Czego ostatnio słuchaliście? Wersja niefilmowa

Tutaj rozmawiamy o każdej muzyce poza filmową: projekty kompozytorów niezwiązane ze światem filmu i gier komputerowych, inne gatunki muzyczne i inni twórcy.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Czego ostatnio słuchaliście? Wersja niefilmowa

#496 Post autor: Mystery » czw sie 08, 2013 23:09 pm

Dzięki za info z Lynchem, z pewnością się obada.

U mnie ostatnio:
Obrazek
Kanye West - Yeezus
Poprzednia płyta Kanye była znakomita, toteż jak zobaczyłem, że jest już nowa od razu się na nią rzuciłem. Widząc, że 4 kawałki współprodukował Daft Punk oczekiwania miałem spore, a tu tylko taki krótki, mało reprezentatywny albumik na którym porwało mnie góra 2-3 kawałki, szczególnie "Black Skinhead" i "Blood On The Leaves" z tłustym bitem i fajnym samplem coveru Niny Simone piosenki "Strange Fruit" Billie Holiday http://www.youtube.com/watch?v=D0QcxWPB59o Ciekawostka, płyta nie posiada okładki.

Obrazek
Jay Z - Magna Carta Holy Grail
Średnio przepadam za Jay-Z i w ślepo powiedziałbym, że nowa płyta Kanye będzie lepsza, a tu niespodzianka, bo amerykański raper potwierdził, że jest mistrzem i naprawdę porządnie przyłożył się do nowej pracy i jakieś 2/3 muzy jest na wysokim poziomie i można powiedzieć, że highlight goni tu highlight, a szczególnie uzależnia kawałek z drewnianym jeziorem:
http://www.youtube.com/watch?v=2YcIgow6TDk

Obrazek
Justin Timberlake - The 20-20 Experience
7 lat kazał czekać Justin na nową płytę, ale warto było, bo artysta świetnie odnalazł się w stylistyce neo soul i sprezentował przyjemną, lekką, relaksującą, rozrywkową muzykę która dzięki długim kompozycjom wchłania się wyjątkowo dobrze, a czas mija miło. 30 września ma wyjść druga część, pewnie też się obada.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#497 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 14, 2013 12:43 pm

Obrazek

raison d'être
Enthralled by the Wind of Loneliness (Redux)

Ciężki, bardzo mroczny dark ambient. Ale trudno odmówić klimatu i naprawdę potrafi robić za świetne tło.
Plus otwierające album "The Awakening" świetne, zresztą sami posłuchajcie:

https://www.youtube.com/watch?v=yDrw-Du-CdE
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#498 Post autor: DanielosVK » śr sie 14, 2013 12:59 pm

O, Wawrzyniec wziął się za klasyki dark ambientu. Polecam Desiderii Marginis (That Which Is Tragic and Timeless, The Ever Green Tree, Seven Sorrows, Procession), albo coś Lustmorda. 8)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#499 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 14, 2013 13:06 pm

O znasz raison d'être? :) I to prawda wziąłem się za dark ambient, tak też dziękuję serdecznie za typy i jakby co nie pogardzę też innymi. :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#500 Post autor: DanielosVK » śr sie 14, 2013 13:09 pm

To polecam najbardziej Desiderii Marginis, bo to mój ulubiony dark ambientowy projekt. I to dość łatwo przyswajalny w porównaniu do np. takiego raison d'être, bo zdecydowanie bardziej melodyjny (choć również zdarzą się kawałki bardziej noise'owe).

Polecam też "Ambient 4: On Land" Briana Eno. Jeden z pierwszych (o ile nie pierwszy) albumów dark ambientowych autorstwa samego twórcy ambientu. :)
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#501 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 14, 2013 13:25 pm

Brian Eno, jakoś nigdy do końca nie mógł mnie przekonać. :? Ale spróbuję z tym "Desiderii Mariginis", które jak widzę, podobnie jak raison d'être jest szwedzkie. Ach te skandynawskie klimaty naturalnie muszą wywoływać ambient. :) OK na start chyba pójdzie "Procession".

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#502 Post autor: DanielosVK » śr sie 14, 2013 13:30 pm

To może spróbuj chociaż ten jeden album Eno, ot, żeby chociaż znać. Miejscami mocno ekstremalny ambient, ale warto, chociażby dla pięknego "Dunwich Beach, Autumn, 1960". :)

A czy zaczynać od "Procession" to nie wiem, czy dobry pomysł. Ostatni album, chyba najspokojniejszy, bardzo taki "wygładzony", praktycznie bez żadnych harshów i innych inspiracji noisem, ale oczywiście może od niego zacząć. Czemu nie. Tylko uważam, że nie daje pełnego obrazu stylu Desiderii. :)
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#503 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 14, 2013 13:34 pm

OK, to postaram się dać Eno jeszcze jedną szansę. Czasami niektóre płyty po jakimś czasie doceniam.

A co do "Procession" to prawda jest taka, że jak na razie ten album udało mi się "znaleźć" :wink: A co powiesz na początek o "That Which Is Tragic and Timeless"?

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#504 Post autor: DanielosVK » śr sie 14, 2013 13:42 pm

To chyba mój ulubiony album, więc jak najbardziej. :) Gdybyś miał trudności ze znalezieniem, możemy założyć wspólnego dropboxa i Ci podeślę. Mam większość albumów we flacu... ;)
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#505 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 14, 2013 13:49 pm

Świetne, to już wiem od czego zacznę :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#506 Post autor: DanielosVK » śr sie 14, 2013 13:51 pm

Albo TWITAT albo "Seven Sorrows". To dwa moje ulubione. Raczej obojętne, który z nich. :)
Fe.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#507 Post autor: Adam » czw sie 15, 2013 08:55 am

jedna z najbardziej kultowych płyt ever, również dla mnie:

Obrazek

wciąż non stop po tylu latach odkrywam ją na nowo. warto dodać że gościnnie gra tutaj Steve Winwood.

masterpiece. life's what you make it :!:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#508 Post autor: Kaonashi » czw sie 15, 2013 12:58 pm

Nie przesadzałbym z tą arcymegaultrakultowością :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#509 Post autor: Adam » pt wrz 06, 2013 21:54 pm

wcale :P Top100 Billboardu najlepszych albumów lat 80 i najlepszy ich album w ogóle. klasyka. a remaster dał jej nowe życie.

przy okazji - jakby ktoś miał remaster "Crush" mistrzuni z OMD, to za parę groszy przygarnę

Obrazek

- nie chce mi się ściągać z usa, a na allegro jest jedna, której do tego nie realizują, więc po wuja wystawiają.. wiem że przez ogół to album uznany za najmniej interesujący w dyskografii mistrzuni i jak na ironię otwiera go ich najlepszy kawałek ever, no może poza Puszką Pandory heh, ale ja akurat lubie ten krążek. no i Kluska w La Femme Accident rządzi + ten epicki cover. choć do autka wiadomo ich aktualnie ostatni składak Messages rządzi :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#510 Post autor: lis23 » wt wrz 10, 2013 17:33 pm

Elton John - " The Diving Board "

cały album do odsłuchu:

http://www.amazon.com/gp/feature.html/? ... lnk-c25-20

hmmm ... mam trochę mieszane uczucia ....
na + przede wszystkim fortepian, sporo fortepianu i zróżnicowany wokal w zależności od rodzaju utworu, a także różnorodność stylów / blues, country, itp. /, przyciężkawy klimat niektórych utworów
a na minus? - przede wszystkim, brak pewnego " pazura ", który charakteryzuje muzykę Eltona od dobrych 30 stu lat - i nie chodzi mi tu o jakiś ostry rock czy metal, mam na myśli brak różnorodnych aranżacji / np. folkowych, jazzowych, itp. /, brak innych instrumentów, jak gitary, saksofon, trąbka, skrzypce, itp. itd. co sprawiłoby, że utwory stałyby się bardziej indywidualne - choć jak pisałem, różnorodność muzycznych gatunków na płycie słychać, ale mogłaby być ona bardziej zauważalna - słucham sobie też od jakiegoś czasu " Time " Roda Stewarda " i wydaje mi się, że jemu udało się wnieść trochę tego, o czym tutaj piszę, ale to wszystko zależy od producenta i od samego artysty i myślę, że Elton nie zacznie chyba nagrywać utworów a la Mark Knopfler czy Sting ( nie ukrywam, że takie granie z dużym użyciem folkowych instrumentów mi odpowiada ;) ). Poza tym, założenie albumu brzmiało: " fortepian, perkusja i bass " i o ile dwa pierwsze słychać bardzo dobrze, o tyle gitary jest tyle, co kot napłakał ;) - ale poza tym jest to dobry i różnorodny album, mógłby być jednak lepszy ;)
4,5 / 5.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

ODPOWIEDZ