jaka to melodia?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#46 Post autor: Koper » śr lip 29, 2009 20:31 pm

Tyle to wiem, dawaj podpowiedź. :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#47 Post autor: Bucholc Krok » śr lip 29, 2009 20:45 pm

Mnie ten kawałek trochę przypomina niektóre utwory Yanna Tiersena. Ma on kilka takich jakby 'irlandzkich'. Ale znowu ta gitara jest dość ordynarna..

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#48 Post autor: Wawrzyniec » śr lip 29, 2009 20:47 pm

Dobra, zmieniłem zdanie. Nie chcę mi się już poznawać wszystkich żyjących francuskich kompozytorów :) A i tak zapewne chodzi o nazwisko takiego kompozytora, które i tak nic nie będzie mi mówić.
A widząc, że osoby, które mają ode mnie sto razy większe pojęcie o muzyce filmowej wysiadają to co ja mam powiedzieć. Składam broń.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#49 Post autor: Mystery » śr lip 29, 2009 20:48 pm

Tiersen to pierwsze co pomyślałem, ale do seriali to on nie pisał...

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#50 Post autor: Bucholc Krok » śr lip 29, 2009 20:52 pm

Ale może inne jego utwory były w nich wykorzystane, a wyszła z tego tylko jakaś składanka? Nie musiała to być zaraz specjalnie pisana ścieżka.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#51 Post autor: Bucholc Krok » czw lip 30, 2009 07:18 am

No i co z tą podpowiedzią? Gdzie Babuch? :)

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#52 Post autor: Łukasz Wudarski » czw lip 30, 2009 08:43 am

Sorry miałem wczoraj napisał podpowiedź ale zaspałem.... (dosłownie)

No więc może tak. Kompozytor ten nie jest zupełną enigmą w naszym kraju. Jedna z jego prac (ale nie ta z której pochodzi zagadka) została nawet zrecenzowana na polskim portalu (nie powiem na jakim żeby nie czynić reklamy).

Muzyka do filmu z którego pochodzi nasz utwór napisano już w nowym millenium. A i z twarzy kompozytor jest podobny do Seana Beana... Ale to takie bardzo luźne skojarzenie...

No już teraz chyba musicie odgadnąć.

PS nie jest to też Yann Tiersen
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#53 Post autor: Bucholc Krok » czw lip 30, 2009 19:21 pm

No to chyba poprosimy o ostatnią podpowiedź? Bo coś nie widać chętnych do odpowiedzi. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#54 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 30, 2009 19:41 pm

Łukasz Wudarski pisze: A i z twarzy kompozytor jest podobny do Seana Beana... Ale to takie bardzo luźne skojarzenie...
Niby Jean-Michel Bernard jest trochę podobny do Seana Beana, ale do jakich on to znowu seriali skomponował muzykę? :? Przecież raczej to nie jest ani "Pyramide" ani "Marsupilami" :?: :?

Najzabawniejsze jest to, że na wstępie pan Babuch napisał:

"To nie jest specjalnie trudne..."

To aż strach się bać, jak brzmią trudne zagadki :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#55 Post autor: Koper » czw lip 30, 2009 19:49 pm

Miałem kilka typów, ale tym Seanem Beanem Babuch mnie dobił. Ostatnia podpowiedź, bo inaczej kicha. :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#56 Post autor: Bucholc Krok » czw lip 30, 2009 20:18 pm

Rzutem na taśmę typuję Wima Mertensa, choć nie wiem po co to robię, skoro WM jest Belgiem. :D Może dlatego, że niektóre jego płyty też są trudne do dostania. :)
A co do Bernarda to jakoś mi ten kawałek Babucha do niego nie pasuje.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#57 Post autor: Bucholc Krok » czw lip 30, 2009 20:24 pm

Koper pisze:Ostatnia podpowiedź, bo inaczej kicha. :P
Inaczej Babuch zgarnia 1 punkt. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#58 Post autor: Mystery » czw lip 30, 2009 20:36 pm

Mertens? Ani Francuz, ani do Beana nie podobny, choć refren to jakby wariacja na jego "The Sense" :wink:
Te rozdawanie punktów za nieodgadnięcie to nie wiem czy najlepszy pomysł. Specjalnie można wynajdować nie wiadomo co, aby nikt nie zgadł i chapać sobie po punkciku :wink:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#59 Post autor: Bucholc Krok » czw lip 30, 2009 20:55 pm

Mystery Man pisze:Mertens? Ani Francuz, ani do Beana nie podobny, choć refren to jakby wariacja na jego "The Sense" :wink:
"A i z twarzy kompozytor jest podobny do Seana Beana... Ale to takie bardzo luźne skojarzenie... "

Jedno z moich luźnych skojarzeń jest takie, że np. Magdalena Zawadzka jest z twarzy trochę podobna do Paris Hilton.. :P
Te rozdawanie punktów za nieodgadnięcie to nie wiem czy najlepszy pomysł. Specjalnie można wynajdować nie wiadomo co, aby nikt nie zgadł i chapać sobie po punkciku :wink:
Ale to jest tylko 1 punkt. Gdyby ich nie było w ogóle, to by zachodziła obawa, że ten kto wygra specjalnie da łatwe, bo jak nie zgaduje to mu przepadają punkty. :) Dla kogoś, kto dobrze zna muzykę bardziej opłaca się zgadywać. :) Ale znowu jeśli zgadnie to zadaje itd..

Swoją drogą, Koper, gdybym wiedział, że akurat ten temat Saviny umieściłeś w swoich Best Ofach to nigdy bym go nie dał jako zagadki :) Tyle miałem do wyboru i akurat musiałem ten fragment dać.. :)

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#60 Post autor: Łukasz Wudarski » czw lip 30, 2009 21:09 pm

Oj Panowie, naprawdę myślałem, że znacie tego kolesia i że to będzie łatwe (dla mnie Bernard byłby trudniejszy, albo nawet jakiś mało charakterystyczny Mertens który jest oczywiście Belgiem i tym samym nie stanowi prawidłowego rozwiązania). Tak sobie myslę że skoro wypromowałem tak nieco przypadkiem ten kawałek, to teraz będę musiał chyba napisać recenzję.

Ale wracając do meritum. Nie wiem w zasadzie jak mam podpowiedzieć żeby za dużo nie zdradzić. No dobra nasz tajemniczy kompozytor posiada swoją stronę internetową. Działa nie tylko na polu muzyki filmowej, ale także jako muzyk solowy i orkietrator (odpowiedzialny był za orkiestrację jednej z piosenek Madonny zawartej na albumie Music).

No jak już teraz nie zgadniecie to się poddaję....
Ostatnio zmieniony czw lip 30, 2009 21:11 pm przez Łukasz Wudarski, łącznie zmieniany 1 raz.
Why So Serious !?

ODPOWIEDZ