Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

#121 Post autor: lis23 » śr sie 24, 2022 09:35 am

Jeszcze "Ms Marvel" i "Thor Miłość i Grom" uznany za najgorszy film Marvela.

Przekonanie jest takie, że dziennikarze i krytycy zostali przekupieni + wybrali "casuali", którzy nie znają twórczości Tolkiena.
Ten cały Drwal ma teraz filmik, że Amazon panikuje bo utopił 750 milionów dolarów, które może stracić.
Ja już nie jestem "prawdziwym" fanem Tolkiena według innych fanów, bo "prawdziwy" fan szanuje pierwowzór i stawia go ponad wszystko ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#122 Post autor: Ghostek » śr sie 24, 2022 10:39 am

Przepraszam że to napiszę, ale to takie pierdolenie pod publikę. Streamerzy rąbią olbrzymią kasę na wyświetleniach a im bardziej hejterski materiał tym więcej $. I koło się zapętla.
Rozumiem krytykę faktu, że mają być odstępstwa od wizji Tolkiena, ale oceniać cały serial po zwiastunach lub materiałach promocyjnych, to czysty trolling. Wrócimy do tematu za dwa tygodnie i zobaczymy jak wtedy będzie wyglądała sytuacja. Jedno jest pewne. Amazon na tym nie straci. Już oni sobie to wszystko dokładnie policzyli, a przypomnę, że zyski ze streamów czy sprzedaży samego tytułu to tylko pryszcz w obrocie hajsu na promowanej marce.
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#123 Post autor: lis23 » śr sie 24, 2022 13:05 pm

Prawda jest taka, że hejt sprzedaje się najlepiej i generuje największą oglądalność, ktoś napisał, że przestał śledzić kanał tego Drwala po 40 stym hejcie na 'Wiedźmina", 20 stym na "Pierścienie Władzy" i którymś tam na "Grę o Tron", sam przestałem śledzić na bieżąco "Napisy Końcowe" gdy zhejtowali film sześć razy - na kanale głównym i osobno na własnych ;)

Najgorsze jest to, jak wielu ludzi po prostu chce, żeby ten serial się nie udał, bo nie reprezentuje ich wizji, jest nawet zachęta, żeby spiracić serial, żeby Amazon nie miał oglądalności a wtedy może anuluje kolejny sezon ;)

Jeden z cytatów:
Jeśli wydarzenie obejmujące kilka tysięcy lat klajstruje się w okres kilkuletni, jeśli jedynym łącznikiem ze światem Tolkiena są nazwy własne i przydomki postaci, a praktycznie cała reszta jest wymysłem dwóch niedoświadczonych pajaców, jeśli cała pierwotna ekipa serialu zostaje wywalona na zbity ryj bo ma czelność chronić dziedzictwo Tolkiena - to o czym ty piszesz?

To jest NAJMNIEJSZY problem tego serialu. Tyci począteczek.
Kwestia bycia fanem:
Nie jesteś fanem Tolkiena bo on nie ma z tym nic wspólnego. Nawet Tolkieniste, który przy tym pracował zwolnili.
nie, wystarczy szanować pierwowzór, jak widać tobie to wisi.
https://naekranie.pl/aktualnosci/wladca ... 1661321368

Wychwalane trzy growe części "Wiedźmina" to także fanflik negujący zakończenie książek, gdzie nawet daty nie zgadzają się z oryginałem.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#124 Post autor: kiedyśgrześ » śr sie 24, 2022 14:07 pm

qnebra pisze:
wt sie 23, 2022 17:47 pm
dougan pisze:
wt sie 23, 2022 16:10 pm
Ta piosenka to Shore czy McCreary?
Dział marketingu Amazon mówiący sobie "wiecie co, damy współczesną piosenkę, widownia lubi zwiastuny z piosenkami".
a propos marketingu u Bezosa, biorę się po weekendzie do roboty, odpalam PS i boom!

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#125 Post autor: lis23 » śr sie 24, 2022 15:40 pm

Najlepsze jest to, jak wielu ludzi i jak bardzo chce, żeby ten serial się po prostu nie udał ... I nic nie jest w stanie ich przekonać, że może być inaczej.
Widziałem już porównywanie pozytywnych recenzji serialu do ... Stalina, bo On też chwalił się i powtarzał słowa o epickości ...

Ogólnie, fani zarzucają Amazonowi brak praw do twórczości Tolkiena, okropne CGI, okropne aktorstwo, niedobraną obsadę, fatalne dialogi i tandetę wylewającą się z każdego kadru - przy okazji dowiedziałem się, że "Robin Hood Książę Złodziei" to filmowa abominacja, także pod względem muzycznym ;)
1. Nigdzie w poście nie ma żadnych linków, do rzekomych recenzji wychwalających serial.
2. Może dlatego ludzie chwalą ten serial, bo Amazon zaprosił na pokazy tylko tych, którzy będą go chwalić, a nie go krytykować?
3. Ponoć krytycy chwalą np. kostiumy. Szkoda tylko, że kostiumy, to i ja widzę, bo są w reklamach, i twórcom udało się nawet cosplay chochołów spierniczyć. :D
4. Podoba mi się, że w artykule jest tyle odniesień do filmów Jacksona. Niby tworzymy coś nowego, własnego, unikatowego, a jednak co rusz staramy się "Zadowolić" fanów tamtych filmów.
No i najważniejsze. Amazon NIE MA PRAW DO SILMARILLIONU ANI NIEDOKOŃCZONYCH OPOWIEŚCI, więc ten fanfik nie ma prawa się udać.
Opinie po pierwszych dwóch odcinkach:

Zeszło embargo na opinie w mediach społecznościowych (...) więc: widziałam pierwsze dwa odcinki. Byłam sceptyczna... ale zostałam bardzo przyjemnie zaskoczona. Okazało się naprawdę dobre! Bardzo dobre! Zarówno ton, jak i strona wizualna są właściwe. Moim zdaniem to wspaniały dodatek do świata Tolkiena.

„Pierścienie Władzy” to KINOWA DOSKONAŁOŚĆ. Skala tej historii to coś, czego nigdy wcześniej nie próbowano. Każdy jej moment jest dzięki temu epicki i zapierający dech w piersiach. Połączenie praktycznych i komputerowych efektów specjalnych wyznaczy nowy standard dla wszystkiego, co nastąpi [w telewizji] dalej.

ad

„Pierścienie Władzy” to KINOWE ARCYDZIEŁO! Wizjonerska ekipa realizatorów stworzyła epos, który sięga do korzeni i przedstawia historię jak żadna inna. [Jakości] produkcji nie da się z niczym innym porównać. [To] po mistrzowsku zaaranżowana mitologia, na którą fani czekali. Brawo!

Widziałem dwa odcinki serialu „Pierścieni Władzy”. Przygotujcie się na to, że powali was skala i zasięg (...). Nie mam pojęcia jak [twórcy] zdołali to zrobić, ale stworzyli serialowego „Władcę Pierścieni”, który jest jak [filmowy] „Władca Pierścieni” i pół.

„Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy” to OSIĄGNIĘCIE w kinowym opowiadaniu, które REDEFINIUJE to, czego da się dokonać w obrębie telewizji. Immersyjne i epickie, powiązane z sobą światy Tolkiena wydają się POTĘŻNE i w pełni ukształtowane. Kompletnie HIPNOTYZUJĄCE.

Hej, mogę w końcu powiedzieć, że widziałem dwa pierwsze odcinki „Pierścieni Władzy”. Jako fan świata „Władcy Pierścieni” uważam, że były znakomite i czekam na więcej. Oczekiwanie na kolejne odcinki będzie wyczerpujące. (...) Oglądajcie to na największym ekranie, jaki znajdziecie. Świat zapiera dech w piersiach.

ad

„Pierścienie Władzy” to naprawdę imponujące dokonanie. Cały budżet widać na ekranie w bezbłędnej scenografii, kostiumach i efektach specjalnych. [Serial] zdołał uchwycić potęgę światotwórstwa Tolkiena i [połączyć ją] z własnymi, unikalnymi i pięknymi niuansami. Plus pięknie opowiedziano postacie.

„Pierścienie Władzy” z miejsca porwały moją wyobraźnię za sprawą angażujących postaci i opowieści, osadzonych w Śródziemiu, które jest zarazem znajome, jak i nowe. Opowieść/metody jej ustanawiania są złożone, choć tempo pierwszych dwóch odcinków jest dość powolne. Ale z pewnością będziecie chcieli dostać więcej.

„Pierścienie Władzy”: jestem naprawdę pod wrażeniem tego, to zobaczyłem do tej pory. Często nie można nawet powiedzieć, gdzie kończą się efekty specjalne, a gdzie zaczynają się scenografie. Morfydd Clark to prawdziwa gwiazda, a świat jest znakomicie wykreowany. Jednocześnie wydaje się, że całość to „spacer po linie” i [serial] wciąż może zachwiać się w jedną lub drugą stronę.

Na podstawie tego, co mieliśmy okazje zobaczyć, „Władca Pierścieni: Pierścieni Władzy” to coś zupełnie innego od innych seriali fantasy, zarówno pod względem wyglądu, jak i opowieści. [Serial] jest żywy, odważny i pełen nadziei.

ad

Nowy serial Amazona, „Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy”, jest imponujący. Masywny budżet dosłownie wypływa z ekranu. [Serial] sprawia wrażenie czegoś, co można by postawić obok filmów Jacksona. Ale nawet przy tak wielkim świecie, nigdy nie jest on przytłaczający – zachowuje skupienie.

„Pierścienie Władzy” to doświadczenie kinowe. W idealnym świecie oglądalibyśmy to na wielkim ekranie. To Tolkien w czystej formie, ale i zarazem coś, co bardzo łączy się z filmami Petera Jacksona. Efekty specjalne są fantastyczne, aktorstwo znakomite, a sam PROLOG sprawi, że znikną wszelkie negatywne odczucia, które mogliście mieć.

Awatar użytkownika
dougan
Nominacja do odkrycia roku

#126 Post autor: dougan » śr sie 24, 2022 16:24 pm

Nie wiem co mają komu dać te opinie, bo jednakowe mieliśmy już w serialu o Obi-wanie.

https://thedirect.com/article/obi-wan-k ... -reactions
"No Don Davis = No Matrix. Simple as that."
~ Jon Burlingame

It’s not a character-driven movie and there’s no humor, there’s no love, there’s no soul.
- Rutger Hauer o Blade Runnerze 2049

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#127 Post autor: Mystery » śr sie 24, 2022 16:44 pm

No i owe opinie są na podstawie dwóch pierwszych odcinków Bayony, gdzie twórcy naprawdę mogli się postarać, jak z resztą sezonu nie wiadomo, cztery odcinki wyreżyserował Wayne Yip i dwa Charlotte Brändström, raczej serialowi rzemieślnicy, którzy odpowiadali za poszczególne odcinki takich seriali jak Koło Czasu czy Wiedźmin...

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#128 Post autor: lis23 » śr sie 24, 2022 17:09 pm

Jakie prawa ma ponoć Amazon:
Kupili od Tolkien Estate (nie od Saul Zaentz i kolejnych właścicieli którzy mają prawa do Władcy Pierścienie itd.) prawa na 5 lat do serialu w uniwersum Tolkiena, w Drugiej Erze i mogą wykorzystać tylko ten materiał który jest w Silmarillionie, który jest też we Władcy Pierścieni... ale nie mogą wykorzystać tego co jest tylko we Władcy Pierścieni i nie mogą wykorzystać tego co jest tylko w Silmarillionie...

Istne pole minowe dla scenarzystów....

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#129 Post autor: qnebra » śr sie 24, 2022 17:20 pm

Przecież to absolutny kretynizm, dosłownie 3/4 wydarzeń z Drugiej Ery jest w "Silmarillion" i "Niedokończone opowieści". Co za idioci, ktokolwiek to negocjował.

Co do recenzji przedpremierowych, one nie są zwykle podejrzane i nie są problemem. Są podejrzane wtedy, gdy są one zaskakująco do siebie podobne, używają identycznych fraz i mówią o tych samych rzeczach. Wtedy można mieć naprawdę mocne podejrzenia, że wręczono tym osobom gotową listę rzeczy które mają chwalić wraz z małymi upominkami.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#130 Post autor: Koper » śr sie 24, 2022 17:23 pm

kiedyśgrześ pisze:
śr sie 24, 2022 14:07 pm
a propos marketingu u Bezosa, biorę się po weekendzie do roboty, odpalam PS i boom!
Taaa... też mi się to rzuciło w oczy parę dni temu :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#131 Post autor: lis23 » śr sie 24, 2022 17:25 pm

Prawa do "Silmarilliomu" i reszty nie były obiektem żadnych negocjacji, po prostu nie były na sprzedaż.
Mieli robić serial o młodości Aragorna ale też byłby płacz, że nie ma Vigo, Jacksona, że to fanglik, itp.

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#132 Post autor: Michał Turkowski » śr sie 24, 2022 19:43 pm

lis23 pisze:
śr sie 24, 2022 15:40 pm
Najlepsze jest to, jak wielu ludzi i jak bardzo chce, żeby ten serial się po prostu nie udał ... I nic nie jest w stanie ich przekonać, że może być inaczej.
Zaraz, pomału.

Nadchodzący serial ma tak jak już wcześniej wspomniałem KOSZMARNĄ kampanię marketingową. To jak zła na wielu poziomach jest promocja tego serialu woła o pomstę do nieba.

Czyli podsumowując - biorąc pod uwagę to wszystko o czym mówię oraz widząc to co przedstawiają trailery spodziewam się że będzie to słabe. Dodatkowo fabularnie to będzie fanfik, co nie jest tajemnicą bo przecież Silmarilliona nie mogą ruszać.

Żeby nie było- jeśli serial okaże się dobry, odszczekam to wszystko. Ale póki co bazując na tym co do tej pory pokazał Amazon, wygląda to jak jakiś Siódmy Syn albo inne generyczne fantasy. A sama marka i duży tytuł przyklejony do serialu niewiele sie zda co pokazał Netflix, który zarżnął Wiedźmina, zwłaszcza w kuriozalnym i złym drugim sezonie.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#133 Post autor: lis23 » śr sie 24, 2022 19:57 pm

Sorry, ale jakiś "Siódmy Syn" nie miał takiego budżetu i nie wyglądał tak, jak ten serial:

"Siódmy Syn":
Spoiler:
"Pierścienie Władzy":
Spoiler:
Komentarz dnia:
Panie autor, panie Siennica kto panu tak do łba nasr ał. . Ileś pan wziął by gufvno pochwalić. Wstydu pan nie ma ani honoru. Buraku Pastewny. Jesteś pan tak rzetelny jak ci non stop kłamiący showrunnerzy.
Powinieneś pan jak oni do końca życia i dłużej. Bruksela szlifowac jak Dyzma kretynie
:mrgreen: :D

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#134 Post autor: lis23 » śr sie 24, 2022 22:28 pm

Ile może kosztować wydanie 2CD na Amazonie ( o ile tam będzie? ), widzę tam pierwszą część "Masters of the Universe" za ponad 90 zł ale to Netflix i CD-R.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#135 Post autor: lis23 » czw sie 25, 2022 09:15 am

Przy okazji dyskusji o "Pierścieniach Władzy" wynikła ciekawa teza, która powinna ucieszyć Kopra - otóż, MCU się kończy, przez ... kobiety ;)

- Wanda / Scarlet Witch ośmieszyła i zniszczyła Doctora Stramge'a
- Jane Foster / Potężna Thor zniszczyła i ośmieszyła Thora
- She Hulk ośmieszyła Hulka
- Kate Bishop ośmieszyła Havkeye'a
- Ms Marvel ośmieszyła wszystkich ;)

Jak widać, lęk przed kobietami jest już wszędzie a najbardziej boją się ich mężczyźni ;) W końcu komiksy są tylko dla mężczyzn ;)

ODPOWIEDZ