Michael Giacchino - Zootopia / Zootopia 2

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Najlepszy score Walt Disney Animation Studios?

Czas głosowania minął ndz kwie 17, 2016 16:16 pm

Zootopia - Giacchino
3
30%
Big Hero 6 - Jackman
1
10%
Frozen - Beck
1
10%
Wreck-It Ralph - Jackman
1
10%
Winnie the Pooh - Jackman
0
Brak głosów
Tangled - Menken
3
30%
The Princess and the Frog - R. Newman
0
Brak głosów
Bolt - Powell
1
10%
Meet the Robinsons - Elfman
0
Brak głosów

Liczba głosów: 10

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Michael Giacchino - Zootopia / Zootopia 2

#256 Post autor: lis23 » pt lis 21, 2025 08:40 am

Już jest afera, że aktorka grająca Moanę nie ma naturalnych loków, tylko wyprostowane włosy, więc dramy a la Śnieżka, ciąg dalszy ;)
Ludzie to już na prawdę nie mają co robić :mrgreen:
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#257 Post autor: Mystery » pt lis 21, 2025 09:48 am

Co się stało ze Spotify? Kiedyś dało się przesłuchać praktycznie całą płytę bez reklam, góra 15 sekund klip Spotify czy jakiś krótki spot, a tu co kilka kawałków pół minuty reklamy Lidla :?

No ale udało się przesłuchać i słuchało się przyjemnie, taki funkowy i jazzujący Micheael, trochę w klimacie Cars 2, żonglujący muzyką świata, bo stylistycznie jest tu chyba wszystko i ciekaw jestem ilu różnych instrumentów tu użyto i trochę odetchnąłem, bo jednak nie jest to nieznośny mickey mousing skaczący z kwiatka na kwiatek, jaki zapowiadano i oszczędzono nam wstawek z heavy metalem :wink: Score wyróżnia na pewno bardziej podniosła muzyka dotycząca nowej postaci węża stylizowana trochę na bliski wschód/Egipt, ozdobiona oniryczną tematyką, egzotycznym instrumentarium, szczególnie wszelkiej maści fletami. Powraca też tematyka z pierwszej części, choć są to bardziej akcenty, ale aranżacja w finałowym "Our Differences Don’t Make Any Difference" bardzo fajna i tylko szkoda, że temat główny nie kończy z przytupem suity.
Tak więc sprawdzone i czekam na film, gdzie taka muzyka może dać dopiero czadu.
W Snaking the Journal mamy mały easter egg, na kilka sekund pojawia się Ratatuj i jak mniemam to scena, gdzie będzie ukłon do animacji Pixara, którą zdradzono w zapowiedziach.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#258 Post autor: lis23 » pt lis 21, 2025 10:51 am

Ja jestem zadowolony, że jest więcej jazzu i dlatego bardziej mi przypomina Iniemamocnych niż pierwszy Zwierzogród, a tutaj easter egg;

Obrazek

:mrgreen:

Co do tematów z pierwszej części chodziło mi o utwór Zootopening, gdzie mamy motyw powszechny w jedynce ale jest on niepełny, nie ma końcówki ;)

Na Disney+ jest "Zwierzogód 2 Za Kulisami" :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#259 Post autor: Mystery » sob lis 22, 2025 11:19 am

Ja jestem zadowolony, że jest więcej jazzu i dlatego bardziej mi przypomina Iniemamocnych niż pierwszy Zwierzogród, a tutaj easter egg;
Do jedynki przekonałem się z czasem, po latach jak nabyłem CD i sobie puściłem doszedłem do wniosku, że to całkiem przyjemny soundtrack ze świetną suitą, a teraz jestem już po dwóch odsłuchach dwójki i jeszcze przed filmem podoba mi się bardziej, ba już nawet Elio nie jest moim ulubionym animacyjnym scorem roku :wink: Nie dość, że jest tu sporo fajnej akcji, to potrafi trafić się jeszcze coś głębszego i bardziej okazałego, jak "Gary a Twain Shall Meet" czy "Cover Story", który śmiało odnalazłby się w jakimś filmie o Mumii czy Indianie Jones :)

youtu.be/9XFXsXQRPWI
Ostatnio zmieniony sob lis 22, 2025 11:37 am przez Mystery, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#260 Post autor: lis23 » sob lis 22, 2025 11:37 am

Ciekawe, ile muzyki brakuje na tyn wydaniu, które jest skrojone pod CD, chyba 67 minut?
W zwiastunach widać sporo akcji, pościgów, jest, min. akcja w dzielnicy pustynnej, której nie odwiedziliśmy w jedynce, jest jakaś górska dzielnica, inspirowana chyba Szwajcarią? Marsh Market to np. muzyka Country :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#261 Post autor: Mystery » sob lis 22, 2025 11:38 am

Ta górska szwajcarska dzielnica to pewnie "Das Goats" :wink:

No i brakuje tu trochę najlepszej melodii z pierwszej części, myślałem, że to temat przewodni filmu, a tu go nie ma.
https://youtu.be/EuGPjJbrAV4?t=279

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#262 Post autor: lis23 » sob lis 22, 2025 12:19 pm

Moim zdaniem, to jest temat Nicka i brakowało mi go już w jedynce, bo w pełni rozwinięty był dopiero w suicie ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#263 Post autor: Mystery » sob lis 22, 2025 13:31 pm

lis23 pisze:
sob lis 22, 2025 12:19 pm
Moim zdaniem, to jest temat Nicka i brakowało mi go już w jedynce, bo w pełni rozwinięty był dopiero w suicie ;)
Prędzej Judy, temat ten gra jak odjeżdża pierwszy raz ze stacji do Zwierzogrodu, tuż przed piosenką Shakiry. Do Nicka bardziej pasuje temat, który leci w Zootopening, w pierwszym filmie gra jak robi lodowe lizaki. Ogółem jednak myślę, że tematy w jedynce nie są stricte przyporządkowane postaciom, a bardziej panującym nastrojom, jak jest coś dramatycznego to gra jeden, jak coś bardziej rubasznego to inny.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#264 Post autor: lis23 » sob lis 22, 2025 15:53 pm

Temat Judy to ten smutny z początku pierwszej i drugiej suity a z filmu to np. "Not a real cop", gdy wraca przybita do domu pierwszego dnia pracy i odbiera telefon od rodziców ;) To, moim zdaniem jest temat Nicka, w filmie słyszymy go np. na początku "Jumbo Pop hustle" i dotyczy on właśnie Nicka :P

ODPOWIEDZ