostało w pamięci z odsłuchu, poza tym głównym tematem.
I nie licz na więcej. :P Ale akurat tego Dannę mogą spokojnie przeboleć i tym werdyktem Akademia aż tak się strasznie nie skompromitowała, jak przy paru innych.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#848 Post autor: lis23 » wt lut 26, 2013 23:07 pm

Wawrzyniec pisze:
Z tych co widziałem, to chyba najprędzej bym dał "Les Miserbles" Oscara. Podobnie jak "Lincoln" to taki film w jak najbardziej oscarowym stylu. Przy czym mam na myśli takie stereotypowe podejście do Oscarów z rozmachem i wszystkim tym co wiele osób uważa za "amerykańskie i hollywoodzkie", przy czym oba te słowa mają jak najbardziej negatywną konotację.

Nie powiedziałbym, że " Lincoln " to film zrobiony z rozmachem, gdyż dla mnie to jest najbardziej kameralny film Spielberga - może sam temat zapewnia ten rozmach/, ale to bardziej w USA niż w Europie
ja tam zgadzam się z recenzją zamieszczoną w " Kinie ":

http://kino.org.pl//index.php?option=co ... Itemid=918
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#849 Post autor: kiedyśgrześ » śr lut 27, 2013 04:00 am

ehh, widziałem wszystkie te filmy i wszystkie są od przeciętne do złe, o czym tu dyskutować w ogóle :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#850 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 27, 2013 13:37 pm

Nie przesadzaj było parę dobrych filmów. Choć z ręką na sercu i tak muszę przyznać, że żaden z nich raczej do wielkiej filmowej historii się nie zapisze.

Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#851 Post autor: Adam » śr lut 27, 2013 21:16 pm

to już wiem czemu dziwnym trafem MakNiliego z emerytury na oskary wzięli :P

http://www.amazon.com/Music-Is-Better-T ... macfarlane
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#852 Post autor: Mystery » śr lut 27, 2013 22:15 pm

Adam pisze:to już wiem czemu dziwnym trafem MakNiliego z emerytury na oskary wzięli :P

http://www.amazon.com/Music-Is-Better-T ... macfarlane
Świetna muzyczka, już o niej nieco kiedyś tu pisałem.
viewtopic.php?f=20&t=897&hilit=Music+Is ... 50#p105355

A Mcneely'ego Seth ściągnął do komponowania do jego serialu "American Dad" (nie wiem czy wciąż komponuje) i stąd panowie współpracują ze sobą do dziś.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#853 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 27, 2013 22:49 pm

Ciekawe czy Setha wezmą na następny rok? W sumie opinie widzę różne. Ale ogólnie lepiej nie czytać niektórych komentarzy pooscarowych.

Dla mnie mógłby spokojnie jeszcze raz prowadzić. Ale jednak Oscary to nie Globy i widać było, że się hamować musiał.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#854 Post autor: Adam » śr lut 27, 2013 22:52 pm

Wawrzyniec pisze:Ciekawe czy Setha wezmą na następny rok?
Nie. Wczoraj na swoim koncie na twitterze Seth napisał że nie ma szans by był za rok.

https://twitter.com/SethMacFarlane/stat ... 0833386496
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#855 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 27, 2013 22:54 pm

Kokietuje. :)

ODPOWIEDZ