STEVE JABLONSKY - TRANSFORMERS 3: DARK OF THE MOON (2011)
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Lotta czy Klara... tak czy siak go olała i chłopak sobie w łeb palnął.Paweł Stroiński pisze:Werter do Lotty

Swoją drogą ta książka wydała mi się jedną z nudniejszych lektur liceum. Chociaż nie wiem, czy EMO nastolatkom by się nie spodobała.

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Bladu niech się skupi na targach z Mefisto...
Noo, Kordian to tragedia. W ogóle polski romantyzm to tylko się pociąć. I pomyśleć, że na wiecie w tym samym czasie pisano "Jeźdźca bez głowy" i "Frankensteina" a my przerabialiśmy takie koszmary.
Noo, Kordian to tragedia. W ogóle polski romantyzm to tylko się pociąć. I pomyśleć, że na wiecie w tym samym czasie pisano "Jeźdźca bez głowy" i "Frankensteina" a my przerabialiśmy takie koszmary.

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Kordian się postrzelił, a nie zabił.Wawrzyniec pisze:Dla mnie hitem z "Kordiana" jest fakt, że w jednym rozdziale, popełnia on samobójstwo, a w następnym pojawia się cały i zdrów. Akcja jest niby chronologiczna
I tak - Kordian to tragedia. Trudno temu zaprzeczyć. Tak to chyba sam Słowacki zatytułował!
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Tak. Typowy dramat romantyczny i można za tym nie przepadać. Zresztą ta akcja z chmurką to raczej żart Słowackiego, czy raczej ironia.
Mój hit to gość na ulicy w Warszawie parodiujący pieśń koronacyjną/hymn Rosji (wtedy rosyjskie tłumaczenie God Save the King/Queen) z "Boże, zachowaj nam króla" na "Boże, pochowaj nam króla"
Mój hit to gość na ulicy w Warszawie parodiujący pieśń koronacyjną/hymn Rosji (wtedy rosyjskie tłumaczenie God Save the King/Queen) z "Boże, zachowaj nam króla" na "Boże, pochowaj nam króla"
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Dla mnie jak czytałem książkę wynikało, że się zastrzelił, ale cóż najwidoczniej celował w siebie z pistoletu i źle trafił.
Kordian to w ogóle miała być trylogia. Ale powstała tylko jedna część.
Ogólnie w polskim romantyzmie sequele i prequele były modne. Adam Mickiewicz i jego "Dziady" najlepszy przykład. Chociaż nigdy żaden polonista nie potrafił mi wytłumaczyć, dlaczego kolejność ich powstania to "IV" "II" i "III" i dlaczego nie ma "I"
Kordian to w ogóle miała być trylogia. Ale powstała tylko jedna część.
Ogólnie w polskim romantyzmie sequele i prequele były modne. Adam Mickiewicz i jego "Dziady" najlepszy przykład. Chociaż nigdy żaden polonista nie potrafił mi wytłumaczyć, dlaczego kolejność ich powstania to "IV" "II" i "III" i dlaczego nie ma "I"

#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Mnie w tych polskich dramatach romantycznych irytowała ta patriotyczna martyrologia. Dlatego wolałbym przerabiać jakąś Shelley czy Irvinga. 
:D

Bo to jak ze Star Wars...Wawrzyniec pisze:Chociaż nigdy żaden polonista nie potrafił mi wytłumaczyć, dlaczego kolejność ich powstania to "IV" "II" i "III" i dlaczego nie ma "I"

- Wojteł
- John Williams
Słowacki lepszy od Tarantina!Wawrzyniec pisze:Dla mnie hitem z "Kordiana" jest fakt, że w jednym rozdziale, popełnia on samobójstwo, a w następnym pojawia się cały i zdrów. Akcja jest niby chronologiczna

A nam to właśnie na podobnej zasadzie polonistka tłumaczyła, chociaż dokładnie nie przytoczę, bo nie pamiętamWawrzyniec napisał:
Chociaż nigdy żaden polonista nie potrafił mi wytłumaczyć, dlaczego kolejność ich powstania to "IV" "II" i "III" i dlaczego nie ma "I" Confused
Bo to jak ze Star Wars... WinkVery Happy

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Ej, ale w końcu George Lucas nakręcił "I" część
Dziady "IV" nawet mi się podobały. Ale "III" naprawdę nie lubię. Ile tośmy godzin na polskim spędzili filozofując skąd to imię 44. Po prostu mu się zrymowało i tyle. Zresztą po tym jak zobaczyłem "Egzorcystę" Williamsa Friedkiena to doszedłem do wniosku, że te w "Dziadach III" nie są aż tak bardzo profesjonalne.

Dziady "IV" nawet mi się podobały. Ale "III" naprawdę nie lubię. Ile tośmy godzin na polskim spędzili filozofując skąd to imię 44. Po prostu mu się zrymowało i tyle. Zresztą po tym jak zobaczyłem "Egzorcystę" Williamsa Friedkiena to doszedłem do wniosku, że te w "Dziadach III" nie są aż tak bardzo profesjonalne.
#WinaHansa #IStandByDaenerys