The Chemical Brothers - Hanna

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: The Chemical Brothers - Hanna

#46 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 08, 2011 00:28 am

Spoko Marek udało mi się przeczytać Twojego wcześniejszego posta :) Rozumiem i niech będzie, że się z Tobą zgadzam :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#47 Post autor: Mefisto » wt mar 08, 2011 00:59 am

Ten kawałek brzmi średnio - zobaczymy jak całość.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#48 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 08, 2011 01:05 am

Wreszcie przemówiła jakaś osoba, z którą się mogę zgodzić :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#49 Post autor: Mystery » wt mar 08, 2011 13:15 pm

Nawet ciekawie, nie powiem, ale średnio mi się podoba, może pod napisy by pasowało, ale jako muzyka filmowa to raczej nie za bardzo. Zobaczymy jak tam z resztą.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#50 Post autor: Adam » ndz mar 13, 2011 14:17 pm

cały score do posłuchania od wczoraj przedpremierowo tydzień przed itunes na majspejsie chemikali.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#51 Post autor: Koper » wt mar 15, 2011 10:09 am

Brzmi to całkiem fajnie, ale bardziej jak album z muzyką elektroniczną, jak filmową (widać konceptualnie mimo oczywiście różnic stylistycznych bliżej Chemicalsom do podejścia takich Goblinów niż Daft Punku), stąd powstaje pytanie: jak ta muza sobie poradiz w filmie. Jeśli będzie fajnie wyeksponowana i będzie pasować, to możemy mieć ciekawy efekt. Może megakultu na miarę sekwencji muzycznych z filmów Dario Argento bym się nie spodziewał, ale... Z drugiej strony może też być mały fail. Zobaczymy.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#52 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 15, 2011 12:20 pm

A ja jakos wielce fanem Goblinow nie jestem. Dla mnie ich muzyke trudno okreslic filmowa. I choc niby sie pisze, ze w filmach Argento spisuje sie swietne, to ja nie do konca podzielam to zdanie. Choc temat z "Suspirii" uwielbiam :)
Dlatego tez jestem swiadom, ze akurat tutaj sciezka do "Tron:Legacy" nie jest zbyt mile widziana, gdyz ta malo oryginalna. A taka "Hanna" jest milej widziana, gdyz bardziej oryginalna. To jednak "Tron" brzmi jak muzyka filmowa, a "Hanna" dla mnie nie.

Mefisto

#53 Post autor: Mefisto » śr mar 16, 2011 17:06 pm

Bardzo fajna płyta - z jednej strony typowi Chemiczni, więc fani powinni być zadowoleni, no a z drugiej, biorąc pod uwagę tematykę filmu i reżysera, takie rytmy mogą się sprawdzić, szczególnie w scenach akcji. Sam temat Hanny jest bardzo dobry, świetnie się słucha. Jest też parę innych perełek. Co na minus? Niepotrzebne umieszczenie na płycie kilku bardzo krótkich, nie dochodzących do minuty, asłuchalnych tracków, które pewnie nawet w samym filmie giną. No i zbędny tekst mówiony w jednym z tematów. To wszystko psuje odrobinę tą, nieźle w sumie skleconą i nie dłużącą się, płytę. Generalnie jestem na tak i mocno czekam na film, bo niektóre fragmenty zapowiadają porządną rozrywkę.

4 / 5

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#54 Post autor: Koper » śr mar 16, 2011 17:16 pm

Wawrzyniec pisze:I choc niby sie pisze, ze w filmach Argento spisuje sie swietne, to ja nie do konca podzielam to zdanie.
Tam gdzie Argento stawiał na Goblinów tudzież Simonettiego a nie pchał jakichś durnych heavy-metalowych kawałków (jak np. w zniszczonej przez nie "Operze" :( ), to tak - spisuje się świetnie. Vide: Suspiria, Profondo Rosso, Nonhosonno.
Wawrzyniec pisze:Dlatego tez jestem swiadom, ze akurat tutaj sciezka do "Tron:Legacy" nie jest zbyt mile widziana, gdyz ta malo oryginalna. A taka "Hanna" jest milej widziana, gdyz bardziej oryginalna. To jednak "Tron" brzmi jak muzyka filmowa, a "Hanna" dla mnie nie.
Może po seansie zmienisz zdanie. :) Ale akurat brak ilustracyjnego charakteru to dla mnie plus.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#55 Post autor: Wawrzyniec » czw mar 17, 2011 15:56 pm

Koper pisze:Ale akurat brak ilustracyjnego charakteru to dla mnie plus.
Tak :? A to niby dlaczego? Przecież to w końcu ma być muzyka filmowa, a nie jakaś tam saobie zwykła płyta.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#56 Post autor: Koper » czw mar 17, 2011 17:08 pm

No i? Mówimy o płycie do słuchania, gdzie dobrze jest, jak mamy jakoś sensownie pomontowany materiał, nawet w tematyczne suity a nie muzykę ślepo podążającą za wydarzeniami na ekranie, których w momencie słuchania nie widzimy.

A co do Twojego porównania z Tronem Daft Punku, to po wczorajszym obejrzeniu tego wątpliwej jakości "dzieła" mogę rzec, że to też nie brzmi jak filmówka. Raczej jak dwugodzinna wariacja na temat zimmerowskiego ostinata. Brakuej emocji, zmian tempa, dla mnie momentami muzyka failowała w tym filmie i nie rozumiem zachwytów nad nią. 4 w filmie to max.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#57 Post autor: Adam » pt mar 18, 2011 20:07 pm

Hanka (Mostkowiak też) FAIL. tyle w temacie. Chemikalsom się przygoda z filmówką nie udała. Szkoda.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#58 Post autor: Marek Łach » sob mar 19, 2011 11:07 am

Hmm a konkretniej? Co nie wyszło?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#59 Post autor: Mystery » sob mar 19, 2011 11:18 am

Bzdura roku. Jakby to było podpisane Tomandandy, to by sobie nikt tym głowy nawet nie zawracał. A skoro o już ich mowa, to już wolę jedno Tokio z Residenta, niż tą całą Hanię, przynajmniej krótsze :wink:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#60 Post autor: Marek Łach » sob mar 19, 2011 11:21 am

No to szkoda, w sumie można było się tego spodziewać. Może hype na zespoły w muzyce filmowej szybko wygaśnie.

ODPOWIEDZ