LA-LA LAND - PLANY WYDAWNICZE
Re: LA-LA LAND - PLANY WYDAWNICZE
najsłabszy John dla Spielberga obok Wojny światów.
JUż podstawka usypia a co dopiero expanded.
JUż podstawka usypia a co dopiero expanded.
#FUCKVINYL
- MichalP
- Nominacja do odkrycia roku
A.I od Williamsa to jeden z moich ulubionych nowozytnych Williamsow - super tematyka i bardzo roznorodna jest ta muza - szkoda tylko, ze mix jest bardzo suchy i plaski i to wydanie Lali za wiele tu nie poprawilo. Ludzie na FSM spekuluja, ze moze Lala swoim zwyczajem, uzyla jakis innych zrodel i zrobila nowy master - ale jak MV sie tym nie chwali to pewnie jest ten sam material co na wydaniu z 2015 roku.
Jedne z niewielu rozszerzen, gdzie alternaty maja racje bytu. Score na dwoch plytach i trzecia plyta zrobiona jako taki mini album wypelniony roznymi ciekawymi mixami i altrernatami - sporo fajnych roznic w stosunku do wersji filmowej.
A Always to faktycznie chyba jeden z slabszych Williamsow i bardzo kameralnych - chociaz nie wiem co jest gorsze - to czy Sleepers. Wojna Swiatow to kwestia gustu ale daleko tej muzie do najgorszej od Williamsa - malo temtycznej tak, ale jest tam sporo innych fajnych rzeczy.
Jedne z niewielu rozszerzen, gdzie alternaty maja racje bytu. Score na dwoch plytach i trzecia plyta zrobiona jako taki mini album wypelniony roznymi ciekawymi mixami i altrernatami - sporo fajnych roznic w stosunku do wersji filmowej.
A Always to faktycznie chyba jeden z slabszych Williamsow i bardzo kameralnych - chociaz nie wiem co jest gorsze - to czy Sleepers. Wojna Swiatow to kwestia gustu ale daleko tej muzie do najgorszej od Williamsa - malo temtycznej tak, ale jest tam sporo innych fajnych rzeczy.
Sleepers to też syfiasty score, ale to nie film Spielberga 

#FUCKVINYL
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę klasę muzyki Williamsa, moim zdaniem „Always” faktycznie nie jest na czele ani nawet w środku stawki jeśli chodzi o JW, ale jest tam sporo uroczych kameralnych tematów i fajnie będzie to mieć w rozszerzeniu i remasteringu (oryginalny album pozostawia w kwestii brzmienia sporo do życzenia). „A.I.”, gdyby był poprawiony, to miałby większy limit – ale i tak bym nie kupił, bo to wydanie z 2015 perfekcyjnie wyczerpuje temat (mimo to lubię czasem wrócić do oryginalnego OST). Pamiętam, z jaką niechęcią Adam wypowiadał się o „War of the Worlds”, ale to nie znaczy, że ma rację – osobiście bardzo lubię. Podobnie jak „Sleepers”, których po latach naprawdę doceniłem, także jako jedną z tych prac JW, które trudno przyrównać do jakiejkolwiek innej. Świetnie mi się tego słuchało niedawno, po dłuższej przerwie.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Adam jak zwykle wybrzydza 
Bardzo lubię "A.I", A "Sleepers" też jest bardzo fajne, za to "Always" nie znam i nie mam, ale po remoncie kasy brak, a miałem kupić sporo płyt ... Obie Mumie, Far and Away, The River, Dracula, Air Force One, itp. ...

Bardzo lubię "A.I", A "Sleepers" też jest bardzo fajne, za to "Always" nie znam i nie mam, ale po remoncie kasy brak, a miałem kupić sporo płyt ... Obie Mumie, Far and Away, The River, Dracula, Air Force One, itp. ...
Ostatnio zmieniony sob cze 05, 2021 09:51 am przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Krelian
- Ghostwriter znanego twórcy
W czasie studiów podstawki A.I. słuchałem do wyrzygania, moim zdaniem jeden z bardziej niedocenianych ostów Johna. Nigdy nie miałem styczności z rozszerzeniem z tego powodu że podstawka wydawała mi się dobrze skrojona ale może się mylę.
AI to klasyk. W przeciwieństwie do cienizny Always.. Ale robienie rzutu gdzie na 4 tytuły, aż 3 to tylko zmieniona okładka ich tych samych poprzednich wydań, to kiepski pomysł na funkcjonowanie biznesu.
#FUCKVINYL

W przypadku plyty Jerrego wydanie to ma byc dłuższe od regularnego o ponad 20 minut.

No i track lista ma być ułożona chronologicznie. Dla mnie super,bo stare wydanie dawno już pogoniłem i chciałem je ponownie kupić

- MichalP
Podstawka jest dobrze skrojona i caly najciekawszy tematyczny material tam jest tyle, ze oczywiscie w stylu Williamsa - czyli niechronologicznie

Wydanie Lali wywala obie wersje piosenki z glownego materialu, te sa na trzeciej plycie z dodatkami. Druga rzecz to nie ma zadnego materialu od Josepha - syna Williamsa. Takie bylo podobno zyczenie samego Williamsa - tylko jego muzyka jako score. Muza ze sceny polowania na roboty w lesie jest rozszerzona, ale cala czesc elektroniczna tez jest tylko na 3 plycie - OST mixuje wszystko w jedna calosc. Po tych wszystkich cieciach i tak zostaje dokladnie 123 minuty muzycznego materialu, czyli jakas godzina wiecej w stosunku do OSTu. Wiekszosc kawalkow z OSTa jest rozszerzonych i najwazniejsza roznica to temat glowny naszego robociego bohatera - na oryginalnym albumie go po prostu nie ma - jest bardzo subtelny i melancholijny, ale jak juz go znajdziesz to jest przepiekny. Reszta nie publikowanej muzyki to smaczki glownie underscorowe, niektore sa rozszerzeniem tematycznym tego co na OScie, inne zupelnie oryginalne - bardziej buduja klimat niz dodaja nowe melodie. Dla mnie najwieksze znaczenie ma fakt, ze jest caly final filmu poczawszy od opuszczenia Rogue City. No i 3 plyta tak jak pisalem wczesniej warta jest dodatkowym pieniedzy bo alternaty sa na prawde ciekawe - inne aranzacje znannych kawalkow - jak Abandoned in the Woods (gdzie score ma inna wersje, jest dodtakowo alternate i album version jako osobny track) i zrodlowa muza napisana przez Williamsa.
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
LaLa się podniosła z cenami. Nowości jakie dziś trafiły są już po 21.98$ poza BSG live które niecałe 16$ kosztuje. I to będzie chyba najlepsza inwestycja 

Jest traklista Always - doszło tylko 9 minut niepublikowanej muzyki, nie licząc alternatów. Kolejne niepotrzebne rozszerzenie na siłę.
#FUCKVINYL
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Jak ktoś nie ma to dobre i to.
Sporo teraz wyszło tych rzeczy ale kasy brak - z Williamsa jest Dracula, The River, Far and Away i Always, z Hornera Legend of the Fall i Land Before Time, są jeszcze obie Mumie Silvestriego i Goldsmitha oraz Air Force One tego drugiego.
Sporo teraz wyszło tych rzeczy ale kasy brak - z Williamsa jest Dracula, The River, Far and Away i Always, z Hornera Legend of the Fall i Land Before Time, są jeszcze obie Mumie Silvestriego i Goldsmitha oraz Air Force One tego drugiego.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Ja się bardzo cieszę z tego wydania
- jednak 9 minut rozszerzenia, w tym End Credits, do tego sporo wersji alternatywnych, w tym podobno mocno różniące się od filmowego End Credits (oba wczesniej niepublikowane). Łącznie płyta trwa prawie 80 minut, czyli jest ponad pół godziny dłuższa od score'u na OST.
- nie zrobili na siłę 2CD
- dużo lepsze brzmienie (Mike Matessino), to na OST pozostawiało sporo do życzenia
- brak piosenek
- zapewne będzie co przeczytać w booklecie, okoliczności powstania tej pracy raczej są słabo znane
- kolejny Williams w kolekcji, wychodzi na to, że 220.
- jednak 9 minut rozszerzenia, w tym End Credits, do tego sporo wersji alternatywnych, w tym podobno mocno różniące się od filmowego End Credits (oba wczesniej niepublikowane). Łącznie płyta trwa prawie 80 minut, czyli jest ponad pół godziny dłuższa od score'u na OST.
- nie zrobili na siłę 2CD
- dużo lepsze brzmienie (Mike Matessino), to na OST pozostawiało sporo do życzenia
- brak piosenek
- zapewne będzie co przeczytać w booklecie, okoliczności powstania tej pracy raczej są słabo znane
- kolejny Williams w kolekcji, wychodzi na to, że 220.

- MichalP
Jak bym mial podstawke, to bylby trudny orzech do zgryzienia. Dlatego tez nie skusilem sie na rozszerzone Far and Away. Rozszerzenie praktycznie nie wnosi nic nowego a podstawka z ponad 60 minutami muzy zupelnie wystarcza.
Ale tutaj podstawki nie mam, wiec jest dobra okazja, zeby uzupelnic kolekcje. Jedynym problemem jest sama muzyka
. Troche nijaki ten score. A.I. jest w podobnym tonie ale jest duzo bardziej melodyjne i zroznicowane momentami. A Always we wszystkich samplach na stronie Lali brzmi tak samo - mega smecenie..
Ale tutaj podstawki nie mam, wiec jest dobra okazja, zeby uzupelnic kolekcje. Jedynym problemem jest sama muzyka

Mam zawał
Expanded Barry, po 40 latach istnienia tylko podstawki, która brzmi jak mono winyl...

#FUCKVINYL