Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#661 Post autor: Bucholc Krok » śr kwie 28, 2010 12:31 pm

Adam Krysiński pisze:a Ty łudzisz się że nie było by któregoś z tych tytułów tam? :)
A nic mnie to nie obchodzi, bo ja w przeciwieństwie do Was nie podniecam się tak bardzo tą ścieżką.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#662 Post autor: Adam » śr kwie 28, 2010 12:34 pm

tu się nikt nią nie podnieca poza jednym forumowiczem :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#663 Post autor: Bucholc Krok » śr kwie 28, 2010 12:34 pm

Adam Krysiński pisze:tu się nikt nią nie podnieca poza jednym forumowiczem :mrgreen:
Poza Tobą... ciągle o niej piszesz. Nie ma dnia bez TTRL..
Ostatnio zmieniony śr kwie 28, 2010 12:35 pm przez Bucholc Krok, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#664 Post autor: Adam » śr kwie 28, 2010 12:35 pm

z pewnością sir :)
#FUCKVINYL

bladerunner

#665 Post autor: bladerunner » śr kwie 28, 2010 12:35 pm

Bucholc pewnie też płaczę jak zobaczy ryskę na Herrmannie :P :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#666 Post autor: Bucholc Krok » śr kwie 28, 2010 12:38 pm

bladerunner20 pisze:Bucholc pewnie też płaczę jak zobaczy ryskę na Herrmannie :P :P
A co ma do tego Herrmann :?: W ogóle nie lubię porysowanych płyt. I nie jestem takim flejtuchem jak Adam. :lol:

bladerunner

#667 Post autor: bladerunner » śr kwie 28, 2010 12:40 pm

Właśnie Adam pisałem, Ci że na razie nie biore Blade bo wziąłem od Toma mumię?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#668 Post autor: Adam » śr kwie 28, 2010 12:42 pm

o jeść nie woła :) poleży zatem.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#669 Post autor: Adam » śr kwie 28, 2010 12:47 pm

porysowane mam te które kiedyś kupowałem jako używane i wiedziałem że mają drobne rysy.. są też takie płyty którer mam porysowane bo były przez te wszystkie lata niezliczoną ilość razy słuchane.. i o moje płyty się nie martw, tylko o swoją archeologię lepiej :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#670 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 28, 2010 13:37 pm

Co ja znowu swoje? :? To jest temat, w którym dzielimy się soundtracki, które ostatnio słuchaliśmy. Dzielimy się, aby też zachęcić, albo odradzić niektórym poszczególne prace. Według mnie bardzo fajny temat, z którego można wiele wynieść, ale chyba pozostanę na jedynie czytaniu jego. A w ogóle Bucholc ma rację, że to akurat nie ja mam problem z "The Thin Red Line", ale i tak nie ma sensu już na ten temat pisać, szkoda tylko, że jak tak dalej pójdzie to obrzydzicie mi jedną z moich ulubionych płyt. A może już to zrobiliście. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#671 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 28, 2010 20:59 pm

Dobra, trzeba być silnym i nawet kiedy wiatr wieje w oczy iść dalej do przodu. Dlatego też nawet kiedy publiczność gwiżdże i szydzi, nie należy się poddawać dać jej się zastraszyć, tylko dalej dumnie podążać swoją drogą i tak też teraz czynię przedstawiając co ostatnio słuchałem :!:

Sądzę, że zaraz też niektóre osoby zrozumią, kiedy pisałem o "strrrasznej liście" soundtracków:

Urban Legend - Christopher Young

Dobra muzyka. Oczywiście jak to u Younga i jak to do ścieżki do horroru są kawałki trochę ciężki do słuchania, ale ogólnie książkowy przykład jak powinna brzmieć dobra ścieżka do horroru.

Tales From The Hood - Christopher Young

Kolejny dobry, solidny horrorowy Young. Początek płyty jest niesamowity i bardzo klimatyczny. Uwielbiam te organy, dodają jeszcze bardziej złowieszczy charakter. Plus jest jeszcze trochę wspaniałego chóru. A niektórzy może wiedzą, że dobry chór zawsze na mnie działa. Dobra muzyka.

The Fog - John Carpenter

Sam John Carpenter powiedział chyba, że jest to jego najbardziej udana ścieżka dźwiękowa jaką napisał. I mnie trudno się z nim nie zgodzić, gdyż dla mnie to też jest najlepsza praca Carpentera i zdecydowanie wolę ją słuchać nawet od "Halloween" czy też "Escape From New York". Przy czym wiadomo, że to jest mimo wszystko score Carpentera, a więc klasyczna ilustracja to nie jest. Jak to u Carpentera największą zaletą tej ścieżki jest wpadający w ucho, wywołujący ciarki na plecach temat przewodni. Fajny motyw, ale trochę monotonny, gdyż w sumie przez 5 minut wciąż słyszymy tę samą muzykę. Reszta płyty jak to u Carpentera prezentuje się trochę gorzej, mniej melodycznie, a bardziej na budowanie atmosfery. I trzeba przyznać, że ten klimat ta ścieżka ma, choć nie każdemu musi się ta muzyka spodobać.

The Fly - Howard Shore

Brrr. Dobra muzyka, idealnie pasująca do przerażającego obrazu Cronenberga. Mocne potężne brzmienie, ciekawy temat przewodni, mądrze wykorzystywany i nie za często eksploatowany. Najlepszy początek i końcówka płyta. Czuć grozę.

The Cell - Howard Shore

Wow! Wow! I jeszcze raz WOW! Już podczas ogladania filmu zwróciłem na tę muzykę uwagę. Cóż mogę napisać? W tym jest problem, gdyż trudno tę jedyną w swoim rodzaju muzyke opisać. Niepowtarzalny klimat i można byłoby napisać, wręcz psychodeliczne brzmienie. Jest to jeden z tych score'ów, które pokochasz, albo znienawidzisz. Jedno jest pewne obok tej muzyki nikt nie przejdzie obojętny. Pomysłowa, oryginalna, ach te etniczne dźwięki, partytura jedyna w swoim rodzaju. Na własną odpowiedzialność, gdyż to nie jest łatwa muzyka do poduszki, ale mimo to jest bardzo dobra.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#672 Post autor: Adam » czw kwie 29, 2010 08:57 am

nie ma Zimmera... szalejesz ;-)
#FUCKVINYL

bladerunner

#673 Post autor: bladerunner » czw kwie 29, 2010 09:26 am

a ja znowu dziś Sherlocka słuchałem :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#674 Post autor: Adam » czw kwie 29, 2010 09:37 am

no i git!
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#675 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 29, 2010 22:46 pm

W sumie ten temat można byłoby zamienić, na "Co ostatnio słuchał Wawrzyniec?", ale skoro nikt nic nie słucha to ja znowu spróbuję coś tutaj napisać:

Sherlock Holmes - Hans Zimmer

Ostrzegałem, że będe słuchaj tej płyty, dlatego też nie będę się na jej temat rozpisywał, gdyż wszystko co miało być powiedziane już dawno zostało. Od siebie mogę tylko dodać, że mnie wraz z każdym razem coraz lepiej słucha się tej muzyki i moim ulubionym kawałkiem z tej płyty pozostanie ten 18 minutowy kolos.

The Exorcism Of Emily Rose - Christopher Young

Z dotychczasowych horrorowych Youngów, ta płyta najmniej mi sie spodobała. W obrazie dobrze się ta muzyka spisuje, ale na płycie nie jest już tak dobrze. Bardziej mamy do czynienia z różnymi dźwiękami, niż konkretnymi melodiami. Na uwagę zasługuje jedynie utwór dedykowany Anneliese Michel, "For Anneliese Michel", której to postać i jej tragiczne przeżycia stały się inspiracją dla filmu.

Jennifer 8 - Christopher Young

To się nazywa muzyka :!: Jedna z lepszych prac Younga jaką słyszałem. Płyta ta wprost oszałamia swoim pięknem. Główny temat, bardzo ładny... Ba! Piękny, świetnie wpadajacy w ucho. Słuchanie tej muzyki to czysta przyjemność. Utwór "I Remember Red" mogę słuchać na okrągło. Kto nie słyszał tej muzyki niech szybko nadrobi swoje zaległości.

ODPOWIEDZ