Mefisto pisze:Bo Incepcja to właściwie kino autorskie za 200 baniek - choćby dlatego. Poza tym, żeby ogarnąć tak wielką produkcję i wyjść z tym z tarczą, trzeba być nietęgim kolesiem. Wg mnie Nolan powinien mieć pewną nominację, jak nie samą nagrodę. A w nominowanych co? Jakiś David O. Russell za kolejny z rzędu film bokserski, po raz n-ty Coenowie (a film ponoć bardzo słaby jak na nich) i jakiś Hooper za (przypuszczalnie) poprawny do bólu film kostiumowy. Brrr...
Amen Brother, sam bym tego lepiej nie ujął, więc nie będę się powtarzał.
Zresztą widzę, że "Inception" stało się już zbyt popularny i zarobiło za dużo pieniędzy i dlatego dla wielu przestał to być dobry film. Gdyż wiadomo dobre filmy, artystyczne filmy, tzw. "prawdziwa sztuka" to są filmy niskobudżetowe, albo takie, które nie mają wysokich osiągnięć w Box Office. To w końcu logiczne, że jak coś jest dobre i ciekawe to na to najmniej osób chodzi.
A i nie podoba mi się, że rozszerzono nominację do 10, aby takie filmy jak "Inception" się mogły załapać. Prawda jest taka, że rozszerzono do 10, gdyż i tak większość filmów, które walczyły o Oscary w najważniejszych kategoriach 3/4 ludzkości na oczy nie widziała. Zrobiono to głównie po to, aby spróbować jakoś uratować oglądalność, która spada z roku na rok.
A "Inception", jak i też "Toy Story 3", które należy zaliczyć do najlepszych filmów roku 2010 Oscara nie otrzymają, nie w tej kategorii. Akademia rok temu nie miała jaj i w tym roku też nie będzie miała.
A z aktualnych nominowanych reżyserów to najbardziej zasługuje Fincher i niech on dostanie.
Bardzo dobrze Zimmer powiedział, z ust mi to wyjął. I w sumie gdyby nawet Rahman coś takiego samego powiedział to też bym się z nim zgodził. Szkoda tylko, że teraz Zimmer już na pewno nie otrzyma tego Oscara

Ale w sumie jednego już ma, a i tak z tegorocznych nominowanych score'ów to Zimmera i Powella najbardziej utknął w pamięci i przetrwają próbę czasu.
Brawo Zimmer, kolejne +100 punktów do szacunku.
P.S. Aha, jakby co wiem jestem fanboyem Nolana i jestem z tego dumny