Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#5311 Post autor: Koper » śr lut 06, 2019 17:07 pm

Adam pisze:
śr lut 06, 2019 16:52 pm
Najlepsze liceum w Słupsku spadło aż o kilkadziesiąt miejsc w dół w ogólnopolskich rankingach.
No dobra, ale obarczanie o coś tkaiego winą Biedronia to też skrajny populizm. :P Co miał zrobić? Stypendia rozdawać, żeby ściągać najzdolniejszych licealistów z Polski? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#5312 Post autor: Adam » śr lut 06, 2019 18:06 pm

To akurat jedna z pierdół, ale na końcu bardzo długiej listy buractwa jakie po swoich nieudolnych pseudo rządach tam zostawił.
NO CD = NO SALE

hp_gof

#5313 Post autor: hp_gof » śr lut 06, 2019 18:26 pm

Hahaha, Adaś bezmyślnie kopiuje twittery, i to jeszcze wpisy PiSowskiego wiceministra :) Lepiej by było, gdybyś obok siebie wymienił wszystkie zrealizowane obietnice (i to co zrobiono ponadprogramowo), a następnie te niezrealizowane, żeby było porównanie (np. zrealizowane: wprowadzenie jawności płac, obniżenie zadłużenia miasta, zmniejszenie wynagrodzeń w spółkach, wprowadzenie kwot płci, plan gospodarki niskoemisyjnej, promocja miasta itd.). Po drugie, nie wiem czy wiesz jak funkcjonuje samorząd, ale realizacja pewnych postulatów zależy m.in. od współpracy z rządem, również w zakresie tworzenia prawa, a wiele rzeczy zależy też od sytuacji na rynku wykonawców, bo czasami złożone oferty są w ch** drogie i nie ma opcji, żeby taki przetarg rozstrzygnąć.

I tak na przykład w kwestii Instytutu Zielonej Energii rząd PiS wykreślił międzyczasie z ustawy o OZE zapis, który gwarantował prywatnym osobom odsprzedaż wyprodukowanej zielonej energii innym podmiotom. W związku z tym projekt instytutu stracił rację bytu. Biedroń od początku twierdził, że aquapark jest zbędny, ale jak już zaczęto budowę, to trzeba ją skończyć. I otwarcie tej pechowej inwestycji będzie w lipcu 2019. Liczba miejsc w żłobkach wzrosła poprzez modernizację placówek i oprócz tego przez przystąpienie placówek do rządowego programu Maluch+. Biedroń nie postulował likwidacji straży miejskiej, tylko mówił, że "straż miejska musi szybciej i skuteczniej reagować na prawdziwe problemy w życiu miasta, w tym, żeby pomagała osobom starszym i osobom z niepełnosprawnościami". I jeszcze taki fragment wywiadu:
Straż miejska zostanie zlikwidowana? W ubiegłym roku zapowiedział pan, że daje straży miejskiej rok na udowodnienie tego, czy są potrzebni. Zbliża się deadline – decyzja podjęta? Wiem, że wiele osób utożsamia straż miejską z fotoradarami, ale Słupsk jest jednym z miast w Polsce, które jest wolne od fotoradarów. Stereotypów jest bardzo wiele, ale to nie jest czarno-białe. Jak trzeba zdjąć kotka z dachu, zająć się osobami bezdomnymi, to się dzwoni po straż miejską. Może trzeba ją przekształcić, może dać nowe zadania? Będziemy jeszcze debatować o jej przyszłości.
Słupsk na początku kadencji był zagrożony wejściem komisarza ze względu na fatalny stan finansów miasta, udało się oddłużyć miasto o ok. 30 mln, to niestety wymagało również zahamowania inwestycji (prosty wybór: bo inwestycje albo bankructwo), a jak miasto dostało trochę oddechu, to żeby zdobyć dodatkowe środki unijne na nową perspektywę, to trzeba się zadłużyć na wkład własny - wszystkie samorządy to robią. Kredyt nie jest zły, jeśli idzie na inwestycje, a nie na bieżące wydatki. I tak dalej, i tak dalej. Ja nie śledzę na bieżąco spraw Słupska, więc lepiej niech miejscowi społecznicy się wypowiadają, natomiast z bieżącej obserwacji samorządu łódzkiego mam pewne przemyślenia. Otóż na przykład Hanka obiecała, że do 2018 roku kwota budżetu obywatelskiego wzrośnie z 40 do 100 mln złotych. Nie wzrosła. Obietnica niespełniona. Czemu? Bo PiS przerzucił koszty deformy edukacji na samorządy i musimy dorzucać kilkadziesiąt milionów na pomysły Zalewskiej. Hanka obiecała, że rewitalizacja obszarowa ruszy w 2014/2015 roku. Ruszyła z poślizgiem dopiero pod koniec zeszłego roku. Czemu? Bo najpierw musieliśmy czekać na ustawę o rewitalizacji, którą szczęśliwie Duda podpisał, potem trza było przejść całą papierologię związaną z dofinansowaniem unijnym, a na koniec rynek wykonawców nie wyrabia z taką ilością inwestycji w mieście, oferty są cholernie drogie, przetargi trzeba powtarzać itd. Obietnica nie spełniona w czasie, tylko opóźniona. Czy to dyskwalifikuje polityka, bo nie wypełnił swoich planów w 100%? Moim zdaniem nie. Tak samo z problemem wyludniania się miast - to jest problem ogólnopolski, dotyczy większości polskich miast i miasteczek. Prawda jest taka: jak chcesz się czepiać, to cię nic nie przekona. Jak chcesz zrozumieć, to musisz w tym siedzieć na bieżąco. Mieszkańcom jest dobrze i to się liczy (zwłaszcza po poprzednim prezydencie, który był ponoć totalną porażką).

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#5314 Post autor: Koper » śr lut 06, 2019 18:50 pm

dopiero teraz zauważyłem...
swordfish pisze:
pn lut 04, 2019 09:05 am
chcą rozdziału kościoła od państwa, a wykorzystują utwór napisany przez osobę duchowną? Wtf?
no tak, bo przecież powinni Nergala puszczać :roll: :roll: :roll:
Rozdział KK od państwa nie oznacza przecież negacji wszystkiego co z KK się wywodzi, ale tego widzę prawica nie potrafi pojąć, dla nich to jakaś święta wojna i zamach na nie wiadomo co, bo chyba KK to już z samym Bogiem jest utożsamiany. :roll:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#5315 Post autor: Adam » śr lut 06, 2019 19:06 pm

HP widzę ma wytłumaczenie jak Tomasz Lis na wszystko - #WinaPIS :P Druga strona ma #WinaTuska - i dzięki temu mamy w tym kraju jak mamy :D
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#5316 Post autor: Koper » śr lut 06, 2019 19:12 pm

Ty masz #WinaBiedronia, ja mam #WinaHansa i tak każdy ma jakieś wina :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#5317 Post autor: Adam » śr lut 06, 2019 19:16 pm

#WinaBiedronia będzie dopiero, ale "tylko" taka, że powtórzy pazerność Kukiza, przez którego start PIS i Duda wygrali obie wybory.
NO CD = NO SALE

hp_gof

#5318 Post autor: hp_gof » śr lut 06, 2019 19:23 pm

No tak się składa, że przez większość kadencji Biedronia rządził PiS i tak właśnie traktował opozycyjne samorządy. U mnie uwalił ostatnio wojewódzki program in vitro, wcześniej opóźnił budowę S14, zabrał Caracale, a także terminal przeładunkowy, który miał być budowany przez Chińczyków w ramach Jedwabnego Szlaku, osłabił pozycję Polski na arenie międzynarodowej, wskutek czego kilku głosów zabrakło, żeby zdobyć Expo 2022 itd. itd. W przypadku Słupska to akurat uwalenie OZE nie było skierowane konkretnie przeciwko Biedroniowi, tylko wynikało z kultu węgla, ale już na przykład uwalili mu S6 w okolicach Słupska. Lisa nie lubię, poza tym Lis jest słabym przykładem, bo on nie lubi zarówno PiSu, jak i Biedronia :mrgreen: Poza tym ja podałem tylko jeden przykład ("nieumyślnej") winy PiSu w kwestii niezrealizowanych obietnic Biedronia, więc nie wiem skąd te twoje zarzuty wobec mnie.
PS. Ech, Adaś, Adaś, to nie Kukiz (przy całej mojej antypatii do niego) jest winny tego, że Duda wygrał wybory, tylko PO i Komorowski, że przespali kampanię i popełnili masę błędów, bo uważali, że zwycięstwo mają w kieszeni. Wynik Kukiza był po prostu skutkiem pewnej zmiany społecznej, której odpowiednio wcześnie Platforma nie uchwyciła. Podobnie teraz, mimo że w powietrzu czuje się atmosferę anty-PiSowską, to PO nie potrafiła przez 3 lata tej energii społecznej zamienić na słupki poparcia. A Biedroń potrafi i dlatego mu poparcie rośnie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#5319 Post autor: Adam » śr lut 06, 2019 19:34 pm

bo obiecał że da wszystko wszystkim :>
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5320 Post autor: lis23 » wt lut 12, 2019 13:19 pm

Biedroń już zapowiedział, że nie połączy sił z koalicją obywatelską w wyborach parlamentarnych, bo tego chcą jego wyborcy i że sondaże pokazują, że Sam odsunie PIS od władzy - cóż, powodzenia.

Ja nie wiem, jak można poważnie traktować gościa, który wziął udział w wyborach samorządowych a potem zrzekł się mandatu, a teraz chce brać udział w wyborach do Parlamentu Europejskiego, a jak się dostanie to również zrzec się mandatu? Skoro nie chce, to po co zabiera miejsce innym i czy to jest poważne zachowanie?
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#5321 Post autor: hp_gof » wt lut 12, 2019 17:27 pm

Ale Lisu, lokomotywa wyborcza to jest powszechna praktyka u wszystkich partii ;) Pierwszy przykład z brzegu: mimo że było na 99% pewne, że Zdanowska zostanie wybrana na kolejną kadencję jako prezydentka Łodzi, to była jedynką na liście do RM, podobnie jak dwóch jej zastępców. Żadne z nich nie przyjęło mandatu radnego po wyborach, ale wykręcili najlepsze wyniki i w ten sposób pociągnęli całą listę. Jest to zgodne z prawem, poza tym zawsze możesz głosować na inną osobę z listy - ja tak zrobiłem w swoim okręgu, wiedząc że gościu, który jest jedynką i tak będzie wiceprezydentem.

Biedroń od samego początku mówi, żeby PO dała mu święty spokój i nie proponowała mu non stop roli przystawki, bo on startuje sam, jak widać słusznie. Tylko oni tej decyzji uszanować nie potrafią, co nie dziwi, bo im się pod nogami pali ;) No ale cóż, jak przespali kolejne 3 lata, to mają na co zasłużyli.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5322 Post autor: lis23 » sob lut 23, 2019 12:48 pm

Nie pamiętam jednak takiego zdarzenia, żeby lokomotywa wyborcza jeszcze przed wyborami deklarowała, że zrzeknie się mandatu po oficjalnym zwycięstwie.

PIS ogłosił swój nowy program: od maja dodatkowa emerytura w wysokości 1 100 zł, potem 500+ także na pierwsze dziecko od 1 lipca.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5323 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 02, 2019 16:10 pm

A będzie 500+ dla tych bez dzieci, gdyż czuję się dyskryminowany? ,;)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#5324 Post autor: swordfish » pt mar 08, 2019 14:25 pm

Demontaż pomnika Prałata Jankowskiego w Gdańsku i Michaela Jacksona w Manchester.
Czyli Lech Wałęsa szukał pomocy u pedofila i pojawiał się w teledysku pedofila (Man In The Mirror).

Historię piszemy na nowo :?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5325 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 10, 2019 19:51 pm

Obrazek
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ