Alexandre Desplat & VA - Valerian And The City Of A Thousand Planets (2017)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Alexandre Desplat & VA - Valerian And The City Of A Thousand Planets (2017)

#166 Post autor: hp_gof » czw lip 06, 2017 15:35 pm

Gdzieś koło 20/21-ego.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#167 Post autor: Wawrzyniec » sob lip 08, 2017 13:33 pm

Obadałem oba te klipy, czyli przylot na Alphę i epicki bieg. I jeżeli filmowo wygląda to obłędnie, to muzyka wypada dość miałko względem tego co widzimy na ekranie :/
I zanim zaczniecie tutaj argumentować "RCP" "Wina Hansa!" itd. wysluchajcie mnie. Ja nie twierdzę, że od razu ma być RCP czy łubu-dubu. Ale weźmy dla przykładu Abyss i pierwszy moment kiedy widzimy statek podwodnych kosmitów - jaki ten chór jest wtedygłośny i epicki. Albo Matrix Revolutions i tamtejezy chór.
To space fantasy to nie ma być subtelne. To Dziewczyna z giwerą, a nie Dziewczyna z Perłą.

Mam ciągle nadzieję w Desplata, ale te klipy...
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#168 Post autor: Adam » sob lip 08, 2017 13:35 pm

jak możesz porównywać współczesny blockbuster do filmu który ma 30 lat i do ilustrowania muzycznego którego już od lat się w hollywood nie praktykuje ?

To jest tak z dupy ignoranckie, takie gadanie typowego Janusza, który jakby dosłownie wczoraj zaczął słuchać filmówki: "aaaa bo 50 lat temu to Star Warsy brzmiały tak"... Ludzie, obudźcie się..
#FUCKVINYL

hp_gof

#169 Post autor: hp_gof » sob lip 08, 2017 13:59 pm

Po pierwsze, to są tylko klipy. Nawet się Tobie dziwię, Wawrzek, że w przypadku Nolana i Zimmera unikasz klipów, zwiastunów i innych materiałów promocyjnych, żeby obejrzeć najpierw film, a tutaj na podstawie kilku urywków wydajesz druzgocące opinie. Wstydź się! :P Po drugie, Desplat ma być Desplatem, a nie Zimmerem/Williamsem/Giacchino/Hornerem/JNH/Silvestrim czy kimkolwiek innym. I Valerian's Armor (czyli scena biegu przez te różne ściany) wypada (moim zdaniem) w tym krótkim klipie obłędnie. Taki Largo Winch na sterydach :) Orkiestra ze szczyptą elektroniki, w dodatku ze specyficznymi desplatowskimi orkiestracjami. Ale ja to ja ;) Po trzecie, jakbyś nie zauważył, Besson próbuje w całym tym taśmociągu blockbusterów stworzyć coś innego, oryginalnego (choć łatwo nie jest, zwłaszcza, że takie Gwiezdne Wojny czy Avatar czerpały z Valeriana, który był wcześniej), więc i muzyka nie musi być taka jak piszą inni - byle jak najgłośniej i epicko, chóry, sample, łubudubu na orkiestrę czy w klimacie RCP itd. Po czwarte, nawet Wawrzek nie wiesz czy nie będzie innych scen wlotu/przelotu przez Alphę, które będą okraszone epicką muzyką. Tutaj masz typową scenę dialogową, gdzie muzyka musi być tłem, bo komputer pokładowy tłumaczy kto zamieszkuje Alphę, i za cholerę nie wiem, gdzie Ty tu chcesz wciskać epickie chóry :roll: Generalnie trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby myśleć, że Besson mógłby wypuścić najbardziej epickie sceny z najbardziej epicką muzyką do internetu w formie klipów ;) Najlepsze dopiero przed nami. Jeszcze niecałe dwa tygodnie! Podejrzewam, że skończy się jak zwykle, czyli barierą nie do pokonania dla niektórych będzie styl Desplata :mrgreen: Aha, jeszcze po piąte, ten film będzie bardziej akcyjniakiem (dwaj agenci w kosmosie) niż typową space-operą, moim zdaniem. To też może wpłynąć na muzykę. Ale zobaczymy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#170 Post autor: Adam » sob lip 08, 2017 14:07 pm

szkoda gadać, Wawrzyn się czasem na forum zachowuje jak Lisu, jakby miał rozdwojenie jaźni, albo wczoraj zaczął filmówki słuchać.. A wszystko przez jedno - uprzedzenia, uprzedzenia i uprzedzenia, i to do tego stopnia że przysłaniają mózg i logiczne myślenie.
#FUCKVINYL

hp_gof

#171 Post autor: hp_gof » sob lip 08, 2017 14:15 pm

Dopiero wrócił z wakacji, jeszcze nie doszedł do siebie :P Poza tym ja bym się bardziej na jego miejscu martwił o Dunkierkę (ale on jeszcze tego nie wie, bo klipu nie słuchał). :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#172 Post autor: Adam » sob lip 08, 2017 14:18 pm

oj nie, Zimmer by z Nolanem wydali pustą płytę, to Wawrzyniec napisze że to geniusz i dowód wielkiego zmysłu duetu Nolan+Zimmer pokazujący jak operowanie ciszą wspomogło ten epicki film wojenny z PG13 dla dzieci :roll:
#FUCKVINYL

hp_gof

#173 Post autor: hp_gof » sob lip 08, 2017 14:20 pm

Dobra, koniec wjeżdżania na Wawrzyńca. Czekamy na oba filmy i oba scory. Czas pokaże.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#174 Post autor: Adam » sob lip 08, 2017 14:21 pm

ale taka prawda, nie moja wina :D
#FUCKVINYL

hp_gof

#175 Post autor: hp_gof » sob lip 08, 2017 14:41 pm

Kolejny klip, mało muzyki (bo scena dialogowa), ale już widać, że pojawia się ten specyficzny dźwięk z utworu Pearls Power, więc to jest nieodłączna część ich motywu zapewne. Jakby ktoś nie poznał, to tego sobowtóra Jabby dubbinguje John Goodman ;)

youtu.be/X2WjGVAg0FY

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#176 Post autor: Adam » sob lip 08, 2017 14:48 pm

ja tak jak i poprzednich nie oglądam, ale Wawrzyniec zaraz znów napisze że nie brzmi jak Star Wars :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#177 Post autor: Paweł Stroiński » sob lip 08, 2017 15:07 pm

Adam pisze:
sob lip 08, 2017 14:07 pm
szkoda gadać, Wawrzyn się czasem na forum zachowuje jak Lisu, jakby miał rozdwojenie jaźni, albo wczoraj zaczął filmówki słuchać.. A wszystko przez jedno - uprzedzenia, uprzedzenia i uprzedzenia, i to do tego stopnia że przysłaniają mózg i logiczne myślenie.
PG-13 to jeszcze nie jest najgorsze. Widziałeś Gettysburg Rona Maxwella? Czterogodzinny film o jednej bitwie wojny secesyjnej?

On miał normalne PG. A bitwa skończyła się szarżą piechoty, którą zatrzymała artyleria. Ponad 10 tysięcy osób zginęło w godzinę. I zrobili coś takiego w PG.

hp_gof

#178 Post autor: hp_gof » sob lip 08, 2017 15:16 pm

PS. W Stanach w niektórych kinach przed Spider-manem pokazują klip z sekwencją otwierającą Valeriana (o tym jak powstawała Alpha) i ludzie są zachwyceni. Nawet ci, którzy byli sceptyczni zapowiadają, że wybierają się do kina na ten film po tym co zobaczyli :shock: Ciekawe, ciekawe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#179 Post autor: Wawrzyniec » sob lip 08, 2017 15:43 pm

Zabraniacie porównywać, a sami wyskakujecie w co drugim zdaniu z Dunkierką.

Plus w tytule pojawia się "Alpha" ,a więc oczekiwałem, że pierwsze pojawienie się tego cudnego miasta otrzyma jakiś epicki podkład. Jak chociażby kiedy w Potterze po raz pierwszy pojawia się Hogwart's. Ale zapomniałem, że nie można porównywać. To sprytna taktyka, szczególnie jak ktoś skomponuje jakiegoś gniota to będziemy argumentowali, że to jego głos i nie ma co go porównać z innymi.

P.S. @hp_gof nie pamiętam, abyś aż tak się ochoczo i eskpercko wypowiadał przy Lucy. Wszak to film Luca Bessona ;)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#180 Post autor: hp_gof » sob lip 08, 2017 16:17 pm

Po pierwsze, pierwsze pojawienie się Alphy jest w sekwencji otwierającej film i dużo wskazuje na to, że tam będzie użyta piosenka Bowiego (to jest ten klip co pokazują przed Spidermanem). Po drugie, my nie porównujemy Valeriana do Dunkierki w sensie artystycznym (bo to dwa zupełnie różne dzieła i gatunki), tak jak Ty porównujesz Valeriana do jakichś innych space operas, tylko porównujemy w kontekście indywidualnego odbioru każdego z tych dzieł (czepiam się tylko tego, że jak nakręci coś Nolan to bardzo wygodnie wystrzegasz się oceniania przed obejrzeniem całości, a tu ochoczo komentujesz; ja komentuję jedno i drugie, bo prawie zawsze oglądam klipy każdego filmu). Po trzecie, nikt nie zabrania porównywać, tylko Adam wspomniał o tym, że filmówka zmieniła się przez te wszystkie lata i nie można oczekiwać, że każdy film będzie zrobiony wg tego samego schematu. Przez to, że Valerian najprawdopodobniej będzie przede wszystkim akcyjniakiem, to wiąże się z szybkim montażem i muzyka musi za tym podążać. Jaki będzie tego finalny efekt? Nie wiem, ale jestem dobrej myśli. Po czwarte, Lucy widziałem całkiem niedawno (w kwietniu) i wystawiłem na filmwebie 6/10. Całkiem mi się podobał.

PS. Na tej stronce w tle leci kilkudziesięciosekundowy fragment lirycznego, plumkającego utworu :) Przepiękny, wzruszający, melancholijny! Na 99,9% to jest Desplat.
http://worldofvalerian.com/

ODPOWIEDZ