Wielka dysputa o re-recordingach (przeniesione z innego tematu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Turek

Re: VARESE CD CLUB - 5.12.2011 - HERRMANN BOX (14 CD)

#46 Post autor: Turek » wt gru 06, 2011 18:53 pm

Conana pokochałem nie znając filmu :)

Dopiero po długim czasie i 1000 przesłuchaniach obejrzałem film :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#47 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 06, 2011 18:55 pm

A to wiele tłumaczy. :) Przy czym też nie nastawia optymistycznie, że obie strony siebie zrozumieją i dojdziemy do jakiegoś konsensusu w tej kwestii.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#48 Post autor: Koper » wt gru 06, 2011 18:57 pm

Wawrzyniec pisze:Ja nie mam problemu ze wszystkimi re-recami. Gdyż rozumiem ich sens, kiedy dany materiał zaginął, lub się całkowicie nie nadaje do odtworzenia. Ale takie re-reci Zimmera to już totalne nieporozumienie.
Sam żeś nieporozumienie. Jaki re-rec? Przecież grają tylko tematy i bardzo dobrze, bo w niektórych przypadkach zamiast kupować cały score, gdzie poza tematem nic ciekawego nie ma, lepiej zainwestować w składankę. A Hansu lepiej by Black Raina wypuścił w porządnym wydaniu a nie się Prażanami martwi.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#49 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 06, 2011 19:03 pm

Koper pisze:Sam żeś nieporozumienie. Jaki re-rec? Przecież grają tylko tematy i bardzo dobrze, bo w niektórych przypadkach zamiast kupować cały score, gdzie poza tematem nic ciekawego nie ma, lepiej zainwestować w składankę.
To był skrót myślowy, nie przesadzaj. A po za tym jak ktoś chce inwestować w taką składankę to proszę bardzo, ale muzyki Hansa Zimmera i jego najlepszych utworów on na tej płycie nie znajdzie, tylko nieudolną podróbę. I to jest podstawowy co wybierać trzy paski Adidasa, czy cztery Adldasa. :?

Templar

#50 Post autor: Templar » wt gru 06, 2011 19:06 pm

Wawrzyniec pisze:To był skrót myślowy, nie przesadzaj. A po za tym jak ktoś chce inwestować w taką składankę to proszę bardzo, ale muzyki Hansa Zimmera i jego najlepszych utworów on na tej płycie nie znajdzie, tylko nieudolną podróbę. I to jest podstawowy co wybierać trzy paski Adidasa, czy cztery Adldasa. :?
Hans niech lepiej zajmie się gównami, które firmuje swoim nazwiskiem, np. Modern Warfare 2, które w wersji cyfrowej jest w całości podpisane jako Hans Zimmer, a podobno tylko temat główny tam zrobił.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#51 Post autor: Koper » wt gru 06, 2011 19:08 pm

Wawrzyniec pisze:To był skrót myślowy, nie przesadzaj. A po za tym jak ktoś chce inwestować w taką składankę to proszę bardzo, ale muzyki Hansa Zimmera i jego najlepszych utworów on na tej płycie nie znajdzie, tylko nieudolną podróbę. I to jest podstawowy co wybierać trzy paski Adidasa, czy cztery Adldasa. :?
RCP to generalnie samo w sobie jest jak chińska zabawka :D więc podróba tego może być nawet ciekawsza od oryginału. Jak ktoś nie jest fanem brzmienia HZ, a woli słyszeć w muzyce orkiestrę, to Prażanie są fajną alternatywą dla oryginałów.

No ale zdanie "jak ktoś chce inwestować w taką składankę to proszę bardzo" powinno zamknąć tę niepotrzebną dyskusję. Jak komuś się podobają wersje Prażan, niech kupuje, a płacz Pawła (i Hansa) jest tu nieuzasadniony.

Tzn. Hansa może trochę, bo pewnie coś na tym traci finansowo, a tym się głównie chłop przecież martwi. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#52 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 06, 2011 19:12 pm

Sprawa nie jest zamknięta, gdyż na płycie widnieje jak byk informacja, że to muzyka Hansa Zimmera, a muzyką Hansa Zimmera nie jest.
I nie bądźmy tacy znowu materialistyczni. Gdybym ja coś stworzył, a ktoś inny by to tak przerobił, że nie miałoby to z moją pracą nic wspólnego, to też bym nie piał z zachwytów, ani nie siedział cicho.

Turek

#53 Post autor: Turek » wt gru 06, 2011 19:15 pm

Wawrzyniec pisze:Gdybym ja coś stworzył, a ktoś inny by to tak przerobił, że nie miałoby to z moją pracą nic wspólnego, to też bym nie piał z zachwytów, ani nie siedział cicho.
A o tym to jak narazie wie tylko Paweł że niby Hans ma obiekcje:D

Nikt o tym nie słyszał :D

O tym że Williams nie napisał finału E.T. to co powiesz Wawrzek ? :D
Ostatnio zmieniony wt gru 06, 2011 19:41 pm przez Turek, łącznie zmieniany 2 razy.

Templar

#54 Post autor: Templar » wt gru 06, 2011 19:18 pm

Wawrzyniec pisze:Sprawa nie jest zamknięta, gdyż na płycie widnieje jak byk informacja, że to muzyka Hansa Zimmera, a muzyką Hansa Zimmera nie jest.
I nie bądźmy tacy znowu materialistyczni. Gdybym ja coś stworzył, a ktoś inny by to tak przerobił, że nie miałoby to z moją pracą nic wspólnego, to też bym nie piał z zachwytów, ani nie siedział cicho.
Gdyby nie napisali, że Zimmer to by oskarżyli ich o plagiat :P

Turek

#55 Post autor: Turek » wt gru 06, 2011 19:40 pm

Wawrzyniec pisze:Sprawa nie jest zamknięta, gdyż na płycie widnieje jak byk informacja, że to muzyka Hansa Zimmera, a muzyką Hansa Zimmera nie jest.

BUAHAHAHAHHAAH :D

A jak mamy gówna pokroju Piratów 4, Rango, Modern Warfare 2 , gdzie Hans guzik zrobił (znaczy 10 minut) a podpisuje to jako swoje to to jest ok ?:D To jak rozumiem jego muzyka ?:D

Ale co tam, faceta wiąże umowa i czopka, a poza tym biedak musi tak robić bo jak dzieci wyżywi :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#56 Post autor: Koper » wt gru 06, 2011 19:53 pm

To chyba się odnosi do jakichś Modern Warfarów, Henrich 4 i innych shitów, to co napisałeś. :P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#57 Post autor: Paweł Stroiński » wt gru 06, 2011 20:24 pm

Templar pisze:
Hans niech lepiej zajmie się gównami, które firmuje swoim nazwiskiem, np. Modern Warfare 2, które w wersji cyfrowej jest w całości podpisane jako Hans Zimmer, a podobno tylko temat główny tam zrobił.
W jakiej wersji cyfrowej? Mówisz o jakichś bootlegach?

Bo WSZYSCY podpisują ten score Main Theme by Hans Zimmer, Music by Lorne Balfe.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#58 Post autor: Paweł Stroiński » wt gru 06, 2011 20:26 pm

Turek pisze:

BUAHAHAHAHHAAH :D

A jak mamy gówna pokroju Piratów 4, Rango, Modern Warfare 2 , gdzie Hans guzik zrobił (znaczy 10 minut) a podpisuje to jako swoje to to jest ok ?:D To jak rozumiem jego muzyka ?:D

Ale co tam, faceta wiąże umowa i czopka, a poza tym biedak musi tak robić bo jak dzieci wyżywi :D
Zimmer napisał główne tematy do Piratów 4, Rango i Modern Warfare 2.

Zgodnie z prawem, nawet jak w ostatecznym filmie tylko 5 minut jest jego, jest on głównym kompozytorem i podaje się Music by Hans Zimmer.

Takie jest amerykańskie prawo. Kompozytorem widniejącym w czołówce i na płycie jest kompozytor głównych tematów, nawet jak sam w score zrobił półtorej minuty. Zimmer także nadzoruje aranżację i poprawia po chłopakach, jak coś im nie wyjdzie. Wiem to z pierwszej ręki.

Więc formalnie to JEST jego muzyka. On skomponował główne suity (które mogą nie skończyć w filmie), on nadzorował projekt, on bierze odpowiedzialność. Wszelkie jazdy po Piratach 4, Rango i czymkolwiek na niego.

I sam po tym jadę, chociaż Rango jest tak fatalnie wydane, że czekam na jakiegoś bootlega i dopiero wtedy będzie można ocenić tę muzykę poprawnie.

Templar

#59 Post autor: Templar » wt gru 06, 2011 20:29 pm

Paweł Stroiński pisze:W jakiej wersji cyfrowej? Mówisz o jakichś bootlegach?

Bo WSZYSCY podpisują ten score Main Theme by Hans Zimmer, Music by Lorne Balfe.
http://itunes.apple.com/us/album/call-d ... d373903827
http://www.amazon.com/Call-Duty-Modern- ... B003NL11SI

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#60 Post autor: Paweł Stroiński » wt gru 06, 2011 20:30 pm

Turek pisze:
Wawrzyniec pisze:Gdybym ja coś stworzył, a ktoś inny by to tak przerobił, że nie miałoby to z moją pracą nic wspólnego, to też bym nie piał z zachwytów, ani nie siedział cicho.
A o tym to jak narazie wie tylko Paweł że niby Hans ma obiekcje:D

Nikt o tym nie słyszał :D

O tym że Williams nie napisał finału E.T. to co powiesz Wawrzek ? :D
Powtarzam, mogę wyciągnąć odpowiedni fragment z nagrania mojej rozmowy z Zimmerem, ale cały czas nie chcesz tego fragmentu. Boisz się?!

ODPOWIEDZ