autor: Marek Łach » czw maja 13, 2010 14:59 pm
No właśnie akurat w przypadku SW i Korngolda przeciwnicy Williamsa solidnie pudłują, z tego powodu, który opisałem wyżej. Williams ma swoje grzeszki, szczególnie na przestrzeni ostatniej dekady i można go krytykować za nadmierne i niezbyt uzasadnione inspirowanie się Strawińskim, ale akurat Nowa Nadzieja jest idealnym przykładem tego, jak pewne nawiązania można wyjaśnić i wytłumaczyć wręcz na korzyść kompozytora.
Bo co chcieli osiągnąć Williams z Lucasem? Mamy tam taką mieszankę SF, klasycznego schematu baśni, tradycyjnego hollywoodzkiego swashbucklera i wreszcie kina wojennego lat 60. Ubranie kosmicznych bitew w muzykę rodem z filmu płaszcza i szpady z dodatkiem militarystycznych rytmów a la Goodwin czy Walton (przecież The Throne Room to w pewnym stopniu wariacja waltonowskiego marszu z Bitwy o Anglię, podobieństwa są uderzające) było pomysłem błyskotliwym i usprawiedliwionym wyborami formalnymi, jakich reżyser i kompozytor dokonali. Tak samo w przypadku Raiders of the Lost Ark (choć na mniejszą skalę), gdzie temat Marion to taki kuzyn tematu miłosnego z The Sea Hawk - ale jest to uzasadnione i wręcz wskazane w tym akurat filmie, filmie który jest swego rodzaju pastiszem przygodowego kina klasy B lat 40. i 50. Pod tym względem te dwie ścieżki to po prostu osiągnięcia artystyczne i bardzo oryginalne.
Poza tym, wracając jeszcze do tego King's Row. Przysłuchajcie się temu utworowi - założę się, że gdyby rozpisać go nuta po nucie na partyturze i zestawić go z partyturą Main Title z Gwiezdnych Wojen, to nie wiem czy znalazłoby się dwie-trzy nuty następujące po sobie w identyczny sposób w obu utworach. SW nie jest żadną KOPIĄ King's Row, zarzuty o plagiat w tym wypadku to albo ignorancja albo lenistwo (na zasadzie luźnych skojarzeń) - podobieństwo konstrukcji, pomysłu obu utworów pozwala domniemywać, że Williams miał właśnie Korngolda na myśli, ale SW to co najwyżej daleko posunięta wariacja oryginału. Tak samo jak zresztą i cała ścieżka - genialna wariacja i mieszanka różnych styli i konwencji.