ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I & II)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

Re: ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I &

#1201 Post autor: Arthur » sob cze 25, 2011 18:31 pm

Kiedy sowa zginęła?
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

hp_gof

#1202 Post autor: hp_gof » sob cze 25, 2011 18:40 pm

lis23 pisze:Jeśli zaś idzie o pracę Desplata to oprócz ilustracyjności i nudy,moim głównym zarzutem jest brak tematu przewodniego,choćby na miarę tego z " New Moon ".
Przesłuchałem już wielu wersji tych klipów i od razu widać, że jest główny motyw, który pojawia się często - "Lily's Theme". Można go usłyszeć w wielu utworach, w różnych aranżacjach. Przewija się wiele motywów z Insygniów części 1 (Obliviate, The Locket, motyw Zakonu Feniksa z Polyjuice Potion, a kto wie, co jeszcze?). Pojawia się wielokrotnie Hedwig's Theme w niezłych aranżacjach, mimo że subtelnych i kilkunutowych. Mnie na przykład bardzo podoba się Dragon Flight - połączenie kilkunutowego Hedwig's Theme i Lily's Theme w pełnej krasie - całość nasycona epickością. I proszę mi tu nie porównywać tego utworu do Buckbeak's Flight, bo te dwie sceny mają zupełnie inne znaczenie, więc i muzyka musi być inna. Dyskryminowanie innych kompozytorów muzyki filmowej, bo dawno dawno temu urodził się geniusz o inicjałach JW jest naprawdę niedojrzałe :)
Wawrzyniec pisze:
Wzdychacie tak nad Williamsem, a mam wrażenie, że napisałby coś podobnego jak Desplat, tylko na swoją modłę.
No właśnie czyli napisałby coś innego i lepszego :) Wystarczy sobie wziąć soundtrack do "Zemsty Sithów", aby się przekonać, jak można muzycznie kończyć serię i jak należy łączyć, czy aranżować stare tematy.
Nie ma co wspominać Zemsty Sithów, bo Williams zakończył serię Gwiezdne Wojny będąc autorem wszystkich score'ów. Desplat kończy serię będąc jednym z czterech kompozytorów. Żaden kompozytor w takiej sytuacji nie będzie się bawił w obszerne kopiowanie osiągnięć poprzedników!
Skoro przyjęto w tej serii konwencję ciągłej ewolucji (nawet kosztem spójności), to trzeba to zaakceptować, a nie marudzić. Desplat zrobił tu naprawdę duuuużo. Wydaje mi się, że to jest pierwszy tak bombastyczny score w jego karierze i facet udźwignął ciężar tego zadania. Zrobił to jak zwykle w oryginalny sposób, który nie spodoba się zapewne fanom utartych schematów. Score jest różnorodny - połączenie różnych stylów. A elementem spajającym jest ogólny klimat epickości i dramaturgii zbliżającego się końca serii. Myślę, że na finalny werdykt ogromny wpływ będzie miał sam film. W tym przypadku połączenie muzyki z obrazem będzie miało ogromne znaczenie. Nie powinno już być problemu jak z poprzednią częścią - wychodzisz z kina i nie pamiętasz muzyki. Tutaj powinna być wystarczająco wyeksponowana i będzie w wyjątkowym stopniu grać na emocjach widza.
czoug pisze:Kiedy sowa zginęła?
Sowa zginęła w 'Sky Battle' w Insygniach cz.1 w około 2:10 minucie tego utworu :) I jest wtedy użyta aranżacja Hedwig's Theme.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1203 Post autor: lis23 » sob cze 25, 2011 19:31 pm

Marek Łach pisze:
Akurat nie do końca o ilustracyjność mi chodziło (moim zdaniem te klipy nie mają "piętna ilustracyjności", dobrze wypadają jako autonomiczna muzyka), tylko raczej o to, że co drugi klip różni się stylistycznie od poprzedniego i tu może być pies pogrzebany - aczkolwiek na pierwszy rzut oka w Azkabanie było tak samo (Hedwiga, Rossini, przygodowa epika, awangardowy jazz, fletnia, chóralna przyśpiewka), a jak się okazało, pasowało to do siebie jednak znakomicie.
Tak,muzyka do Więźnia była bardzo różnorodna ale Williams potrafił nad tą różnorodnością zapanować i spiąć ją w jedną całość - obawiam się,że Desplat może mieć z tym problem.
Przesłuchałem już wielu wersji tych klipów i od razu widać, że jest główny motyw, który pojawia się często - "Lily's Theme". Można go usłyszeć w wielu utworach, w różnych aranżacjach.
Temacik nawet,nawet,pisałem już o tym - nie mniej nie ma on aż takiej siły żeby utrzymać brzemię motywu przewodniego i żeby być po latach kojarzonym z tym filmem i z seria HP w ogóle
po prostu,nie ta klasa i nie ta siła przebicia.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#1204 Post autor: hp_gof » śr cze 29, 2011 16:09 pm

Backcover: http://ecx.images-amazon.com/images/I/5 ... SS350_.jpg
Fajnie, znów będzie BTS footage from scoring sessions :) Uwielbiam dodatki o muzyce! Oby był troszkę dłuższy niż do części 1, choć z drugiej strony nie ma się co łudzić...

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1205 Post autor: Ghostek » śr cze 29, 2011 17:44 pm

Ten screen na tylnej okładce wali spojlerem!
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1206 Post autor: Koper » śr cze 29, 2011 18:39 pm

lis23 pisze:Temacik nawet,nawet,pisałem już o tym - nie mniej nie ma on aż takiej siły żeby utrzymać brzemię motywu przewodniego i żeby być po latach kojarzonym z tym filmem i z seria HP w ogóle
po prostu,nie ta klasa i nie ta siła przebicia.
Słucham sobie właśnie tego nowego HP i temacik Hedwigi póki co dość często i gęsto się przebija, ale raczej jest intonowany niż jakoś mocno eksponowany. No ale słychać to dość wyraźnie, choć fanów to pewnie i tak nie zadowoli.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#1207 Post autor: hp_gof » śr cze 29, 2011 19:30 pm

Płyta już wyciekła. Linki są gdzieś na imdb. Wkrótce się to pewnie rozpełznie po sieci.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1208 Post autor: Adam » śr cze 29, 2011 19:31 pm

też mi coś jak od 1 ma być na itunes ponoć ;-) łachy nie robią :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1209 Post autor: Koper » śr cze 29, 2011 22:09 pm

Linki są już na pebie :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#1210 Post autor: hp_gof » śr cze 29, 2011 23:21 pm

Powiem na razie tyle: Desplat spełnił moje marzenia!

Awatar użytkownika
Arthur

#1211 Post autor: Arthur » śr cze 29, 2011 23:24 pm

Na francuską miłość nie nic najbardziej przekonujący mówcy
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1212 Post autor: DanielosVK » śr cze 29, 2011 23:32 pm

Co? :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Arthur

#1213 Post autor: Arthur » śr cze 29, 2011 23:38 pm

Jajco, a nawet dwa

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1214 Post autor: Adam » czw cze 30, 2011 09:29 am

i jak? Desplat splamił znów nazwisko?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1215 Post autor: DanielosVK » czw cze 30, 2011 10:09 am