Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

Re: Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

#811 Post autor: MichalP » czw maja 30, 2024 18:50 pm

lis23 pisze:
śr maja 29, 2024 23:55 pm
Bo Gandalf czy Radagast lub Krasnoludy nie mieli sztucznych włosów i brody ... Sorry, ale to jest czepialstwo dla samego czepiania się, wolę ten serial od nudnego filmu o Gollumie, który nikogo nie obchodzi. Pewnie wróci podstarzały Orlando jako Legolas i Vigo jako Aragorn, których odmłodzą komputerowo i tyle, bo to będzie film o tym, jak Aragorn, Legolas i Gandalf próbują złapać Golluma po tym, jak ten uciekł z Mordoru.
Ale ja sie nie czepiam tylko wskazuje, ze wyglada to strasznie tanio i kiczowato - jak teatr telewizji.

A film o Gollumie to potrzebny jak umarlemu kadzidlo. Za malo go mielismy we wszystkich filmach :lol: I co tam moze byc ekscytujace skoro Jackson pokazal wszystko co bylo ciekawe do pokazania i wszyscy wiedza jak to sie skonczy.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#812 Post autor: Mystery » czw maja 30, 2024 20:25 pm

lis23 pisze:
śr maja 29, 2024 23:55 pm
Pewnie wróci podstarzały Orlando jako Legolas i Vigo jako Aragorn, których odmłodzą komputerowo i tyle, bo to będzie film o tym, jak Aragorn, Legolas i Gandalf próbują złapać Golluma po tym, jak ten uciekł z Mordoru.
Vigo ma teraz tyle lat co McKellen, gdy grał Gandalfa w pierwszym Władcy.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#813 Post autor: lis23 » pt maja 31, 2024 08:10 am

Spokojnie, odmłodzą Go komputerowo a w scenach akcji będzie dubler ;)
Oni mają prawa tylko i wyłącznie do wersji Jacksona i mogą kręcić filmy tylko w tym "uniwersum".

Co do Bombadila to jedyne ale jakie mam to fakt, że powinien być On bardziej pstrokaty i rubaszny ;)

Obrazek
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#814 Post autor: Adam » pt maja 31, 2024 08:44 am

Bear w nowym wywiadzie powiedział, że do S2 zrobił osiem godzin muzyki.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#815 Post autor: lis23 » pt maja 31, 2024 09:58 am

Osiem odcinków, osiem godzin muzyki ;)
Na pewno będą nowe tematy bo będzie Bombadil, nowe wcielenie Saurona, ponoć mąż Galadrieli, nowe lokacje i potężne sceny batalistyczne ( dwa ostatnie odcinki ).

Vigo mówi o powrocie do roli Aragorna:
Nie wiem dokładnie, o czym ma być, nie słyszałem. Może kiedyś się tego dowiem. Lubię grać tę postać, wiele się nauczyłem dzięki tej roli i wcielanie się w [Aragorna] sprawiało mi przyjemność. Ale zrobiłbym tylko, gdybym był do tego odpowiedni pod względem wieku, w którym teraz jestem i tak dalej. Zrobiłbym to tylko wtedy, gdybym był odpowiedni dla tej postaci. Inaczej byłoby głupio.
https://www.gry-online.pl/newsroom/vigg ... la/z52962b

Vigo ma o tyle łatwiej, że książkowy Aragorn podczas akcji "Władcy Pierścieni" ma ok. 80 lat a ponieważ jest potomkiem Numenoryjczyków to przeżył chyba ok. 300 lat.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#816 Post autor: Adam » pn cze 03, 2024 09:54 am

Zapowiada się perspektywicznie dla serialu - zwiastun S2 pobił rekord na YT w ilości największej liczby disslajków - ma ponad 500 tys łapek w dół. :mrgreen:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#817 Post autor: lis23 » pn cze 03, 2024 12:27 pm

Jakby to było coś nowego, zlecieli się ortodoksyjni fani Tolkiena i tyle ;) Gdzieś czytałem taką opinię, że ekranizacja dzieł Tolkiena to powinny być tylko wędrówki, podróże, piosenki i wiersze, zero akcji ;)
Zobaczymy, jak się przyjmie ten Gollum od Jacksona - Sam Jackson był wielbiony pod niebiosa za trylogię WP i gnojony za Hobbita a ostatnio robi chyba tylko dokumenty, więc może być różnie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#818 Post autor: Adam » pn cze 03, 2024 19:01 pm

lis23 pisze:
pn cze 03, 2024 12:27 pm
Jakby to było coś nowego, zlecieli się ortodoksyjni fani Tolkiena i tyle ;)
"Tyle" ? Ciekawy fikołek logiczny, skoro najważniejsza grupa docelowa produkcji, czyli fani Tolkiena, dissują projekt (co oczywiście jest bzdurą i tak tylko częściowo prawdą, bo w tych pół milionie minusów, oczywiście nie wszyscy to hardkorowi tolkienowcy). Rozumiem, że robisz jakiś projekt nie dla tych na których najbardziej Ci zależy i tych którzy gwarantują największą liczbę potencjalnych chętnych ? :roll:

S1 był paździem i miał memiczne życie. To jest fakt ogólnie znany. Będą potrzebowali cudu, by zmienić nastawienie ludzi i w ogóle oglądalność S2.
Jak widać po ostatnim osiągnięciu na YT, może być ciężko.

Zresztą who cares, każdy tu czeka tylko na score i tyle :roll:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#819 Post autor: lis23 » wt cze 04, 2024 08:37 am

Dla Ciebie był paździeźem, dla mnie, nie, ja właśnie oglądam drugi raz.
Ludzie nie odróżniają adaptacji od ekranizacji, adaptacja filmowa NIE MUSI być wierna materiałowi źródłowemu, a w tym wypadku nie mamy nawet do czynienia z adaptacją konkretnej książki, tylko z adaptacją świata i Sami właściciele praw zachęcali Amazon do własnej inwencji twórczej. Poza tym, wszelkie fandomy to toksyczne środowisko, czego najbardziej jaskrawym przykładem są Gwiezdne Wojny - nie jestem wielkim fanem Hydena Christiansena ale trafnie określił, że fani zawłaszczyli sobie filmy, wymyślone przez innych uniwersa i sami wiedzą lepiej, jak co ma wyglądać, odbierając tym samym swobodę twórczą artystą. Nie powinno się niczego robić pod oczekiwania publiczności.
Oczywiście, że nie wszystkie minusy to fani Tolkiena ale żyjemy w świecie mediów społecznościowych, wielkiej popularności YouTuberów i wszelkiej maści "krytyków filmowych' a Ludzie są przekorni i łatwo nimi manipulować - zauważ, że u nas w Polsce zawsze ocenia się film, serial, grę zanim ta jeszcze powstanie, nie ma u nas hype'u, jest tylko oczekiwanie porażki, żeby komuś się coś nie udało. Z drugiej strony, nawet najwybitniejszy film, serial nie zadowoli wszyscy, są Ludzie, którzy nie widzieli lub nie lubią filmów, które stanowią kamień milowy w historii kinematografii.
Najbardziej mnie rozśmieszył Gość zaproszony do dyskusji na kanale "Napisy Końcowe" który stwierdził, że Oni ( fani Tolkiena ) nie życzą sobie żadnych nowych filmów i seriali z uniwersum, chcą po prostu oglądać trylogię Jacksona w kółko i w kółko, aż do śmierci ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#820 Post autor: Adam » wt cze 04, 2024 09:11 am

lis23 pisze:
wt cze 04, 2024 08:37 am
Dla Ciebie był paździeźem, dla mnie, nie, ja właśnie oglądam drugi raz.
90% oglądających na świecie i 99% recenzentów mówi, że paździerz.
jeden lisu mówi, że mu się podoba - to znaczy że serial jest super !

fucking logic :D
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#821 Post autor: lis23 » wt cze 04, 2024 09:33 am

Na polskim YT serial podobał się min. na kanale Napisy Końcowe, Hypetrain pociąg do popkultury i u kogoś jeszcze.
To, że wszyscy mają takie samo zdanie nie znaczy, że muszę podążać za nimi, w dzisiejszych czasach nie można już wyrażać własnego zdania bo dostaniesz same łapki w dół, minusy, itp. trzeba ślepo podążać za tłumem, ewentualnie zostaniesz nazwany "terrorystą i islamskim fundamentalistom" bo nie mam prawicowych poglądów ;)
Co mnie obchodzi, co myślą inni? Ważne, że mi się coś podoba, innym wara od tego ;)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#822 Post autor: Kaonashi » wt cze 04, 2024 10:37 am

Sam odpadłem po chyba 3 odcinkach, ale Adam tu przesadza i podaje życzeniowe statystyki. Owszem, widowni się raczej nie podobało, ale krytycy nie byli już tak negatywnie nastawieni - 83% na rotten i 71% na metacritic niech będą przykładem.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#823 Post autor: lis23 » wt cze 04, 2024 12:08 pm

Krytykom się podobało, na portalu "Na Ekranie" kilka odcinków dostało ocenę 8/10 ( pierwszy, drugi i chyba siódmy? Ten z bitwą i z powstaniem Mordoru ), także oceny zagranicznych krytyków po pierwszych odcinkach były dobre, podobnie jak teraz po dwóch i czterech odcinkach "Akolity".
Podam może ciekawy przypadek z ostatnich tygodni: premiera gry "Semua's Saga Hellblade II" - jest to gra z piękną oprawą wizualną ale jest to doświadczenie na 6 do 8 godzin, gdzie głównie chodzimy, rozwiązujemy proste zagadki środowiskowe i sporadycznie walczymy. Krytykom się ogólnie podoba, gracze podzielili się na dwa obozy, takich, którzy grali w pierwszą część i wiedzieli, czego się spodziewać oraz na takich, którzy w jedynkę nie grali lub im się nie podobała - są też głosy, że to nie jest nawet gra, tylko patologia, która zniszczy cały rynek gier ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#824 Post autor: lis23 » czw lip 25, 2024 17:44 pm

https://x.com/TheRingsofPower/status/18 ... 1721920477

Jutro a może jeszcze dzisiaj zwiastun, najpierw pokażą go na panelu Comic Com.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#825 Post autor: Adam » czw lip 25, 2024 22:05 pm

To będzie piękna katastrofa :)
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ