Tadlow/Prometheus - CONAN THE BARBARIAN (re-rec) - 2-11-2010

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Turek

#166 Post autor: Turek » pt lis 05, 2010 13:16 pm

Jeszcze apropo składanek - ja uważam że jeśli jakaś tam orkiestra (czy Prażanie czy inni, nieważne) nagrywa sobie utwory pojedyncze na składanki to nikt im nie broni czegoś tam zagrać inaczej, czy nawet w orkiestracjach pogrzebać. Musimy pamiętać że te utwory mają cel bycia trackami takimi koncertowymi, do posłuchania. Jak Rain'e aranżuje jakiś track Goldsmitha, to nie musi się martwić o to czy on by zabrzmiał dobrze w filmie - bo jego cel jest inny, ma trafić na niezobowiązującą składankę i tyle. Dlatego pojawiają się psioczenia bo wszyscy by chcieli żeby muzyka brzmiała idealnie jak pierwsze nagranie. Ja np, bardzo się cieszę że np na takiej kolekcji Agory są utwory grane przez Prażan. Na kiego grzyba mi te same oryginały? Takie coś to ja mogę sam sobie zrobić klejąc utwory z oryginalnych płyt. A tak inna interpretacja jest też innym spojrzeniem na muzykę, pozwalającym przyjrzeć się jej z innej strony. Każdy słucha co chce ale nie można skreślać nowych nagrań tylko dlatego że nie brzmią tak jak ktoś by sobie konkretnie życzył.

Co z tego że Piraci Silvy w orkiestrowych aranżach nie mogli by trafić do filmów z Deepem? Ich cel jest inny - mają być lekką muzyką do słuchania. I zadanie spełniają i dają kupę funu i tyle.

Ale gdy już dochodzi do pełnego re-recu konkretnego scoru - to i oczywiście szczególna wierność oryginałowi jest wymagana.

I cel jest osiągany - choćby przywoływany tu często Cyd jest przykładem

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#167 Post autor: Marek Łach » pt lis 05, 2010 14:02 pm

Tomek dobrze prawi - Basil Basilem, ale czy na pewno jego życzenia (wcale niekoniecznie w pełni przez Raine'a odtworzone) muszą koniecznie pokrywać się z moimi potrzebami jako słuchacza, to już kwestia dyskusyjna, a nie żaden pewnik, że skoro "Basil tak chciał, to tak będzie lepiej". To ja płacę kupując konkretne wydanie i jeśli płacę, to oczekuję nie tylko wysokiej jakości techniczno-wykonawczej (to pewnie Tadlow zapewni), ale też maksymalnego funu - bo co mi z tego, że całość nagrano przy pomocy jakiegoś kosmicznego sprzętu, jeśli nie będzie mi dawała takiej radości co oryginał? Chodzi w tym momencie o czysto subiektywne podejście - skoro wykładam kasę to trudno żebym inwestował w coś, co po prostu tyle przyjemności mi nie przyniesie, choćby nawet Basil gdzieś w niebiosach przyklaskiwał z radości, że każdy instrument, jaki sobie zamarzył w tej ścieżce, jest wreszcie słyszalny.

Klipy są po prostu nierówne - są momenty lepsze, gdzie odstępstwa od oryginału oceniam in plus (Anvil of Crom, podoba mi się ten upgrade dęciaków), ale są też takie, które brzmią jakby były zbyt wykalkulowane (tu na przykład Mountain of Power, gdzie perkusja jest wyciszona w stosunku do oryginału z niewiadomych mi powodów; nie podoba mi się to). Co do chóru trudno się wypowiadać - Turek rozpływa się tu w zachwytach, ja mam mieszane uczucia. Wykonawczo wszystko brzmi ok, ale czy zmiana tego bardziej chropowatego, drapieżnego chóru na epicki i ociężały, jaką słyszę w The Kitchen, jest dobrą decyzją, mam wątpliwości. Mam nadzieję, że gdy usłyszę całość będę mógł to wszystko odszczekać...

Generalnie sytuacja jest podobna jak w przypadku nagrań klasyki - moe być ich sto, a ja wybieram jedno, niekoniecznie to technicznie najbardziej zaawansowane. Requiem Mozarta nie słucham w wypasionym wykonaniu pod batutą von Karajana, tylko w skromniejszym, w porównaniu z tamtym wręcz kameralnym Savalla. Dlaczego? Nie wiem, po prostu daje mi więcej przyjemności, wydaje mi się żywsze, bardziej entuzjastyczne. Subiektywnie.

Turek

#168 Post autor: Turek » pt lis 05, 2010 14:20 pm

Chór bardziej mi się podoba w nowym nagraniu - w pierwszym odnoszę wrażenie jakby śpiewało kilku mężczyzn na krzyż, tu jest znacznie mocarniej. Przy czym Marek musimy pamiętać o tym, że to z czym mamy do czynienia to marnej jakości klipy z 96kb/s, jakość płytowa będzie pewnikiem ZNACZNIE lepsza

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#169 Post autor: Marek Łach » pt lis 05, 2010 14:22 pm

Tak, biorę to cały czas pod uwagę (zwlaszca w kwestii tej perkusji). Natomiast kierunek, jaki obrano przy wykonaniu chóralnym jest raczej czytelny i nie zmieni się wraz ze zmianą jakości pliku, to po prostu konkretna interpretacja. Zobaczymy czy trafna w przekroju całego score...

Turek

#170 Post autor: Turek » pt lis 05, 2010 14:28 pm

No zobaczymy. Ja żyje nadzieją że płyty dojdą do mnie do długiego weekendu, i będę mógł rozwiać wątpliwości. Chór podoba mi się bardzo, jestem szalenie ciekaw jak wypadną Raiders czy Gift Of Fury. Jestem spokojny o chór w spokojnych fragmentach - Orphans of Doom, muzyka z wieży Setha, są chóralnie ok, napewno Recovery też wypadnie dobrze.

Ja mam pewne zastrzeżenie do chóru w oryginalnych Raiders - nie wiem czy to zauważyłeś Marek. Mniej więcej od 3:36 od tego uderzenia w kocioł, chór chyba za bardzo zlewa się z orkiestrą, to moje osobiste wrażenie, ale brakuje mi takiej ala Shore dominacji chóru

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#171 Post autor: Bucholc Krok » pt lis 05, 2010 14:54 pm

Tomek pisze:Dlatego nie zgadzam się z tym, że nowe wydanie jest cacy, super-dynamiczne nagranie i w ogóle nie z tej ziemi, a np. Varesowe to już przeżytek i anachronizm, tylko dlatego, że Basilowi nie spasiło nagranie :)
I ja też nie wychwalam nowego nagrania. Przynajmniej do czasu zanim go nie posłucham. :) I dopiero w drugiej kolejności planuję sprawdzić wersję Varese.
Wurger pisze:Nigdy nie bylem fanem taniej praskiej fircharmoni ktora nieudolnie probowala odgrzac stare "kotlety" w postaci skladanek np Silva Screen :cry: Fajnie to brzmnialo (hdcd)
Składanki też wydawali w HDCD :?: Myślałem, że tylko Sherlocka Holmesa i kilka innych ścieżek..
Z drugiej strony jesli ktos slucha muzyki z glosnikow komputera to nowe wydanie Conana bedzie tak samo brzmialo jak wydanie Varese sarabande. Przynajmniej moj Conan z Milanu jest wydaniem najlepszym(obok varese), bo japonskim :wink:
Jeśli jest odpowiednia liczba bitów to różnica powinna być słyszalna nawet na zwykłym czytniku komputerowym. Przynajmniej ja ją słyszę. :)
Turek pisze:A czy po nowym Cydzie ma ktoś ochotę wracać do starego nagrania Rozsy? Bo ja nie :)
A ja tak. Z ciekawości. Lubię różne wersje. :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#172 Post autor: Adam » pt lis 05, 2010 15:48 pm

cała trylogia Barryego z silvy w komplitach jest w hdcd, do tego titanic tez.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#173 Post autor: Tomek » pt lis 05, 2010 15:51 pm

Michał zauważ jednak, że są różne oczekiwania :) Hardocore'owego fana wykonanie Prażan moze nie zadowolić (słusznie wurger mówi o 'taniości' ich wykonań). One nie wynikają z tego, że coś tam źle zostało nagrane albo inaczej zorkiestrowane, one przeważnie wynikają z tego, że ten zespół umiejętnościami nie może sobie poradzić z pewną muzyką. Teraz porównaj sobie np. składankowe nagrania Goldsmitha przez Prażan np. z nagraniami kompilacji Jerry'ego przez LSO albo London Philharmonic. Widzisz różnicę? :) Dodatkowo w tych drugich czynny udział brał kompozytor. To jest bardzo ważne.

Dlatego też fakt, że Poledouris brał udział w nagraniu i dyrygenturze pierwotnej ścieżki jest niesamowicie istotny :) Weź na przykład składnkę Prażan z muzyką Williamsa a jakikolwiek krążek oryginalny Williamsa. Różnice są czasami kolosalne. W klimacie, w brzmieniu, w technicznym wykonaniu. Szczególnie gdy kompozytor dyryguje. Basil i może tego wstępnie dopilnował, ale argument, że grają z oryginalnych orkiestracji moim zdaniem to nie argument :) Po prostu chciałbym, żeby od razu na starcie nie skreślać poprzedniego wydania (szczególnie Varese), bo prawdpodobnie wykonanie to będzie posiadało zalety i głębię, którą przy najlepszych chęciach Prażanom nie uda się osiągnąć :) Mam nadzieję jednak, że tak jak Marek, odszczekam to :D

Co do tej "antyczności", to nie chodziło mi o antyczność techniczną nagrania, tylko antyczność/starożytność, która wyziera z brzmienia nagrania z 1982 roku. Żaden inny score tak nie brzmi i IMHO to duża zasługa rzymskiej orkiestry. Ciekawe czy Prażanom uda się uzsykać taki kliamt i brzmienie jak w "Theology/Civilization" ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#174 Post autor: Bucholc Krok » pt lis 05, 2010 15:52 pm

Adam Krysiński pisze:cała trylogia Barryego z silvy w komplitach jest w hdcd, do tego titanic tez.
O Titaniku to wiem, bo chyba jest info na SC, ale jakoś nie zwróciłem uwagi na wytwórnię. A w SACD/DVD-audio coś wydali?
Ostatnio zmieniony pt lis 05, 2010 15:54 pm przez Bucholc Krok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#175 Post autor: Adam » pt lis 05, 2010 15:53 pm

chyba nie, nie kojarzę..
#FUCKVINYL

Mefisto

#176 Post autor: Mefisto » pt lis 05, 2010 17:57 pm

Jestem w szoku - to chyba najbardziej konkretny i dydaktyczny temat na forum w owej chwili.

bladerunner

#177 Post autor: bladerunner » pt lis 05, 2010 17:58 pm

Mefisto pisze:Jestem w szoku - to chyba najbardziej konkretny i dydaktyczny temat na forum w owej chwili.
Conan, kurwa! 8) .

Mefisto

#178 Post autor: Mefisto » pt lis 05, 2010 17:59 pm

Marna prowokacja :P

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#179 Post autor: muaddib_dw » pt lis 05, 2010 18:30 pm

Bucholc Krok pisze: A w SACD/DVD-audio coś wydali?
Tak oryginalny soundtrack.

bladerunner

#180 Post autor: bladerunner » pt lis 05, 2010 18:37 pm

Wcale nie taka marna :P.
Ostatnio zmieniony pt lis 05, 2010 18:42 pm przez bladerunner, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ