OKŁADKI Z AUTOGRAFAMI - PORÓWNAJ PRAWDZIWY AUTOGRAF

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

Re: OKŁADKI Z AUTOGRAFAMI - PORÓWNAJ PRAWDZIWY AUTOGRAF

#706 Post autor: Bucholc Krok » sob maja 28, 2011 21:20 pm

Dziwne. Jak jest popyt a podaży nie ma to zazwyczaj rozwija się rynek podróbek. :) Chociaż, cytując klasyka, jeśli do tego dojdzie to wszyscy na tym stracą, a reszta zyska. :D
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#707 Post autor: Adam » ndz maja 29, 2011 15:18 pm

nikt nie chce sprzedać bo na rynku ich było mało, a w sytuacji zejścia kompozytora na tamten świat czas działa tylko na finansową korzyśc posiadacza :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#708 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 29, 2011 19:58 pm

Dlatego powinny być fałszywki. W dzisiejszych czasach to żaden problem. Ja bym się bał teraz kupować. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#709 Post autor: Adam » pn maja 30, 2011 09:53 am

poznasz podróbę mając dobry skan czy zdjęcie oryginała dla porównania.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#710 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 30, 2011 12:19 pm

Chińczyk nie takie rzeczy podrabia. :) Czy za każdym razem artysta podpisuje tak samo? Właściwie za każdym razem podpis jest odrobinę (lub więcej niż odrobinę) inny i bez wizyty u grafologa nie da się odróżnić dobrej podróbki. Życzę udanych zakupów osobom, które zamierzają kupić autografy zmarłych/rzadko podpisujących artystów. ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#711 Post autor: Adam » pn maja 30, 2011 12:20 pm

Bucholc Krok pisze:Życzę udanych zakupów osobom, które zamierzają kupić autografy zmarłych/rzadko podpisujących artystów. ;)
to jest raczej awykonalne z założenia, chyba że ktoś ma duuuużo gotówki na zbyciu :D
to już prędzej w grę wchodzi wymiana jeśli sprzedjący ma kilka sztuk.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#712 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 30, 2011 12:38 pm

Można też kupić podróbkę za duże pieniądze. ;)

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#713 Post autor: Arthur » pn maja 30, 2011 14:42 pm

Adobe Ilustrator i wszystko jasne:) Na speców Obamy zadziałało to i na resztę zadziała
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#714 Post autor: Adam » pn maja 30, 2011 15:01 pm

Wy idziecie strikte w problem fałszywki i ok, a ja mówię co innego...

Kupując autograf takiego Dżerego, o ile się pojawi w ogóle do sprzedaży (ktoś widział ostatnio aukcję lub ogłoszenie?), trzeba liczyć się z wydaniem grubej kasy - przewiduję że koło 50-100$ i będzie wówczas sporo chętnych (jesli będzie to ebay) Nie wyobrażam sobie siebie, żebym (abstrahując od ceny bo za tyle bym w życiu i tak nie kupił, chyba że zostanę zięciem Kulczyka) chcąc kupić i bijąc się z ludźmi o płytę, nie poprosił o dowód zdobycia autografu, np zdjęcie. Jeśli ktoś nie ma zdjęcia, i/lub nie ma innego wytłumaczenie gdzie zdobył (np. moje wszystkie autografy jakie mam, poza Lorencem z wiadomych powodów, i tych co daje LaLa lub ostatnio Battle LA do kupienia w normalnej sprzedaży - mam udokumentowane fotografiami a zapisane dodatkowo gdzie i kiedy zdobyłem), to ja bym odpuścił taką auckcję i soądzę że inni rozsądni ludzie też. Wiadomo że są freaki które płacą za piraty po 2000$ (ala komplit z Avatara na zwykłych cd-r verbatima z lightscribem i wydrukowanej na atramentówce okładce) ale nie mówimy o takich tylko o rozsądnych :) Uważam że nie ma szans przy autografie ludzi pokroju Basila, Dżerego, Northa czy innych wielkich zmarłych, by: a) trafić go "tanio" (pojęcie względne - powiedzmy że mówię o wartościach koło 20$ , jesli sie zdarzy to ktoś musi nie wiedzieć co ma albo ma takich podpisów 30 ;-) ) i żeby okazał się prawdziwy b) trafić drogo bez upewnienia się że jest autentyczny.

Zresztą, czy to ważne, ja nie zamierzam płacić 100 dolców za autograf jakiegoś Basila, nawet jakby mi jego córka Zoe do uszka szeptała przy sprzedaży że jest prawdziwy :D Inni chcą płacić - ich sprawa ;-) Wszystko jest warte tyle ilt ktoś będzie w stanei za to zapłacić :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#715 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 30, 2011 17:54 pm

A jeśli ktoś dostał jako prezent i nie ma żadnego dowodu? Taki autograf nie musi być zaraz fałszywy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#716 Post autor: Adam » pn maja 30, 2011 18:13 pm

no to mówię incydentalne przypadki na które ja bym się nie łapał, a jesli ktoś chce ryzykować, jego sprawa ;-)
NO CD = NO SALE

hp_gof

#717 Post autor: hp_gof » wt maja 31, 2011 12:14 pm

Nikt nie przyznał się, że posiada autograf od Alexandre'a Desplat - najwyższy czas to zmienić! :D
Prosto z Abbey Road Studios, gdzie w piątek skończył nagrywać muzykę do HP7.2.

Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Początkujący orkiestrator
Kontakt:

#718 Post autor: Łukasz Waligórski » śr cze 01, 2011 23:47 pm

To i ja dodam swoje trofea z Krakowa... ;)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#719 Post autor: Althazan » czw cze 02, 2011 10:16 am

I to jest to. Gratulacje! :D

ODPOWIEDZ