Michael Giacchino & Alexandre Desplat - Jurassic World Franchise

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Michael Giacchino & Alexandre Desplat - Jurassic World Franchise

#406 Post autor: Koper » wt lip 08, 2025 00:18 am

lis23 pisze:
pn lip 07, 2025 08:54 am
A to nie jest tak, że filmy ( przynajmniej ten pierwszy od Spielberga ) bazują na powieści Michaela Critona a powieść bazuje na danych jeszcze z przełomu lat 80.tych i 90.tych? To nieruchome stanie przed T Rexem to była podstawa tamtej książki i filmu ;)
Bazują. I to nie tyle z przełomu ile raczej z lat 80. właśnie, skoro książka została wydana w roku 1990. Choć to nieatakowanie nieruchomego to raczej jakieś tam crichtonowe wymysły. Pewnie zauważył, że wiele drapieżników instynktownie zaatakuje raczej cel uciekający, czy ruchomy i jakoś to tam przeniósł na t-rexa.
Na czym bazują Jurassic Wordy to nie wiadomo, ale obstawiam, że głównie na fantazji scenarzystów, którzy wiedzę o dinozaurach czerpią z obejrzanego za dzieciaka Jurassic Parku i trochę ją podkoloryzują, by było "ciekawiej". ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#407 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 10, 2025 14:28 pm

Po dyskusji widzę, że i Wy jesteście w pełni zaangażowani w soundtrack Desplata. Nie ukrywam ma on swoje momenty, ale czy to wersja oryginalna, czy hp_gofa, to jednak dla mnie może jakieś 25 minut, no może 35 jest naprawdę wartych uwagi. Gdzie najlepiej prezentuje się "Sailing Away" i "Boat Chase". W sumie to nie pierwszy raz, kiedy przed premierą danego soundtracka, na początku publikują najlepszy utwór z niego.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#408 Post autor: Mystery » pt lip 11, 2025 21:32 pm

Zrobiłem dziś sobie double feature :P Nawet spoko survival horror. Na pewno lepszy, niż poprzednia część i dobrze się oglądało, a kolejne sceny z planu ważniejszych wydarzeń odpowiednio budowały napięcie, szczególnie te na wodzie. Score to rzetelna symfoniczna oprawa, którą się chwali, ale to za mało by się rajcować, a filmowo "Boat Chase" również najlepsze.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#409 Post autor: Ghostek » ndz sie 10, 2025 14:37 pm

Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#410 Post autor: Koper » pt sie 15, 2025 20:47 pm

qnebra pisze:
ndz lip 06, 2025 13:03 pm
Co do formuły franczyzy, jest rzecz jakiej jeszcze nie zrobiono. Otóż, grupa ludzi na wyspie z całkowicie poprawnymi, według obecnej wiedzy, dinozaurami, gdzie mają po prostu przeżyć do ewakuacji, mając bardzo limitowane uzbrojenie. Piszę to na serio. Było od groma drapieżników dla których bylibyśmy idealną przekąską, roślinożercy raczej byli hiperagresywni i w pełni przygotowani do obrony przed wszystkim jak leci, a prawdziwy T-Rex był znacznie bardziej przerażający niż wersja filmowa, będąc cichutko chodzącymi 10 tonami drapieżcy zdolnymi widzieć cel wielkości człowieka z 8 km.
No i proszę, jakiś raczej niższych lotów akcyjniak o dinusiach na wojnie wietnamskiej wchodzi a dinozaury tam jakby bardziej zgodne z współczesną wiedza jak we franczyzie Jurassic Worldów:

youtu.be/1pFi40H5P3Y

(muzę do tego czegoś robi niejaki Frederik Wiedmann - nie wiem, może Wawrzek kojarzy [?], ale to taki oftopik lekki)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#411 Post autor: qnebra » pt sie 15, 2025 21:30 pm

Mi się co nieco Wiedemann obił o uszy, nie za wiele, lecz coś tam słyszałem o nim. Klipy z "Primitive War" pokazują dlaczego Jurrasic World na kontynencie, wraz z profesjonalnym wojskiem i stałym zaopatrzeniem by nie działał, po prostu dinozaury by rozstrzelano.

Same projekty wyglądają ładnie, te co widać w zwiastunach.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#412 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 22, 2025 11:41 am

Koper pisze:
pt sie 15, 2025 20:47 pm
(muzę do tego czegoś robi niejaki Frederik Wiedmann - nie wiem, może Wawrzek kojarzy [?], ale to taki oftopik lekki)
Ja kojarzę Wiedmanna, ale on to głównie w animacjach siedzi, gdzie dominują te ze stajni DC. Ale parę dobrych soundtracków też stworzył, gdzie chyba najlepszym był "Fields of Lost Shoes":

youtu.be/GAQvfzodXcY
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ