LA-LA LAND - PLANY WYDAWNICZE

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: LA-LA LAND - PLANY WYDAWNICZE

#2821 Post autor: Adam » pn wrz 08, 2025 19:20 pm

Toś strzelił jak łysy grzywką o kant kuli :P
99% z tej listy nie wyjdzie z powodu praw autorskich - bo to Warner/Sony/Disney. Perfect Storm z tej listy to jedyne na co można liczyć. Tylko po co, jak podstawka jest już za długa i z wieloma powtórkami? :roll:
Drugie to mogło by być ewentualnie El Dorado (ale to w Intradzie jak już, a nie w LaLi, ale nie wierze żeby Elton się zgodził.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#2822 Post autor: Ghostek » wt wrz 09, 2025 08:42 am

Z całej tej listy to The News World nie kwalifikuje się do rozszerzenia, bo tam w zasadzie to nie ma więcej muzyki.

Co zaś się tyczy Perfect Storm to z chęcią bym przytulił rozszerzenie. Uwielbiam te pracę i słuchanie jak genialnie został zmontowany album soundtrackowy względem filmowego materiału robi wrażenie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2823 Post autor: Adam » wt wrz 09, 2025 08:52 am

to, co kwalifikuje się do rozszerzenia wg nas, a co nie - to jest inny temat :)
niestety ważniejsze jest tutaj to, że Warner, Sony i - w większości - Disney nie oddają nikomu praw od lat.
było to sto razy przerabiane na forum, przeklejane wypowiedzi MV czy Intrady, ale Lisu dalej nie potrafi zobaczyć, jaka wytwórnia wydała film by wiedzieć od razu, że nie ma szans na rozszerzenie.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#2824 Post autor: MichalP » wt wrz 09, 2025 18:20 pm

Adam pisze:
wt wrz 09, 2025 08:52 am
niestety ważniejsze jest tutaj to, że Warner, Sony i - w większości - Disney nie oddają nikomu praw od lat.
było to sto razy przerabiane na forum, przeklejane wypowiedzi MV czy Intrady, ale Lisu dalej nie potrafi zobaczyć, jaka wytwórnia wydała film by wiedzieć od razu, że nie ma szans na rozszerzenie.
I tak i nie. Bo owszem te wytwornie sa bardzo uparte ale raz na jakis czas cos sie tam jednak udaje. Tez sie wydawalo, ze Trzech Muszkieterow nie uda sie rozszerzyc bo to Disney - a jednak, a to wydanie to czyste zloto :D

Mi sie marzy Kingdom of Heaven i Narnia - wiec wydanie Trzech Muszkieterow daje mi jakas tam nadzieje.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2825 Post autor: lis23 » wt wrz 09, 2025 18:25 pm

Ja wybrałem filmy, które kończą w tym roku 20 lub 25 lat bo skoro wyszedł już Patriota i Gladiator to coś jeszcze może wpaść bo w innym wypadku to ten BF robi się nieciekawy bo starsze rzeczy albo już są, albo też nie ma do nich praw ( JFK, Urodzony 4 Lipca, Czarownice z Eastwick, itp. ).
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2826 Post autor: Paweł Stroiński » wt wrz 09, 2025 19:40 pm

MichalP pisze:
wt wrz 09, 2025 18:20 pm
Adam pisze:
I tak i nie. Bo owszem te wytwornie sa bardzo uparte ale raz na jakis czas cos sie tam jednak udaje. Tez sie wydawalo, ze Trzech Muszkieterow nie uda sie rozszerzyc bo to Disney - a jednak, a to wydanie to czyste zloto :D

Mi sie marzy Kingdom of Heaven i Narnia - wiec wydanie Trzech Muszkieterow daje mi jakas tam nadzieje.
Ponoć Harry Gregson-Williams osobiście blokuje wydawanie rozszerzeń swoich ścieżek. Na Twierdzę się zgodził tylko dlatego, że pozostali dwaj się zgodzili.

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#2827 Post autor: MichalP » wt wrz 09, 2025 21:41 pm

Paweł Stroiński pisze:
wt wrz 09, 2025 19:40 pm
MichalP pisze:
wt wrz 09, 2025 18:20 pm
Adam pisze:

Ponoć Harry Gregson-Williams osobiście blokuje wydawanie rozszerzeń swoich ścieżek. Na Twierdzę się zgodził tylko dlatego, że pozostali dwaj się zgodzili.
I wielka szkoda, bo tego to sie raczej nie przeskoczy. Nie znam historii muzyki do Kingdom of Heaven, wiec nie wiem w jakim momencie Gregson-Williams zaczal komponowac, ale pierwszy montaz filmu mial grubo ponad 200 minut dlugosci, no i Scott tradycyjnie pojechal sobie temptrackiem - musi byc sporo muzyki niewydanej z takiego eposu :cry: . OST byl bardzo dobrze skrojony ale 60 minut to troche malo na taki film.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2828 Post autor: Paweł Stroiński » wt wrz 09, 2025 23:16 pm

Przede wszystkim, kiedy wyszła wersja reżyserska, została ona umuzyczniona od nowa. Nie w znaczeniu nowej muzyki dopisanej, co fakt, że pojawił się credit dla music editora świadczy o tym, że przejrzano dotychczasowy spotting pod nowe sceny. Wykorzystano albo stare utwory skomponowane przez Harry'ego albo nowe z temp-tracku. Istnieje trzypłytowy bootleg z sesji, ale chyba dotyczy on raczej wersji kinowej niż reżyserskiej, bo wyciekł wcześniej, tak mi się wydaje.

Gregson-Williams nie rozpoczął prac nad projektem od razu. Tak naprawdę pierwotnie Scott wziął Zimmera, który nawet zaczął prace, ale pojawił się konflikt terminarzowy ze Spanglish jego też przyjaciela, Jamesa L. Brooksa i Hans wybrał Brooksa, bo, jak mi powiedział, "nie chciał powtarzać Gladiatora". Mimo przejść, jakie były przy Matchstick Men (które chyba wynikały z problemu, jakie Scott i Pietro Scalia, montażysta, mieli ze znalezieniem tonacji właściwej dla filmu), nie ma między nim a Ridleyem złej krwi (do końca jego życia Hans przyjaźnił się też z Tonym Scottem). Hans powiedział mi, że napisał nawet świetny kawałek do Kingdom of Heaven i chciał go gdzieś indziej wykorzystać... ale okazało się, że Gregson-Williams rozpoczął film identycznie jak on (w tej chwili, jak widziałem, ten utwór, sam początek filmu, niektórzy w ogóle Hansowi przypisują, może jednak po prostu Ridley pozostawił oryginał Zimmera w filmie i tyle).

ODPOWIEDZ