Nightwish - Imaginaerum

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Nightwish - Imaginaerum

#31 Post autor: Adam » ndz lis 25, 2012 09:15 am

OMG :shock: dorwałem limitowaną edycję pierwszego albumu - na drugim, bonusowym cd, jest wersja instrumentalna całej tej pierwszej płyty, bez tego gotyckiego darcia ryja. miazga 8) u nas w kraju płyta ma już status Złotej Płyty, nieźle 8) tyle że dalej nie ma to nic wspólnego z muzą filmową :P dopiero rok późniejszy album The Score ma.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#32 Post autor: Ghostek » ndz lis 25, 2012 12:06 pm

Adam pisze:OMG :shock: dorwałem limitowaną edycję pierwszego albumu - na drugim, bonusowym cd, jest wersja instrumentalna całej tej pierwszej płyty, bez tego gotyckiego darcia ryja. miazga 8) u nas w kraju płyta ma już status Złotej Płyty, nieźle 8) tyle że dalej nie ma to nic wspólnego z muzą filmową :P dopiero rok późniejszy album The Score ma.
Właśnie zapomniałem wspomnieć o tym drugim dysku. Można sobie posłuchać naprawdę niezłych orkiestrowo-metalowych aranży. My tu sobie gagu gadu a właśnie ten krążek do mnie leci od wydawcy. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#33 Post autor: Adam » ndz lis 25, 2012 12:13 pm

nie-scory też dostajecie? :o oj, to cza będzie podziałać 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#34 Post autor: Ghostek » ndz lis 25, 2012 12:36 pm

Napisałem, że mi potrzebne to wysłali. :]
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#35 Post autor: Adam » ndz lis 25, 2012 12:36 pm

dobreeee :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#36 Post autor: Adam » pn lis 26, 2012 17:28 pm

nie no słucham 2 dzień tej bonusowej instrumentalnej płyty z pierwszego albumu śpiewanego i jest MOC. power jak ch**, w aucie grubo się tego słucha. w mózgu niebiesko, geniusz :!: 8)

Obrazek

ten drugi album The Score się nawet nie umywa do tego instrumentala, popłuczyny jak pisałem i jakiś kiepski żart, skoro materiał tematyczny niby inspirowany był pierwszym albumem.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#37 Post autor: Ghostek » wt lis 27, 2012 00:02 am

Jak się Adam wkręcił w temat. :D
No moc jest i to niemała, choć osobiście bardziej przychylam się ku pierwszemu krążkowi z wokalem na pokładzie. Ma to swój klimat.
Score też ma swój urok. Jest bardziej subtelny, żeby nie powiedzieć, że ilustracyjny. Trochę innymi prawami się rządzi i na trochę innych emocjach gra. Jest tam sporo nawiązań do albumu studyjnego i nie przeczę, boli brak nowego mocnego tematu. No ale jeżeli miała to być logiczna prolongata koncepcji albumu, to ja jestem na tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#38 Post autor: Adam » wt lis 27, 2012 08:54 am

nie że się wkręciłem, ja ubóstwiałem ten zespół dopóki śpiewała w nim Tarja. to co teraz śpiewają w nim te jakieś chłystki to profanacja gatunku :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#39 Post autor: Ghostek » wt lis 27, 2012 09:46 am

Z jednej strony tak, ale jak odłożysz na bok całą dotychczasową twórczość i ów wspomniany głos, to album Imaginaerum wcale taki lipny nie jest od strony wokalnej. Tym bardziej, że w tym albumie śpiew jest bardziej sceniczny - jakbyśmy słuchali jakiegoś musicalu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#40 Post autor: Adam » wt lis 27, 2012 09:48 am

i właśnie dlatego mi nie pasi :) słowo "musical" jest kluczem dlaczego :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#41 Post autor: Ghostek » wt lis 27, 2012 09:54 am

Niepostępowyś i tyle. :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#42 Post autor: Adam » wt lis 27, 2012 09:55 am

po prostu w pewnych muzycznych kręgach zmiana brzmienia nie jest dopuszczalna dla mnie.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#43 Post autor: Ghostek » wt lis 27, 2012 09:57 am

Po części cię rozumiem.
Też wolę disco polo z czasów kiedy jeszcze nie wpieprzali weń tego klubowego brzmienia. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#44 Post autor: Adam » wt lis 27, 2012 13:06 pm

są zespoły z kręgu powiedzmy podciągniętego pod około-metalowy, którym zmiana stylistyki, często diametralna, czasem się udawała i wyszła w miarę (np. Metallica). są też takie dla których zmiana była katastrofalna w skutkach (np. KoRn). Nightwish, po odejściu Tarji w 2005 r (w nie najlepszej atmosferze przeciez się rozstali i prali publicznie brudy co też wpłynęło na odbiór zespołu, a rozstanie nie było z jej winy) miał spadek formy, i ogólny spadek zainteresowania bo ta laska robiła samą sobą cały pr i marketing i była tym, czym Mercury dla Queenu. Mówiło się tylko o niej, do tego była (i jest) piękna. Bez niej to już nie ten sam zespół, mimo że fakt, nie zmienili za specjalnie stylistyki. No i czasy na gotyk-metal już nie takie jak kiedyś. Ogólnie faila nie ma i na przestrzeni całej kariery potrafią się imo obronić każdą płytą (a przecież już po paru latach grania z Tarją gdy wciąż z nimi była, zmienili styl wraz z nowym basistą) - nawet tą ostatnią płytą, mimo że za bardzo musicalowa ;-) nie śledzę Nightwisha regularnie od dawna, bo bardziej podobają mi się od kilku lat solowe projekty Tarji (jeden po części robiła ta lama od Zimmera - Dulej), w tym ta opera ACT z tego roku. genialna. tu fragment z dvd - http://www.youtube.com/watch?list=PL46D ... r_embedded
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#45 Post autor: Paweł Stroiński » wt lis 27, 2012 20:08 pm

Dooley orkiestrował oba jej albumy.

ODPOWIEDZ