Co ostatnio oglądaliście?

W dzisiejszych czasach samym kinem człowiek nie żyje. Seriale zyskały w ostatnim czasie bardzo wielką rolę. Dlaczego więc nie mieć i specjalnego forum na ten temat?
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Co ostatnio oglądaliście?

#706 Post autor: Koper » ndz lis 30, 2025 18:01 pm

Mystery pisze:
sob lis 01, 2025 11:28 am
Mobland - 8
Bardzo fajna gangsterka. Świetnie obsadzona, choć Mirren z czasem irytowała.
Ona irytowała od początku, z czasem to zaczął irytować Brosnan, którego postać na początku wydawała się jeszcze odrobinę rozsądna. Właściwie poza Consadinem nie było tu z kim sympatyzować, bo Hardy grał de facto inteligentnego psychopatę, wyzbytego z jakichkolwiek emocji. Gdyby Pan Spock ze Star Treka miał zostać gangsterem, to mniej więcej tak by się zachowywał. ;)
A sam serial spoko się ogląda, ale głupotek i niedorzeczności tu jednak sporo. Po kilku odcinkach zaczyna też drażnić wiecznie powtarzający się schemat. Któryś z rodzinki debili coś nawywija i Hardy musi ratować dzień, a że Hardy nie tylko jest jak Schwarzenegger w "Commando", czyli one-man-army, to jeszcze zna każdego i jak trzeba wsparcia tajemniczej krezuski, to on załatwi, jak trzeba pertraktować z wrogiem, też on załatwi, a jak trzeba hydraulika... no cóż, też załatwi.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#707 Post autor: Mystery » pn gru 01, 2025 18:37 pm

Prawda z tym Brosnanem i Hardym, ale nawet mimo tego serial oglądało się przednio, czasem warto wyłączyć myślenie i dać się po prostu porwać akcji :wink:

Slow Horses 5 - 8
Najlepszy emitowany obecnie serial kolejny raz powrócił w nie wiem czy nie najmocniejszej jak dotąd formie, także nic tylko czekać na kolejną odsłonę.

Heweliusz - 8
Nie dość, że realizacyjnie znakomicie, to i historia ukazana w jakże atrakcyjny sposób, dawno nie byłem tak przykuty do ekranu. Mocno teraz czekam na nowy serial Holoubka o zbrodni połanieckiej dla HBO.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#708 Post autor: Koper » pn gru 29, 2025 00:00 am

Mystery pisze:
pn gru 01, 2025 18:37 pm
Slow Horses 5 - 8
Najlepszy emitowany obecnie serial kolejny raz powrócił w nie wiem czy nie najmocniejszej jak dotąd formie, także nic tylko czekać na kolejną odsłonę.
Yep. A Gary Oldman wymiata.
"- Normalnie od razu bym to zgłosił, ale zaszły wyjątkowe okoliczności...
- Jakie okoliczności?
- Akurat miałem na to wyjebane." ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#709 Post autor: Mystery » pt sty 02, 2026 09:05 am

Death by Lightning - 7-
Świetna obsada i realizacja. Trochę krótki i można było pokazać tu więcej, a jego luźna forma nie zawsze przekonywała.

It: Welcome to Derry - 7-
Nierówny, ale świetnie dopełnia historię klauna.

Smiling Friends 3 - 7
Nadal dobre i absurdalne, ale już bez tego elementu świeżości.

Rick and Morty 8 - 6
Średni poziom ostatnich sezonów utrzymany, ale nadal potrafi się trafić lepszy odcinek.

Emily in Paris 5 - 5
Akcja w Rzymie nie potrzebna, po powrocie do Paryża serial wraca do swoich stanów średnich i ogląda się już tylko z przyzwyczajenia.

Pluribus - 7+
Ceni się rozmach, klimat i smaczki, ale jak to u Vince powoli się rozwija i to dopiero prolog do przyszłych wydarzeń. Dla nas jasnym punktem jest na pewno Karolina Wydra, nie kojarzę tak dużej roli polskiego aktora w takiej superprodukcji. W Sukcesji była Domińczyk, ale to już bardziej daleki trzeci plan.

Twisted Metal 2 - 6+
Zaskakująco dobrze się bawiłem, no ale w końcu ruszył tytułowy turniej, a w nim szaleni nowi bohaterowie i spora dawka akcji i niewybrednego humoru.

The Chair Company - 6
Myślałem, że bardziej to polubię, bo przepadam za takimi absurdalnymi akcjami, ale fabularnie i humorystycznie nie do końca mnie przekonało, choć nie powiem, momenty bywały.

The Rehearsal 2 - 6
Tu podobnie. Szacun za ostatni odcinek, ale poprzedni sezon, gdzie w każdym było co innego, chyba bardziej do mnie przemawiał.

Stranger Things 5 - 5+
Szok, jak twórcy nie mieli na to pomysłu. Cały serial na 7.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#710 Post autor: Koper » ndz sty 04, 2026 10:39 am

Mystery pisze:
pt sty 02, 2026 09:05 am
It: Welcome to Derry - 7-
Nierówny, ale świetnie dopełnia historię klauna.
Zaczął być ok, dopiero gdy pojawił się Skarsgard. Po pierwszych dwóch-trzech odcinkach byłem bliski zakończenia przygody z tym :D

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#711 Post autor: Mystery » ndz sty 04, 2026 10:53 am

Pilot był mocny, potem wręcz padaka - scena na cmentarzu, ale od bodajże 5 jak Klaun wziął się do roboty było już tylko lepiej, na pewno lepsze od ostatniego sezonu ST.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#712 Post autor: Koper » ndz sty 11, 2026 11:24 am

Oglądasz nowy sezon Fallouta?
Bo nie wiem czy to ze mną coś nie tak, czy z tym serialem.
Jakoś mnie to nudzi.
Łażą z kąta w kąt, tu nawiązanie do Leone, tu cameo Kevina, ale de facto nic się nie dzieje takiego, fabuła nie wydaje się rozwijać, postaci tym bardziej, non stop te retrospekcje Ghoula, które też niewiele wnoszą, humor na łopatki nie rozkłada, dramaturgii czy napięcia brak...
Obejrzałem 2 czy 3 odcinki pierwsze i zupełnie nie mam chęci na więcej, a pierwszy sezon jakoś gładko mi wszedł.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#713 Post autor: Mystery » ndz sty 11, 2026 12:50 pm

Pierwszy sezon był w moim Top 10, drugi sezon na półmetku niestety znacznie słabszy, rozbili akcję na frakcje i o dziwo najciekawszy jak na razie jest wątek bractwa (świetne efekty), najnudniejszy wątek krypt oraz neutralny Ghula i Lucy z retrospekcjami tego pierwszego i niestety, żaden do końca nie dostarcza, a wszystkie razem sprawiają chaotyczne wrażenie, bo pierwszy sezon, też skakał po miejscach i bohaterach, ale ogólnie był spójniejszą opowieścią, a retrospekcje intrygowały, a nie nudziły. Odnoszę wrażenie, że serial skręca bardziej pod fanów gier i oglądając filmiki na necie, nawiązań i smaczków jest tu bez liku, ale osobom które tak jak ja nie grały w te gry są one obojętne. Także jak dla mnie serial stracił formę z pierwszego sezonu i teraz się to po prostu ogląda, nawet akcja już tak nie grzeję, pamiętam jak dobrze się bawiłem po pierwszej akcji w pierwszym sezonie jak ghoul rozprawiał się w miasteczku z bandziorami, a w ostatnim odcinku scena z Lucy rozwalających Elvisów, no i już to tak nie działało. Ale zobaczymy, w ostatnich odcinkach może się jeszcze rozkręci :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#714 Post autor: Koper » ndz sty 11, 2026 22:33 pm

Obrazek

no nie wiem... ;)

Ale ok, przynajmniej wiem, że faktycznie serial się zmienił, a nie że nagle tylko mnie przestało to tak bawić jak w s1.

ODPOWIEDZ