Super 8 - Michael Giacchino

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Super 8 - Michael Giacchino

#16 Post autor: Mystery » pt mar 11, 2011 18:40 pm

Od "Alias" Abrams to dla mnie sprawdzona już rozrywka :) A film dla kolejnych części Transów, Piratów czy innych Thorów, Kowbojów czy Latarni, to bardzo fajna alternatywa na lato :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#17 Post autor: Marek Łach » pt mar 11, 2011 18:43 pm

Biorąc pod uwagę, że nie podobał mi się ani M:I3, ani Star Trek, ani produkowany przez Abramsa Cloverfield, pozwolę sobie pozostać przy swoich wątpliwościach. ;) Ale mam nadzieję, że mu się to uda, no i że Giacchino wymiecie.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#18 Post autor: Mystery » pt mar 11, 2011 19:09 pm

Marek Łach pisze:Biorąc pod uwagę, że nie podobał mi się ani M:I3, ani Star Trek, ani produkowany przez Abramsa Cloverfield, pozwolę sobie pozostać przy swoich wątpliwościach. ;) Ale mam nadzieję, że mu się to uda, no i że Giacchino wymiecie.
Ja tam coraz bardziej lubię jego styl :) Jak drugi raz oglądałem M:I 3 to ocenę na filmwebie podniosłem, aż o 3 oczka :)
Tak jak pisałem, o muzykę bym się nie martwił. Ma dużo czasu, a podczas pracy nad Star Tours Williams go jeszcze namaści, także spokojna głowa, co najmniej czwórkowy score być musi :wink: :) (chyba, że znów zapchają dysk i Tomek będzie musiał dać 3.5 :wink: )

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#19 Post autor: Tomek » sob mar 12, 2011 09:56 am

Mystery Man pisze: (chyba, że znów zapchają dysk i Tomek będzie musiał dać 3.5 :wink: )
Czy to aby nie mały prztyczek w kontekście mojej opinii o "Let Me In"? :D Tak niewinnie pytam tylko :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#20 Post autor: Mystery » sob mar 12, 2011 09:57 am

Tomek pisze:Czy to aby nie mały prztyczek w kontekście mojej opinii o "Let Me In"? :D Tak niewinnie pytam tylko :D
Dobrze kombinujesz :wink:

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#21 Post autor: Tomek » sob mar 12, 2011 10:14 am

Ale sam przyznasz, że mógłby trochę sobie odpuścić w związku z długością niektórych albumów, tym bardziej tak atmosferycznych czy underscore'owych :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#22 Post autor: Mystery » sob mar 12, 2011 10:45 am

Tomek pisze:Ale sam przyznasz, że mógłby trochę sobie odpuścić w związku z długością niektórych albumów, tym bardziej tak atmosferycznych czy underscore'owych :)
Jakby "Let Me In" trwał 40 minut to byłby to zwykły horrorowy score, brakło by tej atmosfery, tego klimatu, a tak jest hermetycznie, dusznie i można się przez ten 80 minut wczuć się w ten ciężki, chłodny, hipnotyzujący nastrój tej ścieżki, która szczególnie w długie zimowe wieczory naprawdę biła swoją złowieszczą, depresyjną aurą :wink:

Co do innych albumów to jest różnie, bo mimo, iż taki Speed Racer czy Star Trek mógł się okazać dobrze skrojony to jednak masa fajnego materiału przepada. Myślę, że Giacchino nie ma póki co problemów z długością albumów. Albumy Pixara są wręcz pod tym względem idealne, MI: 3 też, ST jest wręcz za krótki, a seriale to inna bajka, bo tu zawsze jest nadmiar muzyki i trzeba zapchać płytę ile wlezie, do gier zarzutów nie mam, no chyba, że do nie wydania paru tytułów :wink: W sumie tylko "Let Me In" jest za obfite, ale tu po prostu zdecydowano się wydać kompleta, bo budżet muzyka miała pokroju filmu telewizyjnego i nie trzeba było płacić muzykom jakiejś dodatkowej kasy, żeby wydać więcej muzyki. Jedynym failem w jego dyskografii jest tylko "Land Of The Lost" który skrócony do tych 40 minut byłby naprawdę ciekawym albumem.

Mefisto

#23 Post autor: Mefisto » sob mar 12, 2011 14:52 pm

osz fuck :shock:
już z 10 razy obejrzałem ten trailer - czekam, czekam, czekam mocno!!! :D
Ciekawe co tam Gjakjin wymyśli - pojedzie po hołdach, czy wykuje coś niezapomnianego 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#24 Post autor: Mystery » sob mar 12, 2011 15:02 pm

Dobrze, że polska premiera ma tylko tydzień poślizgu w stosunku do amerykańskiej, a nie jak chociażby w Brytanii dwa miechy :lol:

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#25 Post autor: Tomek » ndz mar 13, 2011 23:14 pm

Mystery Man pisze:Jakby "Let Me In" trwał 40 minut to byłby to zwykły horrorowy score, brakło by tej atmosfery, tego klimatu, a tak jest hermetycznie, dusznie i można się przez ten 80 minut wczuć się w ten ciężki, chłodny, hipnotyzujący nastrój tej ścieżki, która szczególnie w długie zimowe wieczory naprawdę biła swoją złowieszczą, depresyjną aurą :wink:
Ja akurat uważam, że te 40 dalszych minut Let Me In to dokładne powtórzenie tego co było w tych 40 pierwszych :) Innymi słowy: score idzie w repetetywność po czasie, wszystkie te ciekawe rozwiązania zaczynają się powtarzać i nużyć po pewnym czasie. Stąd mój problem z długością :) Żeby się wczuć w klimat nie trzeba aż 80 minut ;-)
Mystery Man pisze:bo budżet muzyka miała pokroju filmu telewizyjnego i nie trzeba było płacić muzykom jakiejś dodatkowej kasy, żeby wydać więcej muzyki. Jedynym failem w jego dyskografii jest tylko "Land Of The Lost" który skrócony do tych 40 minut byłby naprawdę ciekawym albumem.
Ale to mi się wydaje nie zależy od budżetu na muzykę tylko od ilości muzyków sesyjnych. Być może skład był mały, więc opłaty nie były aż tak duże = szansa na wydanie dłuższego score'u. A może się mylę.
"Land of the Lost" nie jest z failem z uwagi na długość tylko, bo sama muzyka w sobie ma dużą dozę failu moim zdaniem również :P Inny fail w mojej opinii to "Earth Days".
Mefisto pisze:osz fuck :shock:
już z 10 razy obejrzałem ten trailer - czekam, czekam, czekam mocno!!! :D
Ciekawe co tam Gjakjin wymyśli - pojedzie po hołdach, czy wykuje coś niezapomnianego 8)
Hołdy mogą być jedynie w brzmieniu, w orkiestracjach, bo na pewno nie w tematach skoro film nie jest żadnym rebootem, prequelem czy sequelem. Takie hołdy będą bardziej niż wskazane nawet :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#26 Post autor: Koper » pn mar 14, 2011 09:33 am

eee... pewnie skończy się na przereklamowanym filmie (jak przy Cloverfield) i średniej muzie :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#27 Post autor: Mystery » pn mar 14, 2011 17:14 pm

Koper pisze:eee... pewnie skończy się na przereklamowanym filmie (jak przy Cloverfield) i średniej muzie :P
I to się nazywa zdrowe podejście :wink:
a akurat uważam, że te 40 dalszych minut Let Me In to dokładne powtórzenie tego co było w tych 40 pierwszych :) Innymi słowy: score idzie w repetetywność po czasie, wszystkie te ciekawe rozwiązania zaczynają się powtarzać i nużyć po pewnym czasie. Stąd mój problem z długością :) Żeby się wczuć w klimat nie trzeba aż 80 minut :wink:
40 czy 80, muza jest ta sama i pewnie moja ocena w obu przypadkach była by taka sama, dlatego nie widzę, akurat w tym przypadku, powodów do obniżania oceny ze względu na długość :wink:
Ale to mi się wydaje nie zależy od budżetu na muzykę tylko od ilości muzyków sesyjnych. Być może skład był mały, więc opłaty nie były aż tak duże = szansa na wydanie dłuższego score'u. A może się mylę.
Akurat w tym przypadku było coś z tym, że nie płacono za wydanie większej ilości muzyki, nie pamiętam o co dokładnie chodziło.
"Land of the Lost" nie jest z failem z uwagi na długość tylko, bo sama muzyka w failu ma dużą dozę failu moim zdaniem również :P Inny fail w mojej opinii to "Earth Days".
Jak dla mnie, tak naprawdę to failu w obu przypadkach nie ma :P Ot takie porządne trójkowe scory. "Land of the Lost" ma sporo fajnych tracków, a jeszcze więcej świetnych momentów, ginie to tylko gdzieś przy kiepskim montażu i zbędnym materiale. A do "Earth Days" to już w ogóle zastrzeżeń nie mam, dwa ciekawe tematy, parę kojących kawałków czy najładniejszy utwór Giacchino skomponowany na potrzeby kina, znam osoby dla których to jedyny Giacchino którego idzie słuchać :)
hołdy mogą być jedynie w brzmieniu, w orkiestracjach, bo na pewno nie w tematach skoro film nie jest żadnym rebootem, prequelem czy sequelem. Takie hołdy będą bardziej niż wskazane nawet :D
Co do hołdów, to nie tyle co w brzmieniu, co może w konstrukcji ścieżki, budowanie przez większość czasu napięcia i eksplozja w wielkim finale, coś właśnie jak w E.T. czy Bliskich Spotkaniach. Co do brzmienia to obstawiam militarystyczną oprawę z potworem w tle w stylu Cloverfield + "lostowy" suspens i underscore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#28 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 15, 2011 09:08 am

Mystery Man pisze: Co do brzmienia to obstawiam militarystyczną oprawę z potworem w tle w stylu Cloverfield + "lostowy" suspens i underscore.
Ale mi do tego filmu akurat mi Ifukube nie pasuje. :wink: Według mnie otrzymamy score w stylu Giacchino, z może lekką inspiracją i nawiązaniami do Williamsa, Goldsmitha czy Hornera, gdyż mi do tego filmu muzycznie pasują.. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#29 Post autor: Mystery » pn kwie 11, 2011 10:29 am

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#30 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 11, 2011 11:37 am

Cool 8) Już się bałem, że Mystery tutaj jakiegoś spoilera walnął, ale na szczęście to jeden z tych typowych i w sumie fajnych dla Abramsa elementów kampanii promocyjnej. :)
Co raz bardziej czekam na ten film i muzykę też. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ