HD / SA / SHM / DVD-Audio i inne remasteringi

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

Re: HD / SA / SHM / DVD-Audio i inne remasteringi

#91 Post autor: Krzysiek » pt sie 03, 2012 21:32 pm

Althazan
A jak Ci każą skoczyć na główkę z wysokiego mostu to też skoczysz?
Nie ważne czy most wysoki czy niski... ważne ile wody pod nim płynie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krzysiek

#92 Post autor: Krzysiek » pt sie 03, 2012 21:43 pm

Rysunek ze świeczką jest ok o ile będą to lustra. AKUSTYKA TO WŁAŚNIE ODBICIA FAL - 2, 4, 5 i więcej "kanałowych" które jakby były bardzo kierunkowe, to byś usłyszał kociokwik (prace nad bronią akustyczną są bardzo zaawansowane i polegają właśnie na bardzo kierunkowym uderzeniu określonej częstotliwości w cel). A że fale sie odbijają to słyszysz dźwięk i go możesz zlokalizować. Dlatego też jest różnica w budowie głośników do odsłuchu domowego (pomijam THX), głośników koncertowych czy scenowych oraz studyjnych. A kościoły budowało się kiedyś tak, by ksiądz, pop czy inny wyznawca nie musiał zdzierać gardła a wierni słyszeli co głosił. Teraz są potrzebne mikrofony i głośniki....

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#93 Post autor: kiedyśgrześ » pt sie 03, 2012 21:56 pm

Krzysiek pisze:DVD-Audio czy DVD z audio? - bo to różnica. J.M.Jarre też wydaje "DVD-Audio" co nie ma nic z tym formatem wspólnego
DVD–Audio i DVD z audio jednocześnie, chyba jest z pięć torów na tej płycie, ja słuchałem głownie wielokanałowego DTS, czyli audio z DVD, ale dwa tory DVD-Audio też tam są :P
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#94 Post autor: kiedyśgrześ » pt sie 03, 2012 22:05 pm

Krzysiek pisze:Rysunek ze świeczką jest ok o ile będą to lustra. AKUSTYKA TO WŁAŚNIE ODBICIA FAL - 2, 4, 5 i więcej "kanałowych" które jakby były bardzo kierunkowe, to byś usłyszał kociokwik (prace nad bronią akustyczną są bardzo zaawansowane i polegają właśnie na bardzo kierunkowym uderzeniu określonej częstotliwości w cel). A że fale sie odbijają to słyszysz dźwięk i go możesz zlokalizować. Dlatego też jest różnica w budowie głośników do odsłuchu domowego (pomijam THX), głośników koncertowych czy scenowych oraz studyjnych. A kościoły budowało się kiedyś tak, by ksiądz, pop czy inny wyznawca nie musiał zdzierać gardła a wierni słyszeli co głosił. Teraz są potrzebne mikrofony i głośniki....
ale ten rysunek pokazuje interferencje, rozproszenia, nie mogłem znaleźć odpowiedniego, do póki są kontrolowane odbicia w pustym pokoju, czy kościele to jest fajnie, w hurtowni z masą pudeł i innych zakamarków już jest gorzej, puszysty dywan wg mnie niedopuszczalny :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#95 Post autor: Althazan » pt sie 03, 2012 23:11 pm

Krzysiek pisze:Nie ważne czy most wysoki czy niski... ważne ile wody pod nim płynie :mrgreen:
Jak skoczy na główkę z Millau to nawet woda głęboka na 100m mu nie pomoże... :mrgreen:

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#96 Post autor: kiedyśgrześ » sob sie 04, 2012 00:07 am

Obrazek

Sami sobie z tego skaczcie :P
Obrazek

Templar

#97 Post autor: Templar » sob sie 04, 2012 00:16 am

Tak z ciekawości zacząłem czytać o najwyższych mostach i Chińczycy jak zwykle górą - 496 metrów, także proponuję z tego skoczyć :P:

Obrazek

Przepraszam za offtop, ale te mosty są naprawdę fajne :D

Awatar użytkownika
Krzysiek

#98 Post autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 09:54 am

Most na rzece Kwai też byłby niezgorszy :D

Ok, odeszliśmy szerokimi mostami od tematu.... Bucholc pytaj dalej.... może wspólnymi siłami uda nam sie dojść do rozwiązania, który format lub który mastering jest najciekawszy a który najwierniejszy oryginałowi

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#99 Post autor: Bucholc Krok » sob sie 04, 2012 16:03 pm

Cały czas wisi pytanie dotyczące płyt HQ od Verity. :) Rozumiem, że nausznie zbadaliście to "Giu.."? Jeśli tak to czy jest szansa na zbadanie np. "Vamos.." (w końcu też Morricone) i porównanie do "Giu..". Od Ramblinga płyt już raczej nie będzie (?), ale VN jeszcze dycha i może coś wydadzą. Parę tytułów z ich katalogu by się przydało odświeżyć.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Krzysiek

#100 Post autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 19:47 pm

O to Ci chodzi?

http://www.hmv.co.jp/en/fl/13/166/1/

http://www.onlyscore.com/soundtracks/la ... tanote.htm

Niestety nie mam i nie dysponuję materiałem porównawczym. Mam kilka płyt GDM - 5 lub 6 ale jest to Trylogia Dolara i coś jeszcze. I w tym przypadku cieszę się, że choć to mam. Natomiast jeśli by się kiedyś pokazały w HQCD to pewnie bym się szarpnął (niektórzy w tym momencie będą się pukać w głowę.... :) ) Posiadam też dzięki uprzejmości Althazana japońskie wydanie "Nuovo Cinema Paradiso". Niestety nie mam porównania do innego wydania. Gdzieś w przestrzeni internetowej pojawiła się ta płyta też jako HQCD ale nie ręczę, że tak jest. Z tym bardziej do Tomka trzeba by było się zwrócić.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#101 Post autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 19:55 pm

http://www.cdjapan.co.jp/detailview.html?KEY=RBCS-1103

Różnicę usłyszy nie tylko Adam ale też kiedyśgrześ

Awatar użytkownika
Krzysiek

#102 Post autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 20:00 pm

kiedyśgrześ
ale ten rysunek pokazuje interferencje, rozproszenia, nie mogłem znaleźć odpowiedniego
chyba najbardziej w tym przypadku przemawia woda i rozchodzace się lub nakładające się "fale" :)
w hurtowni z masą pudeł i innych zakamarków już jest gorzej, puszysty dywan wg mnie niedopuszczalny
:?

jeśli trafiałeś tylko do takich "sklepów" i to w dodatku od zaplecza to szczerze współczuję :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krzysiek

#103 Post autor: Krzysiek » sob sie 04, 2012 22:11 pm

A najszybciej to pewnie da się cokolwiek porównać w stosunku do tego masteringu:

http://www.ebay.com.au/itm/OST-Titanic- ... 1c29091f36

To też jest ciekawe wydanie :mrgreen: ale trzeba traktować z ograniczonym zaufaniem, ponieważ płyty Opus3 same w sobie były wydawane w perfekcyjny sposób i nagrywane w bardzo ciekawych akustycznie aranżacjach

http://www.ebay.com.au/itm/Concertos-Do ... 1c27d5440b

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#104 Post autor: kiedyśgrześ » sob sie 04, 2012 22:49 pm

Ehh, okładka całkowicie dyskwalifikuje to nagranie :P

Swoją droga o co szum, DG remasteruje swoje płyty od lat bodajże w 20 bitach, DECCA w 24, o co larum :?: Oni sprzedają takie płyty w cenach budżetowych, rozumiem, że psują rynek cudów, nie ogarniam tego :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#105 Post autor: Krzysiek » ndz sie 05, 2012 09:53 am

Hmmm, nie klasyfikuję zawartości płyt po rodzaju okładki :wink: ale też nie ogarniam Twojej odpowiedzi. Skoro nie ma problemu z porównaniem starszych nagrań Sony czy DG do nowszych ich masteringów to w czym problem? Skoro uważasz, że płyty są w przystępnych cenach to wydaje mi się, że łatwo samemu zrobic porównanie i na słuch wyrobić zdanie co do możliwości "nowszych" formatów. Wszak o to chyba w tym temacie chodzi.... a nie by pisać "nie da się bo przeszkadzają kartony"

ODPOWIEDZ