Harry Gregson-Williams Prince of Persia?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#286 Post autor: lis23 » ndz maja 02, 2010 01:38 am

dziekan pisze:Tylko,że Wawrzyniec ty chyba nie wsłuchałeś sie dobrze w muzyke do serii o ''Mumiach'' :)
Nam wszystkim chodziło o inspiracje Silvestrim do drugiej częsci a nie do jedynki Goldsmitha :D
Fragment pierwszego utworu to dosłownie kopia :wink:
Dokładnie,chodzi o " Powrót Mumii " czy też " Mumia Powraca ",jak u nas nazwano ten film i o partyturę Alana Silvestriego ;)
ogólnie,nie miałbym nic przeciwko gdyby score HGW prezentował taki poziom jak ten Silvestriego - podobnie z filmem: poza tym, tęsknię za filmami takimi jak dwie pierwsze mumie,wiele osób zjechało te filmy a ja je bardzo lubię,to chyba ostatnie udane produkcje tego typu / poza Piratami /,bo trzecia mumia to totalna tandeta zrobiona tylko dla kasy.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#287 Post autor: Wawrzyniec » ndz maja 02, 2010 01:45 am

dziekan pisze:Tylko,że Wawrzyniec ty chyba nie wsłuchałeś sie dobrze w muzyke do serii o ''Mumiach'' :)
Dobra, masz mnie :wink: Rzeczywiście słabo je słuchałem i znam. Gdyż ogólnie za filmami nie przepadam to i też jakoś muzycznie mnie do soundtracków nie ciągnie. Chociaż świadom jestem, że panowie Goldsmith i Silvestri dobrze się spisali. Tylko naprawdę od wieków nie słuchałem tej muzyki, tak samo jak i nie widziałem filmów. Po jednym seansie jedynki i dwójki mi wystarczy. Trójki, ani nie widziałem, ani nie słuchałem.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

bladerunner

#288 Post autor: bladerunner » ndz maja 02, 2010 10:43 am

poza tym, tęsknię za filmami takimi jak dwie pierwsze mumie,wiele osób zjechało te filmy a ja je bardzo lubię,to chyba ostatnie udane produkcje tego typu
Mumia odniosła wielki sukces w 99 roku, wiec cieszyła się ogromną popularnością mi osobiście ten film bardzo przypadł do gustu, czemu nie wiem :)

Co do Prince z tych elektronicznych kawałków to podoba mi się

Trusting Nizam ..

Jak już pisałem,oczekiwałem rozmachu i bogactwa brzmienia jak chociażby w " Królestwie Niebieskim " -
Kurcze taka praca jak Królestwo zdarza się bardzo rzadko o ile nie raz w karierze. To zdecydowanie praca na 5!

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#289 Post autor: Marek Łach » ndz maja 02, 2010 12:31 pm

Te podobieństwa do Mumii nie muszą koniecznie wynikać z inspiracji bezpośrednio ścieżką Silvestriego - dla mnie raczej wynikają one z zastosowania tego samego co Alan idiomu, który jest taką kanoniczną interpretacją bliskiego wschodu w muzyce filmowej. Nic dziwnego, że brzmi tak znajomo, bo prawie wszyscy nim operują i pod tym względem ścieżki Goldsmitha i Silvestriego do Mumii wykazywały zerową kreatywność. Przypuszczam że HGW, z racji tego że PoP to tylko letnia odmóżdżająca superprodukcja (tak jak i filmy Sommersa), stwierdził, że lepsze dla filmu będzie klarowne odwoływanie się do intuicji widzów, niż szukanie czegoś oryginalnego. Szkoda, ale może jeszcze obuduje tę kliszę czymś ciekawym, jak to w dwóch pierwszych Mumiach się udało...

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#290 Post autor: lis23 » ndz maja 02, 2010 13:31 pm

No nie wiem ... dla mnie dwie pierwsze mumie miały to,czego obecnym filmom tego typu brakuje: był rozmach,było efektownie / ale nie efekciarsko /,zabawnie / ale nie chamsko i nie grubiańsko / i widowiskowo,była przygoda,akcja,ciekawe postaci / główna para aktorów spisała się na medal / oraz wyraziste czarne charaktery - w kwestii rozmachu i przygody to ciągle pamiętam scenę,gdy syn pary bohaterów zostawiał budowle z piasku jako wskazówki a rodzice podążali za nimi balonem,był tu też pamiętny utwór muzyczny - tego brakuje Tomb Raiderom i innym filmom / tylko Piraci się wybili / i obawiam się że Perskiemu Księciu też tego zabraknie.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#291 Post autor: Marek Łach » ndz maja 02, 2010 18:32 pm

Co do pierwszej Mumii się generalnie zgodzę, co do drugiej już nie, bo to dla mnie typowy przykład spartolonego sequela, gdzie więcej/głośniej/efektowniej przysłoniło jakąkolwiek sensowną fabułę... No i ten CGI król skorpion bleee. I myślę, że czegoś takiego można się spodziewać po PoP, może z większą domieszką patosu (zwiastun sugeruje, jak niesamowicie, niesłychanie, nieprawdopodobnie ważna będzie misja głównego bohatera ;) ).

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#292 Post autor: lis23 » ndz maja 02, 2010 19:38 pm

A mi się druga mumia podoba o wiele bardziej od pierwszej i nie widzę tam takich głupot jak chociażby w ostatniej części Piratów z Karaibów - dla mnie to idealna kontynuacja,ale każdy ma inny gust ;)
' spartoloną " kontynuacją jest natomiast trzecia część mumii - to tam słabe efekty specjalne aż bija po oczach a fabuła woła o pomstę do nieba - jeden z niewielu filmów za które do tej pory szkoda mi wydanych pieniędzy na bilet ;)

bladerunner

#293 Post autor: bladerunner » ndz maja 02, 2010 20:12 pm

a będzie niestety kolejna część :?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#294 Post autor: lis23 » ndz maja 02, 2010 20:20 pm

mumii?
nie mówię nie,gdyby:
wróciła Rachel Weisz oraz gdyby wrócił reżyser Stephen Summers,wróciły dobre efekty specjalne,sensowny scenariusz a trójkę / wydarzenia z niej / szlak by trafił ;)
dziekan pisze:Ja bym powiedzial,że Gregsona stac na nietuzinkową prace,ale wątpie,żeby producenci tego wymagali :wink:
Dlatego sample brzmią dosc przewidywalnie :wink:
Hollywoodzko.
Myślę że Masz dużo racji ;)
Ostatnio zmieniony ndz maja 02, 2010 20:22 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.

bladerunner

#295 Post autor: bladerunner » ndz maja 02, 2010 20:21 pm

niestety Rachel nie wróci a kolejna część będzie o Aztekach :) :(

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#296 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 03, 2010 13:39 pm

Na "Piratów 4" w ogólę nie czekam. Niepotrzebna kontynuacja i do tego bez większości osób z poprzednich trzech części. I na 86% za muzykę nie będzie odpowiadał Hans Zimmer, więc pewnie trzeba liczyć na jakiegoś Zanelliego czy Djawadiego :?

A co do "Prince of Persia" to czy ktoś już zmienił swoje zdanie co do tej muzyki? A zresztą sam Marek napisał, że z technicznego punktu widzenia ta ścieżka jak na razie nie prezentuje się źle. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

bladerunner

#297 Post autor: bladerunner » pn maja 03, 2010 14:55 pm

A co do "Prince of Persia" to czy ktoś już zmienił swoje zdanie co do tej muzyki? A zresztą sam Marek napisał, że z technicznego punktu widzenia ta ścieżka jak na razie nie prezentuje się źle
Słomiany zapał i chęci do słuchania Harry'ego macie :P, a potem będzie a nie mówiłem :P :P

Tylko Bladu kupi score. Harry...oj Harry Obrazek

bladerunner

#298 Post autor: bladerunner » pn maja 03, 2010 18:25 pm

Ciut inne sample.

http://adisney.go.com/disneypictures/princeofpersia/

Brzmią zdecydowanie lepiej. :)

Choć znowu brakuję tego momentu z trailera :(

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#299 Post autor: Marek Łach » pn maja 03, 2010 18:41 pm

Jak jeszcze raz usłyszę te progresje z No Ordinary Dagger to sobie tym sztyletem gardło poderżnę...

bladerunner

#300 Post autor: bladerunner » pn maja 03, 2010 18:50 pm

Ja mam ochote zrobic to samo...
Oszaleliście ? :?

Jest bardzo elegancko ;)

Ja progresje słyszę ale w Oasis Ambush :P

ODPOWIEDZ