Star Wars (Reaktywacja poprawna)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Muzyka z którego Epizodu Star Wars jest waszą ulubioną?

Star Wars Episode I: The Phantom Menace
3
17%
Star Wars Episode II: Attack of the Clones
0
Brak głosów
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
4
22%
Star Wars Episode IV: A New Hope
2
11%
Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
8
44%
Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
1
6%

Liczba głosów: 18

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#31 Post autor: Bucholc Krok » pt mar 20, 2009 19:19 pm

Nie ma sie co ludzic, lepiej juz nie bedzie :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#32 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 21, 2009 01:10 am

Oczywiście przyznałbym się do głuchoty, gdybym nie powiedział, że pewne podobieństwa słychać. Z drugiej strony nigdy, ale to nigdy nie nazwałbym Johna Williamsa "plagiatorem" :!: W sumie na upartego to wszystkiego można się przyczepić i udowodnić, że to już tak było w Simpsonach :wink:

http://www.lastfm.pl/user/Wawrzyniec_85

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#33 Post autor: Marek Łach » sob mar 21, 2009 12:38 pm

Większośc tych rzekomych kopii to jedna wielka pomyłka - porównanie dwóch nut z Jaws z 9 symfonią Dworzaka to jakiś absurd, motyw z Duel of the Fates i motyw z 9-tki to też dwa różne światy, tak samo Imperial zestawiony z Prokofiewem (bzdura), a przy Greku Zorbie ogarnął mnie już pusty śmiech. W zasadzie tylko Korngold jest tutaj faktycznie kopiowany, ale o tym wiedzieliśmy już od dawna i wskazanie Kings Row to odgrzewany kotlet.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#34 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 21, 2009 14:17 pm

Marek Łach pisze:
Większośc tych rzekomych kopii to jedna wielka pomyłka - porównanie dwóch nut z Jaws z 9 symfonią Dworzaka to jakiś absurd, motyw z Duel of the Fates i motyw z 9-tki to też dwa różne światy, tak samo Imperial zestawiony z Prokofiewem (bzdura), a przy Greku Zorbie ogarnął mnie już pusty śmiech. W zasadzie tylko Korngold jest tutaj faktycznie kopiowany, ale o tym wiedzieliśmy już od dawna i wskazanie Kings Row to odgrzewany kotlet.
Cóż nie pozostaje mi nic innego jak się tylko z Tobą zgodzić:) Na tej zasadzie to można w sumie powiedzieć, że każdy utwór jest wcześniejszą kopią innego utworu.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#35 Post autor: Koper » sob mar 21, 2009 14:43 pm

Marek Łach pisze: Większośc tych rzekomych kopii to jedna wielka pomyłka - porównanie dwóch nut z Jaws z 9 symfonią Dworzaka to jakiś absurd, motyw z Duel of the Fates i motyw z 9-tki to też dwa różne światy, tak samo Imperial zestawiony z Prokofiewem (bzdura), a przy Greku Zorbie ogarnął mnie już pusty śmiech. W zasadzie tylko Korngold jest tutaj faktycznie kopiowany, ale o tym wiedzieliśmy już od dawna i wskazanie Kings Row to odgrzewany kotlet.
Czy ja wiem? Niektóre podobieństwa są jednak faktyczne a nie wierzę, że Williams Dvoraka nie znał. :) Oczywiście dotyczą tak krótkich, wyrwanych z szerszego muzycznego kontekstu fragmentów, że należy je uznać za raczej przypadkowe.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#36 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 21, 2009 16:55 pm

Koper pisze: Czy ja wiem? Niektóre podobieństwa są jednak faktyczne a nie wierzę, że Williams Dvoraka nie znał. :)
Jednak Williams ma jeden duzy atut - jest bardziej znany niz Dvorak :) I wcale bym sie nie zdziwil, gdyby to Dvorak byl oskarzany o plagiat Williamsa :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#37 Post autor: Koper » sob mar 21, 2009 17:25 pm

Bucholc Krok pisze:Jednak Williams ma jeden duzy atut - jest bardziej znany niz Dvorak :) I wcale bym sie nie zdziwil, gdyby to Dvorak byl oskarzany o plagiat Williamsa :D
Na swoje szczęście od wieku już nie żyje. ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#38 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 21, 2009 22:37 pm

"I have bad feelings..." Obawiam się i ostrzegam, aby to forum nie przemieniło się w IPN. I niedłogo rozpocznie się lustracja kompozytorów i będziemy sprawdzać kto od kogo co skopiował itd. A zresztą jak zostało słusznie zauważywone na tej zasadzie to każdemu można udowodnić, że coś skopiował.
A w sumie to pewnie Dvorak też się kims inspirował :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#39 Post autor: Koper » ndz mar 22, 2009 00:09 am

Na pewno. Ale skoro wszyscy się kimś/czymś inspirowali, z czegoś zrzynali, to kto był tym pierwszym, jedynym oryginalnym twórcą, którego myśl potem była podejmowana i rozwijana przez kolejne pokolenia wspaniałych twórców od Mozarta po Ramina Djawadi. ;) Czy może był w epoce kamienia łupanego jakiś pierwszy kompozytor, który na własnoręcznie wystruganej fujarce i zrobionej z kamieni i kości perkusji stworzył wszystko to, co reszta potem tylko naśladowała, z nieśmiertelnym czteronutowcem włącznie? :D;)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#40 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 22, 2009 11:31 am

Wawrzyniec pisze:"I have bad feelings..." Obawiam się i ostrzegam, aby to forum nie przemieniło się w IPN. I niedłogo rozpocznie się lustracja kompozytorów i będziemy sprawdzać kto od kogo co skopiował itd.
Mozemy tez policzyc (ja sie nie podejmuje) chocby z ciekawosci:
1. Ilu bylo (jest) wszystkich kompozytorow, ktorzy specjalnie napisali muzyke do jakiegos obrazu (filmu, serialu, dokumentu itp)?
2. Ile jest wszystkich sciezek specjalnie napisanych na potrzeby w/w?

Jak juz to sobie policzymy (a to bedzie jedynie krotki wycinek wszystkiego, co zostalo napisane) to mozemy sie zastanowic nad oryginalnoscia muzyki w ogole :)
A zresztą jak zostało słusznie zauważywone na tej zasadzie to każdemu można udowodnić, że coś skopiował.
No tak, tylko czy w zwiazku z tym mamy gladko lykac setne wody po kisielu i opowiadac jak nam to smakuje? :) Powiedzmy sobie szczerze, ze nie ma juz na co liczyc w tej dziedzinie sztuki.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#41 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 22, 2009 11:34 am

Koper pisze:Na pewno. Ale skoro wszyscy się kimś/czymś inspirowali, z czegoś zrzynali, to kto był tym pierwszym, jedynym oryginalnym twórcą, którego myśl potem była podejmowana i rozwijana przez kolejne pokolenia wspaniałych twórców od Mozarta po Ramina Djawadi. ;)
Pierwszy byl wiatr, burza, deszcz... :D

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#42 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 22, 2009 11:38 am

Koper pisze:
Bucholc Krok pisze:Jednak Williams ma jeden duzy atut - jest bardziej znany niz Dvorak :) I wcale bym sie nie zdziwil, gdyby to Dvorak byl oskarzany o plagiat Williamsa :D

Myslisz, ze na szczescie? Ja mam watpliwosci :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#43 Post autor: Marek Łach » ndz mar 22, 2009 12:39 pm

Bucholc Krok pisze:
Koper pisze:
Myslisz, ze na szczescie? Ja mam watpliwosci :)
Bardziej znany? :shock: 9 symfonia to 1/4 muzyki filmowej. Pozostałe 3/4 to uwertura Romeo i Julia Czajkowskiego :wink: w zasadzie muzyka filmowa mogłaby nie istniec i wystarczyłoby tylko do kolejnych filmów te dwie prace podkładac - efekt nie byłby wcale gorszy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#44 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 22, 2009 12:57 pm

Marek Łach pisze: Bardziej znany? :shock: 9 symfonia to 1/4 muzyki filmowej. Pozostałe 3/4 to uwertura Romeo i Julia Czajkowskiego :wink: w zasadzie muzyka filmowa mogłaby nie istniec i wystarczyłoby tylko do kolejnych filmów te dwie prace podkładac - efekt nie byłby wcale gorszy :mrgreen:
No dobrze, ale co z to zmienia? :) Nawet jesli ktos kojarzy utwor to nie wymieni nazwiska, a jak mu podasz liste artystow to wybierze najbardziej znane nazwisko, czyli Williamsa, ewentualnie Forda :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#45 Post autor: Koper » ndz mar 22, 2009 15:25 pm

Marek Łach pisze:Bardziej znany? :shock: 9 symfonia to 1/4 muzyki filmowej. Pozostałe 3/4 to uwertura Romeo i Julia Czajkowskiego :wink: w zasadzie muzyka filmowa mogłaby nie istniec i wystarczyłoby tylko do kolejnych filmów te dwie prace podkładac - efekt nie byłby wcale gorszy :mrgreen:
Taa? To sobie to podłóż pod westerny Leone. :P

ODPOWIEDZ