Ale, że co? Że nazywam rzeczy po imieniu?Paweł Stroiński pisze:Szczerze ci, Tomku, powiem, że mnie tym postem rozczarowałeś. Jakoś się tego nie spodziewałem po tobie...
no to by się zgadzało, naszemu przywódcy też można taki mem spreparowaćKaonashi pisze:...Za dużo z nich nie wynika.
Chodziło mi o czerń i czerwień.Tomek pisze:Ale, że co? Że nazywam rzeczy po imieniu?Paweł Stroiński pisze:Szczerze ci, Tomku, powiem, że mnie tym postem rozczarowałeś. Jakoś się tego nie spodziewałem po tobie...Zamiast wierzyć medialnym sloganom i propagandzie i komunistycznym hasłom w stylu "Yes, We Can", "Forward" albo "Change We Can Believe In" (dwa kroki od kultu jednostki...), przejrzyj na oczy, poczytaj jak wygląda i funkcjonuje współczesna Ameryka (ta poza CNN-em i TVN-em), jakie grupy, osoby i siły stoją za tym doskonałym propagandowym narzędziem oraz jakie ten człowiek wyznaje wartości, zasady i w jakim kierunku zmierza jego polityka i jak przekształca Amerykę. Koniec offtopa z mojej strony.
Nie znam się, ale po zapodaniu nut do Google mówi, że chodzi o kadencję w muzyce, no i to by nawet pasowałoAdam pisze:to jest mem dla inteligentniejszychtak zrobie tylko dzis go nie ma, myslalem ze do tego czasu ktos to odgadnie. Turek przecież to muzyk rasowy nie?
To ma sens Bro.Templar pisze:Nie znam się, ale po zapodaniu nut do Google mówi, że chodzi o kadencję w muzyce, no i to by nawet pasowało
potrzebny specjalista? niepełna? zwodnicza?Rodzaje prostych kadencji:
kadencja wielka doskonała: S – D – T. Daje zakończenie definitywne, uroczyste.
kadencja mocna (inaczej nazywana małą kadencją doskonałą): D – T. Daje zakończenie w sposób mocny i zdecydowany.
kadencja plagalna (zwana też kadencją kościelną: S – T lub °D – T. Daje zakończenie słabe.
kadencja niepełna (nazywana kadencją zawieszoną lub półkadencją): S – D lub T – D. Daje efekt zawieszenia, oddziela dwa zdania muzyczne.
kadencja zwodnicza: D – TVI, w której dominanta rozwiązuje się na tonikę szóstego stopnia. Jak na to wskazuje nazwa, po dominancie naturalnie oczekiwana jest tonika, natomiast następstwo toniki szóstego stopnia daje efekt zaskoczenia.