W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
-
Krzysiek
- Nominacja do odkrycia roku
autor: Krzysiek » pt sie 03, 2012 21:32 pm
Althazan
A jak Ci każą skoczyć na główkę z wysokiego mostu to też skoczysz?
Nie ważne czy most wysoki czy niski... ważne ile wody pod nim płynie

-
Krzysiek
autor: Krzysiek » pt sie 03, 2012 21:43 pm
Rysunek ze świeczką jest ok o ile będą to lustra. AKUSTYKA TO WŁAŚNIE ODBICIA FAL - 2, 4, 5 i więcej "kanałowych" które jakby były bardzo kierunkowe, to byś usłyszał kociokwik (prace nad bronią akustyczną są bardzo zaawansowane i polegają właśnie na bardzo kierunkowym uderzeniu określonej częstotliwości w cel). A że fale sie odbijają to słyszysz dźwięk i go możesz zlokalizować. Dlatego też jest różnica w budowie głośników do odsłuchu domowego (pomijam THX), głośników koncertowych czy scenowych oraz studyjnych. A kościoły budowało się kiedyś tak, by ksiądz, pop czy inny wyznawca nie musiał zdzierać gardła a wierni słyszeli co głosił. Teraz są potrzebne mikrofony i głośniki....
-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » pt sie 03, 2012 21:56 pm
Krzysiek pisze:DVD-Audio czy DVD z audio? - bo to różnica. J.M.Jarre też wydaje "DVD-Audio" co nie ma nic z tym formatem wspólnego
DVD–Audio i DVD z audio jednocześnie, chyba jest z pięć torów na tej płycie, ja słuchałem głownie wielokanałowego DTS, czyli audio z DVD, ale dwa tory DVD-Audio też tam są

-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » pt sie 03, 2012 22:05 pm
Krzysiek pisze:Rysunek ze świeczką jest ok o ile będą to lustra. AKUSTYKA TO WŁAŚNIE ODBICIA FAL - 2, 4, 5 i więcej "kanałowych" które jakby były bardzo kierunkowe, to byś usłyszał kociokwik (prace nad bronią akustyczną są bardzo zaawansowane i polegają właśnie na bardzo kierunkowym uderzeniu określonej częstotliwości w cel). A że fale sie odbijają to słyszysz dźwięk i go możesz zlokalizować. Dlatego też jest różnica w budowie głośników do odsłuchu domowego (pomijam THX), głośników koncertowych czy scenowych oraz studyjnych. A kościoły budowało się kiedyś tak, by ksiądz, pop czy inny wyznawca nie musiał zdzierać gardła a wierni słyszeli co głosił. Teraz są potrzebne mikrofony i głośniki....
ale ten rysunek pokazuje interferencje, rozproszenia, nie mogłem znaleźć odpowiedniego, do póki są kontrolowane odbicia w pustym pokoju, czy kościele to jest fajnie, w hurtowni z masą pudeł i innych zakamarków już jest gorzej, puszysty dywan wg mnie niedopuszczalny

-
Althazan
- + Georges Delerue +
autor: Althazan » pt sie 03, 2012 23:11 pm
Krzysiek pisze:Nie ważne czy most wysoki czy niski... ważne ile wody pod nim płynie

Jak skoczy na główkę z Millau to nawet woda głęboka na 100m mu nie pomoże...

-
Templar
autor: Templar » sob sie 04, 2012 00:16 am
Tak z ciekawości zacząłem czytać o najwyższych mostach i Chińczycy jak zwykle górą - 496 metrów, także proponuję z tego skoczyć

:
Przepraszam za offtop, ale te mosty są naprawdę fajne

-
Krzysiek
autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 09:54 am
Most na rzece Kwai też byłby niezgorszy
Ok, odeszliśmy szerokimi mostami od tematu.... Bucholc pytaj dalej.... może wspólnymi siłami uda nam sie dojść do rozwiązania, który format lub który mastering jest najciekawszy a który najwierniejszy oryginałowi
-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » sob sie 04, 2012 16:03 pm
Cały czas wisi pytanie dotyczące płyt HQ od Verity.

Rozumiem, że nausznie zbadaliście to "Giu.."? Jeśli tak to czy jest szansa na zbadanie np. "Vamos.." (w końcu też Morricone) i porównanie do "Giu..". Od Ramblinga płyt już raczej nie będzie (?), ale VN jeszcze dycha i może coś wydadzą. Parę tytułów z ich katalogu by się przydało odświeżyć.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
-
Krzysiek
autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 19:47 pm
O to Ci chodzi?
http://www.hmv.co.jp/en/fl/13/166/1/
http://www.onlyscore.com/soundtracks/la ... tanote.htm
Niestety nie mam i nie dysponuję materiałem porównawczym. Mam kilka płyt GDM - 5 lub 6 ale jest to Trylogia Dolara i coś jeszcze. I w tym przypadku cieszę się, że choć to mam. Natomiast jeśli by się kiedyś pokazały w HQCD to pewnie bym się szarpnął (niektórzy w tym momencie będą się pukać w głowę....

) Posiadam też dzięki uprzejmości Althazana japońskie wydanie "Nuovo Cinema Paradiso". Niestety nie mam porównania do innego wydania. Gdzieś w przestrzeni internetowej pojawiła się ta płyta też jako HQCD ale nie ręczę, że tak jest. Z tym bardziej do Tomka trzeba by było się zwrócić.
-
Krzysiek
autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 19:55 pm
-
Krzysiek
autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 20:00 pm
kiedyśgrześ
ale ten rysunek pokazuje interferencje, rozproszenia, nie mogłem znaleźć odpowiedniego
chyba najbardziej w tym przypadku przemawia woda i rozchodzace się lub nakładające się "fale"
w hurtowni z masą pudeł i innych zakamarków już jest gorzej, puszysty dywan wg mnie niedopuszczalny
jeśli trafiałeś tylko do takich "sklepów" i to w dodatku od zaplecza to szczerze współczuję

-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » sob sie 04, 2012 22:49 pm
Ehh, okładka całkowicie dyskwalifikuje to nagranie
Swoją droga o co szum, DG remasteruje swoje płyty od lat bodajże w 20 bitach, DECCA w 24, o co larum

Oni sprzedają takie płyty w cenach budżetowych, rozumiem, że psują rynek cudów, nie ogarniam tego

-
Krzysiek
autor: Krzysiek » ndz sie 05, 2012 09:53 am
Hmmm, nie klasyfikuję zawartości płyt po rodzaju okładki

ale też nie ogarniam Twojej odpowiedzi. Skoro nie ma problemu z porównaniem starszych nagrań Sony czy DG do nowszych ich masteringów to w czym problem? Skoro uważasz, że płyty są w przystępnych cenach to wydaje mi się, że łatwo samemu zrobic porównanie i na słuch wyrobić zdanie co do możliwości "nowszych" formatów. Wszak o to chyba w tym temacie chodzi.... a nie by pisać "nie da się bo przeszkadzają kartony"