Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
bladerunner

#1771 Post autor: bladerunner » pn lut 28, 2011 15:49 pm

Bucholc Krok pisze:
DanielosVK pisze:Vangelis - Antarctica
Jeden z moich ulubionych Vangelisów. :)
w razie co Goldsmith z tą swoją elektroniką to do Vangelisa również startu nie ma :P . Bardzo dobry Album jak prawię każdy greka. :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1772 Post autor: DanielosVK » pn lut 28, 2011 15:52 pm

Co innego Goldsmitha, który swoją elektronikę do muzyki dodawał, a co innego Vangelis, który na niej opierał całe swoje kompozycje.
bladu pisze:Bardzo dobry Album jak prawię każdy greka.
Dużo lepszy od Alexandra. ;)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1773 Post autor: Paweł Stroiński » pn lut 28, 2011 15:58 pm

Może jestem jedyny na świecie, ale ja nie jestem w stanie słuchać Alexandra. Temat z Antarktyki genialny, temat z Bounty też.

W ogóle Vangelis stawia u mnie pewien opór. Genialne tematy, ale z reguły (do której są wyjątki - Blade Runner, od paru lat większość 1492) reszta jego score'ów mnie nie przekonuje.

Natomiast albumy solowe, niefilmowe to inna bajka.

bladerunner

#1774 Post autor: bladerunner » pn lut 28, 2011 16:06 pm

Paweł Stroiński pisze:Może jestem jedyny na świecie, ale ja nie jestem w stanie słuchać Alexandra.

.
a ścianę dźwięku Trevora jesteś :?: :D

Alexander to w ogóle chyba top 20 :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1775 Post autor: DanielosVK » pn lut 28, 2011 16:09 pm

W ogóle Vangelis stawia u mnie pewien opór. Genialne tematy, ale z reguły (do której są wyjątki - Blade Runner, od paru lat większość 1492) reszta jego score'ów mnie nie przekonuje.
Ja tak mam tylko i wyłącznie z Bounty i kilkoma innymi bootlegami (ale tylko tymi tragicznej jakości). BR, 1492, CoF czy Antarcticę łykam jednym ciągiem.
Megakult.
Alexander to w ogóle chyba top 20
Niby czego?

P.S. Oddawajcie mi mojego Shore'a. :(
Fe.

bladerunner

#1776 Post autor: bladerunner » pn lut 28, 2011 16:13 pm

Paweł Stroiński pisze:Może jestem jedyny na świecie, ale ja nie jestem w stanie słuchać Alexandra. Temat z Antarktyki genialny, temat z Bounty też.

Tematy są tak charakterystyczne, że dalsza część partytury mimo iż dobra. bardzo dobra, wydaję się być gorsza nie macie takiego wrażenia ?:D

Po za tym widziałem Twojego Faila :P, dotyczącego 1492 . I że niby ja powinienem iść na badanie słuchu ?:P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1777 Post autor: DanielosVK » pn lut 28, 2011 16:29 pm

Tematy są tak charakterystyczne, że dalsza część partytury mimo iż dobra. bardzo dobra, wydaję się być gorsza nie macie takiego wrażenia ?
Mówisz teraz o którym scorze?
Fe.

bladerunner

#1778 Post autor: bladerunner » pn lut 28, 2011 16:29 pm

DanielosVK pisze:
Tematy są tak charakterystyczne, że dalsza część partytury mimo iż dobra. bardzo dobra, wydaję się być gorsza nie macie takiego wrażenia ?
1492 chociażby. Owszem większość partytury jest bardzo dobra, ale nie tak dobra jak temat.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1779 Post autor: DanielosVK » pn lut 28, 2011 16:31 pm

bladerunner pisze:
DanielosVK pisze:
1492 chociażby. Owszem większość partytury jest bardzo dobra, ale nie tak dobra jak temat.
Jak kto woli. Mnie np. "Hispanola" i "Deliverance" równie dobrze się podobają. Blade Runner to jest cały równy. Antarctica też. Chariotsy to ok, zgodzę się.
Fe.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1780 Post autor: Paweł Stroiński » pn lut 28, 2011 16:43 pm

bladerunner pisze:
Paweł Stroiński pisze:Może jestem jedyny na świecie, ale ja nie jestem w stanie słuchać Alexandra. Temat z Antarktyki genialny, temat z Bounty też.

Tematy są tak charakterystyczne, że dalsza część partytury mimo iż dobra. bardzo dobra, wydaję się być gorsza nie macie takiego wrażenia ?:D

Po za tym widziałem Twojego Faila :P, dotyczącego 1492 . I że niby ja powinienem iść na badanie słuchu ?:P
Tak. Za Goldsmitha głównie, za Cliffhangerem sam nie przepadam :P

Jak pierwszy raz słuchałem 1492 to zupełnie nie znosiłem tego score'u poza tematem, ten problem pozostaje mi z Chariots of Fire.

W tej chwili głównie słucham, jeśli w ogóle, West Across the Ocean i Monastery of La Rabida.

Generalnie za bardzo on jako twórca filmowy mi nie wchodzi. Alexandra wręcz nie toleruję, głównie za jakość orkiestracji.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1781 Post autor: DanielosVK » pn lut 28, 2011 16:49 pm

Alexandra wręcz nie toleruję, głównie za jakość orkiestracji.
Mythodeę znasz? Niech słuchają jej Ci, którzy uważają, że Vangelis nie potrafi pisać na orkiestrę. :P
Fe.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#1782 Post autor: Bucholc Krok » pn lut 28, 2011 16:49 pm

Paweł Stroiński pisze:Jak pierwszy raz słuchałem 1492 to zupełnie nie znosiłem tego score'u poza tematem, ten problem pozostaje mi z Chariots of Fire.
1492 podoba mi się od deski do deski, natomiast Rydwany to już mocno średnio. Vangelis strzelił temat i spoczął IMO.
Generalnie za bardzo on jako twórca filmowy mi nie wchodzi.
Może słuchaj ścieżki, jakby nie była ona z filmu? ;)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

bladerunner

#1783 Post autor: bladerunner » pn lut 28, 2011 16:50 pm

a ja bardzo lubię Eternity np :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1784 Post autor: Paweł Stroiński » pn lut 28, 2011 16:56 pm

DanielosVK pisze:
Alexandra wręcz nie toleruję, głównie za jakość orkiestracji.
Mythodeę znasz? Niech słuchają jej Ci, którzy uważają, że Vangelis nie potrafi pisać na orkiestrę. :P
Znam. I jest fajna. Sam orkiestrował?

Problem z Alexandrem jest taki, że brzmi to gorzej orkiestracyjnie od Zimmera.

A to jest wielkie osiągnięcie.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1785 Post autor: DanielosVK » pn lut 28, 2011 17:03 pm

Znam. I jest fajna. Sam orkiestrował?
Z tego co wiem, to tak. Sama muzyka została już skomponowana (wyłącznie na syntezatorach) w 1993 r., dopiero w 2000 r. Vangelis zdecydował się ją rozpisać na orkiestrę i zorganizować koncert. Wykonanie jest także świetne, ale czemu się dziwić, w końcu dwie cudne divy, Orkiestra z Londynu, Neely jako dyrygent oraz grecki chór.
Problem z Alexandrem jest taki, że brzmi to gorzej orkiestracyjnie od Zimmera.

A to jest wielkie osiągnięcie.
No niestety. Jest to jeden z soundtracków Vangelisa, które mniej lubię, choć raz na jakiś czas słucham, chociażby "Roxane's Veil", które niestety w filmie miejsca nie znalazło.
Fe.

ODPOWIEDZ