Star Wars (Reaktywacja poprawna)
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Oczywiście przyznałbym się do głuchoty, gdybym nie powiedział, że pewne podobieństwa słychać. Z drugiej strony nigdy, ale to nigdy nie nazwałbym Johna Williamsa "plagiatorem"
W sumie na upartego to wszystkiego można się przyczepić i udowodnić, że to już tak było w Simpsonach
http://www.lastfm.pl/user/Wawrzyniec_85

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Większośc tych rzekomych kopii to jedna wielka pomyłka - porównanie dwóch nut z Jaws z 9 symfonią Dworzaka to jakiś absurd, motyw z Duel of the Fates i motyw z 9-tki to też dwa różne światy, tak samo Imperial zestawiony z Prokofiewem (bzdura), a przy Greku Zorbie ogarnął mnie już pusty śmiech. W zasadzie tylko Korngold jest tutaj faktycznie kopiowany, ale o tym wiedzieliśmy już od dawna i wskazanie Kings Row to odgrzewany kotlet.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Cóż nie pozostaje mi nic innego jak się tylko z Tobą zgodzić:) Na tej zasadzie to można w sumie powiedzieć, że każdy utwór jest wcześniejszą kopią innego utworu.Marek Łach pisze:Większośc tych rzekomych kopii to jedna wielka pomyłka - porównanie dwóch nut z Jaws z 9 symfonią Dworzaka to jakiś absurd, motyw z Duel of the Fates i motyw z 9-tki to też dwa różne światy, tak samo Imperial zestawiony z Prokofiewem (bzdura), a przy Greku Zorbie ogarnął mnie już pusty śmiech. W zasadzie tylko Korngold jest tutaj faktycznie kopiowany, ale o tym wiedzieliśmy już od dawna i wskazanie Kings Row to odgrzewany kotlet.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Czy ja wiem? Niektóre podobieństwa są jednak faktyczne a nie wierzę, że Williams Dvoraka nie znał.Marek Łach pisze: Większośc tych rzekomych kopii to jedna wielka pomyłka - porównanie dwóch nut z Jaws z 9 symfonią Dworzaka to jakiś absurd, motyw z Duel of the Fates i motyw z 9-tki to też dwa różne światy, tak samo Imperial zestawiony z Prokofiewem (bzdura), a przy Greku Zorbie ogarnął mnie już pusty śmiech. W zasadzie tylko Korngold jest tutaj faktycznie kopiowany, ale o tym wiedzieliśmy już od dawna i wskazanie Kings Row to odgrzewany kotlet.

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
"I have bad feelings..." Obawiam się i ostrzegam, aby to forum nie przemieniło się w IPN. I niedłogo rozpocznie się lustracja kompozytorów i będziemy sprawdzać kto od kogo co skopiował itd. A zresztą jak zostało słusznie zauważywone na tej zasadzie to każdemu można udowodnić, że coś skopiował.
A w sumie to pewnie Dvorak też się kims inspirował
A w sumie to pewnie Dvorak też się kims inspirował

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Na pewno. Ale skoro wszyscy się kimś/czymś inspirowali, z czegoś zrzynali, to kto był tym pierwszym, jedynym oryginalnym twórcą, którego myśl potem była podejmowana i rozwijana przez kolejne pokolenia wspaniałych twórców od Mozarta po Ramina Djawadi.
Czy może był w epoce kamienia łupanego jakiś pierwszy kompozytor, który na własnoręcznie wystruganej fujarce i zrobionej z kamieni i kości perkusji stworzył wszystko to, co reszta potem tylko naśladowała, z nieśmiertelnym czteronutowcem włącznie?
;)

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Mozemy tez policzyc (ja sie nie podejmuje) chocby z ciekawosci:Wawrzyniec pisze:"I have bad feelings..." Obawiam się i ostrzegam, aby to forum nie przemieniło się w IPN. I niedłogo rozpocznie się lustracja kompozytorów i będziemy sprawdzać kto od kogo co skopiował itd.
1. Ilu bylo (jest) wszystkich kompozytorow, ktorzy specjalnie napisali muzyke do jakiegos obrazu (filmu, serialu, dokumentu itp)?
2. Ile jest wszystkich sciezek specjalnie napisanych na potrzeby w/w?
Jak juz to sobie policzymy (a to bedzie jedynie krotki wycinek wszystkiego, co zostalo napisane) to mozemy sie zastanowic nad oryginalnoscia muzyki w ogole

No tak, tylko czy w zwiazku z tym mamy gladko lykac setne wody po kisielu i opowiadac jak nam to smakuje?A zresztą jak zostało słusznie zauważywone na tej zasadzie to każdemu można udowodnić, że coś skopiował.

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Bardziej znany?Bucholc Krok pisze:Myslisz, ze na szczescie? Ja mam watpliwosciKoper pisze:Na swoje szczęście od wieku już nie żyje.Bucholc Krok pisze:Jednak Williams ma jeden duzy atut - jest bardziej znany niz DvorakI wcale bym sie nie zdziwil, gdyby to Dvorak byl oskarzany o plagiat Williamsa

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
No dobrze, ale co z to zmienia?Marek Łach pisze: Bardziej znany?9 symfonia to 1/4 muzyki filmowej. Pozostałe 3/4 to uwertura Romeo i Julia Czajkowskiego
w zasadzie muzyka filmowa mogłaby nie istniec i wystarczyłoby tylko do kolejnych filmów te dwie prace podkładac - efekt nie byłby wcale gorszy

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Taa? To sobie to podłóż pod westerny Leone.Marek Łach pisze:Bardziej znany?9 symfonia to 1/4 muzyki filmowej. Pozostałe 3/4 to uwertura Romeo i Julia Czajkowskiego
w zasadzie muzyka filmowa mogłaby nie istniec i wystarczyłoby tylko do kolejnych filmów te dwie prace podkładac - efekt nie byłby wcale gorszy