Brian Tyler - Battle: Los Angeles

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Jak oceniasz score?

1
1
6%
2
2
13%
3
5
31%
4
7
44%
5
1
6%

Liczba głosów: 16

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#151 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 21:21 pm

A od kiedy to ja jestem wyznacznikiem dobrej muzyki filmowej :?: :shock:
Mimo wszystko dziękuję za komplement :)

P.S. Adam wybacz, że Cię pominąłem :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#152 Post autor: Koper » wt mar 01, 2011 21:26 pm

Jakoś nie mogę się zmusić do przesłuchania całości. Może uda się w tym roku. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#153 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 21:27 pm

Z Tobą może być gorzej. Gdyż nie przepadasz za Tylerem, to rozumiem. Ale raczej Tyler udający Zimmera raczej Cię nie przekona.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#154 Post autor: Koper » wt mar 01, 2011 21:31 pm

Akurat pewnie bardziej go lubię niż Ty, podejrzewam. A przynajmniej bardziej niż go lubiłeś do czasu, aż zaczął wzorować się brzmieniem RCP. :P Problem z Brianem jest taki, że jego muzyka jest taka bez wyrazu. Bez głębszych emocji. Taka megapoprawna.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#155 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 21:38 pm

Za bardzo upraszczasz. "Battle L.A." nie jest pierwszym scorem, gdzie Tyler wykorzystuje metody RCP. Zresztą dla mnie nie wystarczy, żeby coś brzmiało jak Zimmer, aby mi się spodobało.

Po prostu ta muzyka jest jakaś bardziej wyrazista od poprzednich, jak dla mnie "tapeciarskich" ścieżek Tylera, które spływały po mnie jak woda po kaczce.
Ten nie jest jakimś wielkim scorem, ale ze wszystkich mi znanych ścieżek Tyler, przy tym najmniej się męczyłem, a nawet dał mi pewną przyjemność słuchania.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#156 Post autor: Koper » wt mar 01, 2011 21:41 pm

Wawrzyniec pisze:jak dla mnie "tapeciarskich" ścieżek Tylera, które spływały po mnie jak woda po kaczce.
Takie jest 90% jego dyskografii. 8) Ale kino chłopak czuje a przynajmniej czuł. Jednak takie Bubba Ho-Tep czy Frailty, które na płytach dają ciekawego materiału na 5-10 minut, w filmie sprawują się wybornie. Tyle, że to było jakiś czas temu, bo od kilku lat Tyler nawet w obrazach mnie nie przekonuje, ale to też może wina kiepskich projektów w jakie się pakuje (jak jakieś Bangkok Dangerous czy Law Abiding Citizen).

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#157 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 01, 2011 21:45 pm

Tyler to w sumie angażuje się do wszystkich projektów, jakie mu się trafią, co jest w sumie zrozumiałe. Wiele znajomości, wiele projektów to może z czasem zacznie dostawać coraz większe. W sumie "Battle L.A" to już nie jest jakiś tam sobie niszowy projekt.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#158 Post autor: Koper » śr mar 02, 2011 22:26 pm

W końcu się zmotywowałem i przesłuchałem całość. Nawet, nawet. Spodziewałem się, że będzie dużo gorzej. Ani to oryginalne, ani głębokie, ani jakieś za szczególnie dobre, ale jak na Tylera to przynajmniej jest jakieś. Ta elektronika czy gitary elektryczne coś tu wnoszą, przynajmniej nie jest to kolejna partyturka Brajanka superpoprawnie rozpisana 'od linijki'. Na płycie jest nadto intensywno-bombastyczne, brakuje mi jakichś ciekawszych momentów oddechu czy większego zróżnicowania, wreszcie OST jest jak to u Tylera, po prostu za długi. Ale jeśli w filmie działa dobrze, to można by to ocenić nawet, nawet pozytywnie (choć nawet przy dobrym działaniu w filmie nie więcej jak na 3 z plusem, ale jak na Tylera to i tak można się radować ;)). I czy Brian tak jedzie po Zimmerze? Może trochę korzysta z brzmień RCP ale to po prostu takie typowe nowoczesne połączenie orkiestry z elektroniką. A niektóre fragmenty stylistycznie mi się kojarzą z jakimś Sunshine Murphy'ego albo Backlight Malo.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#159 Post autor: Ghostek » śr mar 02, 2011 23:25 pm

Tam poza tymi hurra-optymistycnymi akcyjniakami i orkiestrowo-samplową napierdalanką to nie ma nad czym wzdychać. Tu ma się dziać rozpierducha i właściwie się dzieje, a wszystkie kawałki w górę od 13-tego (no może z wyjątkiem dwóch ostatnich) to kupa. Gdyby wyłączyć je ze ścieżki, mielibyśmy jednego z kandydatów do albumu kwartału :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#160 Post autor: Adam » czw mar 03, 2011 10:45 am

Koper fail :D pochwalił Briana :D 8)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#161 Post autor: Paweł Stroiński » czw mar 03, 2011 13:41 pm

Koper pisze:W końcu się zmotywowałem i przesłuchałem całość. Nawet, nawet. Spodziewałem się, że będzie dużo gorzej. Ani to oryginalne, ani głębokie, ani jakieś za szczególnie dobre, ale jak na Tylera to przynajmniej jest jakieś. Ta elektronika czy gitary elektryczne coś tu wnoszą, przynajmniej nie jest to kolejna partyturka Brajanka superpoprawnie rozpisana 'od linijki'. Na płycie jest nadto intensywno-bombastyczne, brakuje mi jakichś ciekawszych momentów oddechu czy większego zróżnicowania, wreszcie OST jest jak to u Tylera, po prostu za długi. Ale jeśli w filmie działa dobrze, to można by to ocenić nawet, nawet pozytywnie (choć nawet przy dobrym działaniu w filmie nie więcej jak na 3 z plusem, ale jak na Tylera to i tak można się radować ;)). I czy Brian tak jedzie po Zimmerze? Może trochę korzysta z brzmień RCP ale to po prostu takie typowe nowoczesne połączenie orkiestry z elektroniką. A niektóre fragmenty stylistycznie mi się kojarzą z jakimś Sunshine Murphy'ego albo Backlight Malo.
Zimmera jest dużo - Why So Serious, motyw suspense z Crimson Tide, trochę Batmana jest...

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#162 Post autor: Adam » czw mar 03, 2011 15:23 pm

taa chyba Elfmanowego :P ;-)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#163 Post autor: Koper » czw mar 03, 2011 18:12 pm

Nie wiem, TDK dawno nie słuchałęm i jakoś nie zamierzam wracać, więc nie chwytam tak łatwo ewentualnych zżynek. :P:P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#164 Post autor: Paweł Stroiński » pt mar 04, 2011 00:07 am

Te smyczki szybkie i minimalistyczne a la Batman/Incepcja.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#165 Post autor: Koper » pt mar 04, 2011 10:18 am

Ale to podobieństwa stylistyczne, nie melodii, motywów, konkretnych rozwiązań. Tyler wie co modne po prostu. ;)

ODPOWIEDZ