Hans Zimmer & Bleeding Fingers - HBO Harry Potter (TV)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: Hans Zimmer & Bleeding Fingers - HBO Harry Potter (TV)

#106 Post autor: Ghostek » czw wrz 03, 2026 13:07 pm

Mówta co chceta, ale ten trailer wygląda przefajnie. Zapowiada się dobry serial, ale jak będzie w rzeczywistości to się okaże.
Tylko jakoś średnio mi tu do tego świata kwiawiące paluszki pasują...
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#107 Post autor: Mystery » czw wrz 03, 2026 15:44 pm

Wygląda dobrze, aż za podobnie do filmów, ale o ile fabularnie, wizualnie i aktorsko mają tu pole do popisu, to muzycznie będzie brakować tej magii Williamsa i ciężko będzie paluszkom wyczarować tu coś kultowego, choć w Hansie nadzieja :wink:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#108 Post autor: Adam » czw wrz 03, 2026 16:15 pm

Hans zrobi czołówkę która potrwa pewnie max 1 - 1,5 minuty i tyle go widzieli.. Po to Paluszki tam wcisnął.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#109 Post autor: lis23 » ndz wrz 20, 2026 20:38 pm

Zimmer o muzyce:
- Nie umiem pisać jak John Williams, ale nawet jeśli umiałbym, starałbym się być tak daleko od jego dzieła, jak to tylko możliwe. Wolę spróbować stworzyć coś oryginalnego. Kiedy robiłem Człowieka ze stali, czyli historię Supermana, przez trzy miesiące wątpiłem w siebie i mówiłem: „Nie wiem, nie mogę tego zrobić. Nie mogę tego zrobić, bo to John Williams. John Williams jest cholernie genialny. Genialny!”. W pewnym momencie Zack do mnie zadzwonił i spytał: „Mogę wpaść?”. Mówię mu, że w sumie to nic nie mam, a on od razu: „Będę we wtorek”. Do tego czasu wymyśliłem melodię, ale wciąż niesamowicie się martwiłem. Wtedy Zack powiedział mi coś naprawdę prostego: „Hans, to był tylko film. To jest tylko film”. To twórczo mnie wyzwoliło. To tylko film, a moje życie polega na tworzeniu muzyki do filmów. Robię to, bo to kocham. Kocham filmy i kocham się tym bawić.
https://naekranie.pl/aktualnosci/harry- ... 1789808388

Już się boję ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#110 Post autor: swordfish » śr wrz 23, 2026 02:17 am

Nie ma co się bać. W najgorszym przypadku dostaniemy przeciętność i nijakość w stylu Nicholasa Hoopera. Wleci jednym uchem i od razy wypadnie drugim. Oryginalne filmy nie kończyły się na JW.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#111 Post autor: lis23 » śr wrz 23, 2026 07:18 am

Niemniej szkoda, że nie wziął tego Howard, Elfman, McCreary czy Giacchino ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#112 Post autor: Mystery » śr wrz 23, 2026 12:20 pm

Nie ma co się bać. W najgorszym przypadku dostaniemy przeciętność i nijakość w stylu Nicholasa Hoopera. Wleci jednym uchem i od razy wypadnie drugim. Oryginalne filmy nie kończyły się na JW.
Dokładnie, każdy film po Azbakanie był w stylu danego kompozytora i nikt się nawet nie silił na małpowanie Johna.
lis23 pisze: ↑
śr wrz 23, 2026 07:18 am
Niemniej szkoda, że nie wziął tego Howard, Elfman, McCreary czy Giacchino ;)
To fucha na dekadę jak nie więcej, tak więc paluszki w wymiennym składzie będą to łatwo obskakiwać przez lata, a Hans na kolejne sezony zostanie już tylko jako nazwisko, bo do pierwszego to raczej powinien walnąć jakieś tematy. A z twojego składu czas na takie coś miałby tylko McCreary ze swoimi Sparksami, a i nie zapominajmy, że to serial HBO, gdzie do muzyki nigdy nie przywiązywało się większej uwagi i jakoś nie kojarzę wielu seriali z wielkimi symfonicznymi ścieżkami, więc taki Elfman czy Howard nawet nie mieliby pewnie co tam robić :wink:

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#113 Post autor: swordfish » śr wrz 23, 2026 20:27 pm

Parę seriali HBO ma kultowe oprawy, np. "Band of Brothers" Michaela Kamena, "Six Feet Under" Thomasa Newmana, "Game of Thrones" Ramina Djawadi, "Euphoria" Labyrintha, "The Leftovers" Maxa Richtera.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#114 Post autor: Paweł Stroiński » czw wrz 24, 2026 01:58 am

Jak idziemy w miniseriale, to pozwolę sobie przypomnieć jeszcze nigdy nie wydany niestety jako soundtracki miniserial From the Earth to the Moon (Z ziemi na Księżyc), produkcję Toma Hanksa i Rona Howarda zrealizowaną po sukcesie Apollo 13.

Za temat odpowiadał Michael Kamen. Za odcinki między innymi: Kamen (2 odcinki), Mark Isham (musiałbym sprawdzić, chyba też 2), James Newton Howard (1 odcinek, i to lądowanie Apollo 11), Mason Daring.

Ścieżki Kamena i JNH uważane są trochę za telewizyjne Święte Graale (a sam serial to mistrzostwo świata, polecam. Może poza wstępami, gdzie Tom Hanks musi zawsze zakończyć monolog początkowy frazą "from the Earth to the Moon").

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#115 Post autor: Mystery » czw wrz 24, 2026 05:28 am

swordfish pisze: ↑
śr wrz 23, 2026 20:27 pm
Parę seriali HBO ma kultowe oprawy, np. "Band of Brothers" Michaela Kamena, "Six Feet Under" Thomasa Newmana, "Game of Thrones" Ramina Djawadi, "Euphoria" Labyrintha, "The Leftovers" Maxa Richtera.
Tak, choć nie powiedział bym, że Six Feet Under ma kultową oprawę, jak już to czołówkę Newmana, który zrobił do serialu tylko pilota, a zamiast tego dodałbym chociażby Sukcesję.
A poza Kompanią to dość eklektyczne soundtacki i dziś synonimem symfonicznej epickości jest tam Djawadi (Westworld, Gra, Ród).

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#116 Post autor: lis23 » czw wrz 24, 2026 07:19 am

"Gra o Tron" to kultowy ma chyba tylko motyw przewodni ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#117 Post autor: Mystery » czw wrz 24, 2026 08:18 am

Poniekąd tak. Co prawda przez lata Ramin się poprawił czego apogeum nastąpiło w sezonie 6 i poza czołówką dał światu kilka ważnych tematów i utworów, ale chyba wszyscy pamiętamy pierwsze sezony i narzekania, że tak epicki serial posiada tak miałki score.

ODPOWIEDZ