Krótsze recki!?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

Krótsze recki!?

#1 Post autor: Łukasz Wudarski » sob maja 29, 2010 22:33 pm

Drodzy użytkownicy, czytelnicy FilmMusic.pl

Co sądzicie o tym aby zaprowadzić na FM.pl pewne zmiany i zrezygnować z rozbudowanych recenzji, mających średnio od 700 do 1200 znaków, a zmienić je w krótkie 400-500 znakowe teksty. Oczywiście zmiany dotyczyłyby tylko tych mniej donośnych produkcji, bo nie wyobrażam sobie aby napisać o takim Łowcy Androidów czy Kitaro pół stroniczki. Co innego jednak o rzemiosłach w stylu jakiegoś Hornera HGW czy nawet płodów Zimmera. Wszelkie dłuższe wywody zostałyby przerzucone w medium artykułów, gdzie recenzenci mogliby się wyszaleć...

Co wy na to? No i co na to moi szacowni koledzy redaktorzy?

PS plusem krótszych recek jest to że bladu będzie wiedział czy Hanka już się pogodziła z Markiem...
Why So Serious !?

bladerunner

#2 Post autor: bladerunner » ndz maja 30, 2010 00:31 am

Jestem na Tak

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#3 Post autor: Ghostek » ndz maja 30, 2010 05:56 am

To ja może powinienem przenieść się na stałe do działu "Artykuły", bo średnio wychodzi mi tworzenie zwięzłych syntez :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

Re: Krótsze recki!?

#4 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 30, 2010 07:43 am

Łukasz Wudarski pisze:Oczywiście zmiany dotyczyłyby tylko tych mniej donośnych produkcji

Czyli większości?
Co wy na to?
Z jednej strony i tak bardzo rzadko czytam długie teksty - źle mi się czyta na monitorze - a z drugiej strony wolę dłuższe recenzje, które według propozycji staną się bardziej rozbudowanymi komentarzami. Nie bardzo to widzę.

bladerunner

#5 Post autor: bladerunner » ndz maja 30, 2010 12:35 pm

Łukasz Wudarski pisze:
PS plusem krótszych recek jest to że bladu będzie wiedział czy Hanka już się pogodziła z Markiem...

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#6 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 30, 2010 12:43 pm

Czyli, że bladu będzie miał czas na oglądanie serialu.. :) To nic nie da. Chyba by forum musieli zamknąć. :P

bladerunner

#7 Post autor: bladerunner » ndz maja 30, 2010 12:45 pm

Bucholc Krok pisze:Czyli, że bladu będzie miał czas na oglądanie serialu.. :) To nic nie da. Chyba by forum musieli zamknąć. :P
Wyobraź sobie Bucholc, że mnie nie będzie na forum, aż przez tydzień :o

Mefisto

#8 Post autor: Mefisto » ndz maja 30, 2010 18:32 pm

problem z dupy - recka powinna mieć tyle, ile uważa jej autor, ergo dobry tekst obroni się bez względu na ilość znaków

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#9 Post autor: Łukasz Wudarski » ndz maja 30, 2010 18:36 pm

No właśnie nie sądzę żeby był to problem totalnie z dupy. Bo tu chodzi o pisanie bardziej takich skoncentrowanych recek. Bez analizy. Powiedzmy takich jak piszę ostatnio Southall w Movie-Wave Capsules. Zresztą sądzę że ja tak dla przykładu napiszę kilka recek krótkich. Zobaczymy jaki będzie impact :P
Why So Serious !?

Mefisto

#10 Post autor: Mefisto » ndz maja 30, 2010 18:44 pm

Ale długą czy krótką reckę można napisać bez analizowania przecież - wszystko zależy od autora i opisywanej pozycji :) Dla mnie nie ma sensu z góry się ukierunkowywać - wyjdzie to, co wyjdzie.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#11 Post autor: Koper » ndz maja 30, 2010 18:59 pm

Ale Babuchu, to by trza oddzielić: recenzje i short opisy... Może zamiast nowości/starocie? Ale to by trza zmieniać w kodzie stronki też... Zatem to raczej odpada...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#12 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 31, 2010 19:14 pm

Ja tam lubię Babucha recenzje mimo, że w 77% się z jego ocenami nie zgadzam, ale przynajmniej dobrze się je czyta.
A czy recenzja ma być długa czy krótka to już naprawdę nie ma większych problemów. Tekst ma być dobry i tyle. Np. recenzja "Aliens" na filmmusic.pl jest bardzo długa, ale czyta się ją świetnie, więc ja nie widzę problemu :? Nie ma co robić problemu tam gdzie go nie ma.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ