Oscary 2011

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Najlepszy Zwycięzca Dekady

Czas głosowania minął ndz gru 19, 2010 12:25 pm

2001 CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON - Tan Dun
0
Brak głosów
2002 THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING - Howard Shore
6
43%
2003 FRIDA - Elliot Goldenthal
0
Brak głosów
2004 THE LORD OF THE RINGS: RETURN OF THE KING - Howard Shore
3
21%
2005 FINDING NEVERLAND - Jan A.P. Kaczmarek
1
7%
2006 BROKEBACK MOUNTAIN - Gustavo Santaolalla
0
Brak głosów
2007 BABEL - Gustavo Santaolalla
0
Brak głosów
2008 ATONEMENT - Dario Marianelli
1
7%
2009 SLUMDOG MILLIONAIRE - A.R. Rahman
2
14%
2010 UP - Michael Giacchino
1
7%

Liczba głosów: 14

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#481 Post autor: Mystery » sob lut 26, 2011 12:50 pm

Wawrzyniec pisze:I to się nazywają nominacje 8) Zresztą w innych kategoriach, też prawie wyłącznie cud miód i orzeszki 8) Tutaj nie ważne czy Zimmer, czy Powell, czy Daft Punk, każdemu kto wygra pogratuluję od serca :D
Bach, a tu Eastwood :P
Wawrzyniec pisze:A na razie napięcie przed oscarowe rośnie i wszyscy zadają sobie tylko jedno pytanie, kto wygra:
Czy Trent Reznor i Atticus Ross, czy też Alexandre Desplat :?:
Ja bym szanse na Oscara rozstawił tak:

King's Speech 40%
Pozycja filmu rośnie z dnia na dzień, Desplat miał już w ostatnich latach nominacje, więc pora na statuetkę, do tego sama muzyka się podoba, a Akademia lubuje się w takich partyturach.

How to Train Your Dragon 25 %
Po otrzymaniu nominacji zainteresowanie tą muzyką znacznie wzrosło, dużo się o tej pozycji mówiło, wywiady z kompozytorem itd. Na minus wygrana animowanego scoru przed rokiem i pierwsza nominacja dla tego kompozytora (sytuacja adekwatna do Giacchino i Ratatuja) no i Powell to nie Hindus, Polak czy Argentyńczyk bu go jakoś szczególnie wyróżniać. Muzyka jednak broni się sama i może zostać to zauważone.

Social Network 20 %
Hype trochę opadł. Akademia to nie Złote Globy i raczej górą będzie tu konserwatyzm. Na plus liczne wygrane wśród kół krytyków i pozycja filmu.

Inception 10 %
Nie jest to typowa Oscarowa ścieżka, więc już ma pod górkę. Sytuacja przypomina trochę casus Newtona Howarda i Michaela Claytona. Po prostu kolejna nominacja dla ważnego kompozytora z ważnym filmem, tak jak przed roku z Sherlockiem tak tu Hans powinien obejść się smakiem.

127 Hours 5 %
Tutaj raczej bez szans. Rahman ma już Oscara, a film już tak głośnym tytułem jak Slumdog nie jest.

Dla mnie w tym roku zwycięzca jest obojętny, nie mam jakiegoś faworyta do kibicowania i wybór Desplata, Powella czy Zimmera przyjmę ze spokojem i zadowoleniem. (statuetkę dla 127 bądź SN już z mniejszym :wink: )

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#482 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 26, 2011 13:13 pm

Mystery Man pisze:
Ja bym szanse na Oscara rozstawił tak:

King's Speech 40%
Pozycja filmu rośnie z dnia na dzień, Desplat miał już w ostatnich latach nominacje, więc pora na statuetkę, do tego sama muzyka się podoba, a Akademia lubuje się w takich partyturach.
Zgadzam się. W ogóle "The King's Speech" to taki bardzo "nagrodowy" film idealny na Oscara. A partytura, też bardzo klasyczna w brzmieniu, coś a la "Pokuta", więc szanse ma wysokie, a patrząc, że po tylu nominacjach to w końcu Desplatowi tego Oscara muszą dać, aby nie powstała później sytuacja jak ze Scorsese.
Mystery Man pisze:How to Train Your Dragon 25 %
Po otrzymaniu nominacji zainteresowanie tą muzyką znacznie wzrosło, dużo się o tej pozycji mówiło, wywiady z kompozytorem itd. Na minus wygrana animowanego scoru przed rokiem i pierwsza nominacja dla tego kompozytora (sytuacja adekwatna do Giacchino i Ratatuja) no i Powell to nie Hindus, Polak czy Argentyńczyk bu go jakoś szczególnie wyróżniać. Muzyka jednak broni się sama i może zostać to zauważone.
Oby, oby została zauważona. Ale masz rację dwa razy pod rząd za animację to raczej Oscara nie dadzą, a i fakt, że Powell niestety jest Anglikiem.
Mystery Man pisze:Social Network 20 %
Hype trochę opadł. Akademia to nie Złote Globy i raczej górą będzie tu konserwatyzm. Na plus liczne wygrane wśród kół krytyków i pozycja filmu.
Tego nie jestem pewny. Nie zapominajmy, że z roku na rok Oscary tracą na oglądalności i są przez wielu krytykowane za konserwatyzm itd. Oscar dla tego score'u był pewnego rodzaju otwarciem na szerszą publiczność. Do tego nie należy zapominać, że w wielu gronach Trent Reznor jest postacią megakultową, a "Nine Inch Nails" mają wielką rzeszę fanów. A nóż widelec, może Akademia będzie chciała puścić do nich oczko.
Mystery Man pisze:Inception 10 %
Nie jest to typowa Oscarowa ścieżka, więc już ma pod górkę. Sytuacja przypomina trochę casus Newtona Howarda i Michaela Claytona. Po prostu kolejna nominacja dla ważnego kompozytora z ważnym filmem, tak jak przed roku z Sherlockiem tak tu Hans powinien obejść się smakiem.
Właśnie, jest to strasznie nietypowa ścieżka jak na Oscary. Zbyt brutalna, zbyt ciężka, za mocna i coś czuję, że niektóre osoby w Akademii mogą być za bardzo "pussy" względem tej muzyki. Podobnie jak przy mocnym i w 100% heteroseksualnym "Aliens" raczej pozostanie na nominacji. A ta druga nominacja pod rząd dla Zimmera, to trochę taki akt łaski, czy jak ja to nazywam "łachy" Akademii. Na zasadzie: "dalej cię nie lubimy, ale już miej te swoje nominacje, to przynajmniej krzykacze ucichną".
Mystery Man pisze:127 Hours 5 %
Tutaj raczej bez szans. Rahman ma już Oscara, a film już tak głośnym tytułem jak Slumdog nie jest.
Chyba masz rację. Przy czym ja się spodziewam, że w następnym czasie Rahman będzie stałym bywalcem na Oscarach. W sumie jeżeli Akademia planuję ziścić swój misterny plan i zrobić z Rahmana drugiego Alfteda Newmana, Johna Williamsa i Johna Barry'ego, to muszą mu więcej tych nominacji naładować.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#483 Post autor: Arthur » sob lut 26, 2011 14:46 pm

Gala na nie-Poważnie:
http://www.youtube.com/watch?v=4RDHk2-p_EA

BATMAN!
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#484 Post autor: Mystery » pn lut 28, 2011 03:44 am

And the Oscar goes to TSN.

Bleh....

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#485 Post autor: Wawrzyniec » pn lut 28, 2011 03:46 am

"The Social Network"! Trent Reznor and Atticus Ross.

Szkoda, że nie Zimmer, ani Powell :( Gratuluję zwycięzcom, ale to było do przewidzenia.

A słyszeliście, komu potem Ci pogratulowali? Zimmerowi i tak ma być.

hp_gof

#486 Post autor: hp_gof » pn lut 28, 2011 04:58 am

Był John Barry! Pierwszy w całym montażu :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#487 Post autor: lis23 » pn lut 28, 2011 04:59 am

Szczerze,to się zdziwiłem że Oscara za piosenkę dostał Randy Mewman za " We Belong Together " z " Toy Story 3 " - ucieszyłbym się gdyby nagrodę zdobył rok temu za jakiś utwór z " Księźniczki i Żaby " ale w tym roku liczyłem na 9 statuetkę dla Alana Menkena.

I całe szczęście że Zimmer nie dostał Oscara bo byłby to śmiech na sali: brak nagrody za " Cienką Czerwoną Linię " a Oscar za " Incepcję " - nie ta liga ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#488 Post autor: Wawrzyniec » pn lut 28, 2011 05:41 am

lis23 pisze:I całe szczęście że Zimmer nie dostał Oscara bo byłby to śmiech na sali: brak nagrody za " Cienką Czerwoną Linię " a Oscar za " Incepcję " - nie ta liga ;)
Nie zgadzam się. Dwa zupełnie inne score'y, dwa zupełnie inne typy muzyki. I każda w swoim rodzaju najlepsza.
Ale nie będę długo rozpaczał, gdyż i tak to nie Oscar czyni dany score najlepszym. A jaki najlepszy z tej stawki był, to ja dobrze wiem :)

hp_gof

#489 Post autor: hp_gof » pn lut 28, 2011 05:59 am

A ja się cieszę, że mogłem chociaż sobie popatrzeć na Alexandre'a na scenie przy nagrodzie dla najlepszego filmu :D Kategoria "muzyka" po raz kolejny mnie zawiodła, ale suma sumarum King's Speech wydymał Social Network! Ha! A Desplat będzie i tak dalej kolekcjonował kolejne nominacje :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#490 Post autor: Adam » pn lut 28, 2011 09:36 am

przegrałem zakład, a ponieważ zawsze dotrzymuję słowa to :P:P

Incepcja to działo doskonałe.

:D

co do oskara za score - myślałem że czasy oli gustawa już nie wrócą, ale niestety wróciły :? także mój jedyny komentarz to:

LOL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#491 Post autor: Mystery » pn lut 28, 2011 10:45 am

I kolejny Oscar za muzykę dla przegranego filmu, że też wybrali sobie akurat tą kategorię jako nagrodę pocieszenia.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#492 Post autor: Adam » pn lut 28, 2011 11:12 am

ważne że Corbould dostał :) za wszystkie bondy po kolei od 25 lat mu nie dali to teraz dostał 8)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#493 Post autor: Tomek » pn lut 28, 2011 11:21 am

Mystery Man pisze:I kolejny Oscar za muzykę dla przegranego filmu, że też wybrali sobie akurat tą kategorię jako nagrodę pocieszenia.
Że zacytuję samego siebie sprzed kilku tygodni :-) :
Jeżeli "King's Speech" zgarnie nagrodę za najlepszy film, to z klucza Ross i Treznor będę mieli nagrodę pocieszenia za muzykę (vide przypadki "Fridy", "Babela", "Pokuty", "Odlotu", "Przyczajonego tygrysa" itp.). Jeżeli "Social Network" będzie kosił główne nagrody (w tym za film) wreszcie docenią Desplata. Wydaje mi się to proste :)
Obrazek

bladerunner

#494 Post autor: bladerunner » pn lut 28, 2011 11:24 am

fajnie, że cytujesz siebie geniuszu :) , jak co roku wyniki oskarów zaskoczyły użytkowników portalu filmmusic.pl :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#495 Post autor: Adam » pn lut 28, 2011 11:24 am

a tak z innej beczki to namieszali i pozmieniali te gale i dobrze.. tylko dlaczego w innych kategoriach potrafią wręczać stauetki ci co wygrali poprzednio, a w naszej kategorii tak nie ma? szkoda..

ODPOWIEDZ