Gdzie Ty widzisz jakieś "błędy" Howarda?Paweł Stroiński pisze:Batmany są dobre w filmie, z wyjątkiem błędów Dark Knighta, za których część odpowiedzialny jest JNH

Ja myślę, że Paweł rozmawiał w tej kwestii z Hansem.Tomek pisze:Gdzie Ty widzisz jakieś "błędy" Howarda?![]()
90% wykorzystań tematu Harveya Denta jest zupełnie niepotrzebnych w Dark Knightcie. Sam Zimmer schrzanił ilustracyjnie koniec filmu.Tomek pisze:Gdzie Ty widzisz jakieś "błędy" Howarda?Paweł Stroiński pisze:Batmany są dobre w filmie, z wyjątkiem błędów Dark Knighta, za których część odpowiedzialny jest JNHNie dość, że musiał oglądać i słuchać pajacowanie Zimmera, to jego rola w muzyce jest czysto pomagierska.
Muzyka akcji ujdzie (3,5 powiedzmy, z wyjątkiem końca, ale to obgadaliśmy), wykorzystanie tematu na 2, refleksyjny materiał, a zwłaszcza A Hard Teacher na 5.DanielosVK pisze:No a poza pojawieniami się tematu (który za często się nie pojawiał) i końcówką?Paweł Stroiński pisze:Wszystkie wykorzystania tematu w filmie trochę rozwalają film. Dobrze wypadają momenty a la TTRL, to jest fakt, np. Hard Teacher wypada fantastycznie, Red Warrior w filmie pomaga zapomnieć o końcówce (która na albumie pokazuje, że jest jaka jest). Końcówka i np. scena ścinania włosów mają za dużo patosu, który trochę ośmiesza film (nie do końca zwalam tu winę na Hansa jednak, tak samo w przypadku Kodu da Vinci, gdzie nawet więcej winy zwalam na niezbyt subtelnego narratora, którym jest Ron Howard).
A Król Artur to dla mnie score czwórkowy, mimo wielkiej sztampy.
Kumpel wyjaśnił mi całą kwestię Króla Artura: Zimmer zrobił suitę czy dwie i oddał całość Jablońskiemu i Rupertowi Gregsonowi-Williamsowi.Adam Krysiński pisze:dlaczegoprzecież to imo najlepszy jego (w ilu % jego to nie wiem
) epicki score od czasów gladiatora. uwielbiam ten score. dla mnie najlepszy score hansa obok piratów 3 i davinci w ostatnich 5-6 latach.
A jakie kawałki uważasz za Howarda w Batman Begins? Bo np. to, że JNH zrobił Myotisa jest tajemnicą poliszynela. W Początku może być po prostu pół na pół, bo cały pomysł polegał na tym, że wymieniali się kawałkami i tematami. Czyli np. (przykład z powietrza) najlepsza aranżacja tematu Howarda może być autorstwa Hansa i vice versa.Tomek pisze:A ile sam w muzyce słyszysz Zimmera a Howarda? W Batman Begins wg mnie proporcje są jakieś 70%-30%, w Dark Knightcie już 90%-10%.
Nie analizuję aż tak muzyki w Batmanach ani nie mam na to czasu, ani te ścieżki na to nie zasługują. Stwierdzam po prostu na podstawie zapoznania się z kilkudzięsięcioma pracami obu kompozytorów, że takie wg mnie były proporcje muzyczne pomiędzy nimi na albumach.Paweł Stroiński pisze:A jakie kawałki uważasz za Howarda w Batman Begins? Bo np. to, że JNH zrobił Myotisa jest tajemnicą poliszynela. W Początku może być po prostu pół na pół, bo cały pomysł polegał na tym, że wymieniali się kawałkami i tematami. Czyli np. (przykład z powietrza) najlepsza aranżacja tematu Howarda może być autorstwa Hansa i vice versa.
Tak, i Ty Pawle pewnie to lepiej wiesz od Nolana i Howarda czy to jest potrzebne czy nie...Paweł Stroiński pisze:90% wykorzystań tematu Harveya Denta jest zupełnie niepotrzebnych w Dark Knightcie. Sam Zimmer schrzanił ilustracyjnie koniec filmu.