Ludwig Göransson - The Odyssey (2026)
- Michał Turkowski
- Zdobywca nieistotnych nagród
Re: Ludwig Göransson - The Odyssey (2026)
Strasznie sterylnie i generycznie to wygląda - do tego koszmarne dialogi. Póki co jestem na nie.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Szczerze mówiąc żaden z kadrów na wklejonym przez Ciebie miksie screenów szału nie robi. A i wielkiego rozmachu jakoś nie widać, byle odcinek któregoś z późniejszych sezonów Gry o Tron potrafił robić większe wrażenie.
Swoją drogą kadr z cyklopem jakoś mi się z tym skojarzył. Identyczna poza mutanta

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Wiem, że to Christopher Nolan, ale na razie to jakoś jestem bardziej zaintrygowany tym obrazkiem (okładką) niż tym co zobaczyłem w tym zwiastunie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
"Yansa" od Rosinskiego nie znałeś? Może nie taki megakult jak "Thorgal" no ale swego czasu jeden z niewielu komiksów dostępnych w Polsce. Chociaż generalnie nie było to jakieś wiekopomne dzieło.
A wracając do "Odysei"... ciągle jest jeszcze nadzieja na dobry score.
A wracając do "Odysei"... ciągle jest jeszcze nadzieja na dobry score.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Score może być dobry i kto wie może i film będzie dobry. Ale nie wiem czy to "realistyczne" podejście, które sprawdziło się w Batmanie tutaj też się sprawdzi. Z drugiej strony elementy fantastyczne jak Cyklop, czy Zendaya jako Atena Bogini Mądrości są.
To w sumie Troja Petersena była realistyczna, ale wyglądała bardziej mitoligicznie. Nie wspominając o Diane Krüger, w najlepszym jej czasie.
To w sumie Troja Petersena była realistyczna, ale wyglądała bardziej mitoligicznie. Nie wspominając o Diane Krüger, w najlepszym jej czasie.
Może będzie dobry i epicki, ale póki co nie wygląda to dobrze. Też widzę tu hollywoodzkich aktorów, a nie postacie. Kolory gdzieś zaginęły i Gra o Tron rzeczywiście wyglądała bardziej epicko, bo co my tu mamy, garstkę żołnierzy biegnących plażą, tekturową Troję zajęta przez kilku żołnierzy z runięciem drewnianej wieży, wielkoludy w srebrnych zbrojach jak z Wiedźmina czy dialogi niczym z drugiego sezonu The Last of Us - "my dad is coming home" 
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
O widzę, że i Tobie rzuciło się w uszy to jak Peter Parker mówi "My dad is coming home". Co dla mnie w ogóle nie brzmi mitologicznie. Przy czym gdzieś słyszałem, że podobno Nolsn wzoruje się na jakimś współczesnym opracowaniu i tłumaczeniu Homera dokonanego przez jakąś feministyczną autorkę/profesor.
Cóż po zwiastunie na razie Diuna 3 lepiej się prezentuje.
I jeszcze wyjdzie, że Hans zakrzyczy Ludwiga.
Cóż po zwiastunie na razie Diuna 3 lepiej się prezentuje.
I jeszcze wyjdzie, że Hans zakrzyczy Ludwiga.
Z wywiadu dla TIME
In the corner of three-time Academy Award–winning composer Ludwig Göransson’s studio sits a lyre nearly the size of a grown man, one room over from a ping-pong table that, at the push of a button, disappears into the floor. For Göransson and Nolan, the ancient and the modern are not so far apart.
Nolan instructed Göransson not to use an orchestra in the score, if only to subvert expectations for a swords-and-sandals film. “It’s not like the orchestra existed back then,” says Göransson. “It was a challenge and also an opening to try to make something unique.” Instead, Göransson rented 35 bronze gongs of varying sizes, experimented, recorded them with synths, and began sending the director songs. Nolan also put rapper Travis Scott in the film as a bard. “I cast him because I wanted to nod towards the idea that this story has been handed down as oral poetry, which is analogous to rap,” says Nolan. Even the string instrument plays a surprising role. “Chris had this idea of the sound of the lyre being the pluck of Odysseus’ bow,” says Göransson.
"No Don Davis = No Matrix. Simple as that."
~ Jon Burlingame
It’s not a character-driven movie and there’s no humor, there’s no love, there’s no soul.
- Rutger Hauer o Blade Runnerze 2049
~ Jon Burlingame
It’s not a character-driven movie and there’s no humor, there’s no love, there’s no soul.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Czy aby na pewno:
Bo jak dla mnie to brzmi strasznie.dougan pisze: ↑wt maja 12, 2026 15:43 pmNolan instructed Göransson not to use an orchestra in the score, if only to subvert expectations for a swords-and-sandals film. “It’s not like the orchestra existed back then,” says Göransson. “It was a challenge and also an opening to try to make something unique.” Instead, Göransson rented 35 bronze gongs of varying sizes, experimented, recorded them with synths, and began sending the director songs. Nolan also put rapper Travis Scott in the film as a bard. “I cast him because I wanted to nod towards the idea that this story has been handed down as oral poetry, which is analogous to rap,” says Nolan. Even the string instrument plays a surprising role. “Chris had this idea of the sound of the lyre being the pluck of Odysseus’ bow,” says Göransson.
Wiemy też stamtąd, kto gra Helenę, więc tak :p
https://time.com/article/2026/05/12/chr ... interview/
https://time.com/article/2026/05/12/chr ... interview/
"No Don Davis = No Matrix. Simple as that."
~ Jon Burlingame
~ Jon Burlingame
sam fakt tego co powiedziano w tym wywiadzie jest ok, poza tym raperem 
NO CD = NO SALE
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Zobaczymy, nikt tu drugiego Ben-Hura chyba nie oczekiwał, byleby nie przesadzili z tą wyjątkowością...
Oni nie raz już wyważali drzwi, więc o to się nie boję. Byle nie było gry na kamieniach bo nie zniese
Dziwi mnie tylko argumentacja Nolana przy wyborze rapera - btw, wcale nie jakiegoś super z dostępnych - bo czarnoskórych solistów dobrych jest pełno, zresztą choćby Lebo, czy artyści z Broadwayu. A nie raper jako bard...
Dziwi mnie tylko argumentacja Nolana przy wyborze rapera - btw, wcale nie jakiegoś super z dostępnych - bo czarnoskórych solistów dobrych jest pełno, zresztą choćby Lebo, czy artyści z Broadwayu. A nie raper jako bard...
NO CD = NO SALE