Fast Five - Brian Tyler

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Jak oceniacie score?

1
0
Brak głosów
1.5
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
2.5
1
6%
3
4
25%
3.5
8
50%
4
1
6%
4.5
2
13%
5
0
Brak głosów

Liczba głosów: 16

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Fast Five - Brian Tyler

#136 Post autor: Adam » pn maja 09, 2011 10:36 am

Zgoda. A dzieje się tak dlatego że po prostu Tyler dojrzewa życiowo i zawodowo. Przydałby się jakiś dramat, i może za parę lat będziemy mieli coś fajnego. Nikt nie każe pisać od razu drugiego Schindlera czy Thin Red Line. Ważne że jest spory progres u niego, zmienia się muzyka i zobaczymy jak to dalej podąży.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#137 Post autor: Paweł Stroiński » pn maja 09, 2011 10:38 am

I tutaj się zgadzamy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#138 Post autor: Adam » pn maja 09, 2011 10:45 am

ciekawym przedsmakiem takiej ściechy był wg mnie Killing Room. Inna sprawa że w tej puszce pandory jaką jest hollywood nie można sobie pozwolić na wybrzydzanie, albo mogą nieliczni którzy w branży są na poziomie Hansa. Tyler nie może, dlatego też trudno mieć pretensje że facet nie dostaje dramatów czy romansów, tylko akcyjniaki. Ciekawią mnie np Tytani 2 - o ile będzie to pisał - możemy mieć w zasadzie wówczas pierwszą jego szansę na przygodową ścieżkę (po Lego), o ile też nie dostanie wytycznych w temptraku. Kolejną wartą odnotowania rzeczą, o której chyba nikt nie wspomniał :P, jest fakt, że Fast Five wchodzi do kanonu niezbyt licznego przecież grona filmów, w których kolejny muzyczny sequel jest lepszy od poprzedniego. Do tego dochodzi fakt że tych Wściekłych Tyler już trochę napisał, a jednak nie poszedł na łatwiznę i zrobił najlepszy score z tej serii jak do tej pory imo - a co mnie wkurza u Zimmera też - że on do sequeli bierze głównie z pierwowzoru idąc na łatwiznę.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#139 Post autor: Arthur » pn maja 09, 2011 14:04 pm

No i tylko przyklaskać takiemu co za x'y sequel lub podobny film próbuje się rozwijać(samemu), a nie bazować na tym co już było jego czy nie jego. Jak jest na zagranicznych forach? Mystery- ty tam masz w każdym, ze dwóch szpiclów:P Też uważają, że 2011 to przełom Tylera? Czy tylko my widzimy jego głębszą przemianę?( 8) )
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#140 Post autor: Paweł Stroiński » pn maja 09, 2011 14:07 pm

Tylko my. Wszyscy inni uważają, że cała twórczość Tylera gdzieś od Rambo to raczej cofanie się w rozwoju, ale to wszystko przez to, że Tyler nagle zaczął pisać a la Zimmer (częściowo Rambo, ale i inne ścieżki, łącznie z Battle: LA). Ostatnią uwielbianą na forach pracą Tylera jest Aliens vs. Predator: Requiem.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#141 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 09, 2011 15:00 pm

Jak jest na zagranicznych forach? Mystery- ty tam masz w każdym, ze dwóch szpiclów:P Też uważają, że 2011 to przełom Tylera? Czy tylko my widzimy jego głębszą przemianę?
Tylko my.
Ja raczej należę do "nich" niż do "Was" :) Oczywiście pewien postęp może i słyszę, może i łatwiej mi się Tylera słyszy, ale o głębszej przemianie bym nie mówił. I też powoływanie się na Marka, który nagle podobnie jak ja daje Tylerowi 3, nie uznaję za coś ważnego. 3 czyli niezła nota, ale nic więcej i od razu należy to odbierać jako dowód, że nawet przeciwnicy zaczynają doceniać Briana. Bardziej tolerują, tak jak ja i nic więcej.

Widzę, że zostałem parę wymieniony w dyskusji i to wiadomo jak to ten zły, po drugiej stronie barykady :) Dlatego też muszę się do paru kwestii ustosunkować:

Po pierwsze uważam się winny tej całej dyskusji, za co najmocniej przepraszam. Gdyż gdybym nie porównał pod względem przebojowości "Fast Five" do "The Rock" to nie byłoby tej całej porównawczej dyskusji Zimmer - Tyler, którą ja sam potępiam.
Dobra niech przemawia przeze mnie jak Wy to mówicie fanboy, ale to porównanie dla mnie ma mało sensu. Nie uwłaczając Tylerowi, ale jednak porównywanie A-Kompozytora z B-Kompozytorem (wiem, że to niezbyt ładne takie uogólnianie ludzi), dla mnie jest delikatnie mówiąc dziwne. I argumenty, kto na ilu instrumentach gra, jak się potrafi orkiestrą zająć itd. do mnie nie przemawiają, gdyż dla mnie liczy się efekt końcowy.

Dobrze, gdyż i tak już większość Paweł napisał, więc nie chcę przedłużać.

A co do poziomów sequeli u Tylera to się przekonamy jak to będzie wyglądało, gdyż wszystko na to wskazuje, że seria "Fast and Furious" będzie swoistym tasiemcem. Dlatego też zobaczymy i posłuchamy jak np. w taki "The Fast and the Furious XI: Polish Roads" muzyka Tylera będzie się prezentowała.

I ostatni punkt i zarzut w moją stronę: Czy podczas recenzowania liczy kto ile muzyki napisał, kto na ilu instrumentach zagrał, czy to jaki jest efekt końcowy i jak się dana muzyka spisuje w filmie? Ja do kuchni nie muszę zaglądać, aby widzieć jak powstaje danie i ile kucharzy przy nim pracuje. Mnie interesuje, jak to danie będzie smakowało i czy nie dostanę po nim rozwolnienia.

To by było na tyle i dziękuję za uwagę. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Arthur

#142 Post autor: Arthur » pn maja 09, 2011 15:08 pm

seria "Fast and Furious" będzie swoistym tasiemcem
Uważaj go Hanosowy PotC goni :lol: (już jest scenariusz do cz5)
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#143 Post autor: Paweł Stroiński » pn maja 09, 2011 15:10 pm

Depp blokuje PotC 5. Chce "poczekać".

Awatar użytkownika
Arthur

#144 Post autor: Arthur » pn maja 09, 2011 15:14 pm

:arrow: Co się odwlecze to nie uciecze.
Będzie 5 część i jeszcze będzie 0 część(prequel) albo od nowa

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#145 Post autor: DanielosVK » pn maja 09, 2011 15:19 pm

Jeszcze remake'i będą, bo musi w 3D być.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Arthur

#146 Post autor: Arthur » pn maja 09, 2011 15:37 pm

Marzy mi się Skrzynia Umarlaka 4D. Bieg po tym kole w dżungli (krzesła się obracają w jego rytm), owoce nabijające się na drąg, bujanie tymi zamkniętymi kulami(krzesła się bujają). Widziałem takie efekty w minikinie w Disneyland w Niemczech, akurat była wyprawa przez urojony kosmos(Wstęp w mutikinie z tym kółkiem w kosmosie, pamiętacie? było właśnie zerżnięte z tego:). A później seans 4D w normalnym kinie już o Piratach(nie pamiętam filmu), ale deszcz padał z góry, skórki od bananów leciały co chwila w widownie, osy brzęczały 1mm od oka, jak wszyscy bohaterzy wpadli do wody to nagle zimno się robiło, albo włączyli jakiś mega suchy wiatr. Mistrzostwo świata to było!!

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#147 Post autor: Adam » pn maja 09, 2011 16:03 pm

wypad z tym oftopem Hansowym :P :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#148 Post autor: Koper » pn maja 09, 2011 18:31 pm

No właśnie. A widzę, że czoug teraz zaczął. :P

Co do rzekomego postępu u Trajlera... wróć, Tylera :P :P to może i rozwija się w pewnych aspektach, jednak jego muzyka ma ciągle podobne wady co ileś lat temu (kliszowość, monotonność upchanych po brzegi albumów) i, jak ciągle powtarzam, najlepiej działające w filmach ścieżki Briana jakie znam, powstały na początku jego kariery. A czy to wynika z doboru projektów, reżyserów, czy też jego stylu muzycznego, to już inna kwestia.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#149 Post autor: Adam » czw maja 12, 2011 17:48 pm

http://www.movie-wave.net/?p=1505

ocena za niska ale i tak jest git.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#150 Post autor: Ghostek » czw maja 12, 2011 18:02 pm

Koper pisze: ciągle powtarzam, najlepiej działające w filmach ścieżki Briana jakie znam, powstały na początku jego kariery. A czy to wynika z doboru projektów, reżyserów, czy też jego stylu muzycznego, to już inna kwestia.
Czasami odnoszę wrażenie, że jakby Tyler odstawił na chwilę kino akcji i zaczął robić jakieś dramaty (Final Cut i trochę bardziej ambitne), to wyrobiłby w sobie manierę myślenia i bardziej kreatywnego podejścia do tematów.
Obrazek

ODPOWIEDZ