Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Alexandre Desplat

#2011 Post autor: Koper » ndz wrz 18, 2016 10:27 am

Ależ oczywiście, że Olo umie pisać inną muzykę niż plumkające dramaciki i udowadniał to jeszcze nim HPek wiedział kto to w ogóle jest i z czym się go je. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=nkwOSR3lO1A - w tym, może nieco nierównym, scorze są świetne momenty epickie, akcji czy thrillerowe.

Tylko Tomek tu zadał dość ciekawe pytanie (może retoryczne) - czy to poprawne, hollywoodzkie, robione pod dyktat producentów a nie reżyserskich wizji, kino jest Desplatowi do czegokolwiek potrzebne? Owszem, fajnie jakby trochę częściej wychodził ze swej comfort zone i szukał innych gatunków, ale na cholerę mu to Hollywood, gdzie jak już miał coś innego napisać to go pogonili? Ma kino francuskie, obok brytyjskie, hiszpańskie... bliżej, przyjemniej, Desplat potrafi hurtowo pisać scory to i tak swoje zarobi. Może mniej okazji do Oscara będzie, ale w zamian sobie nakompletuje Cezary, BAFTY, Goye i inne. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#2012 Post autor: hp_gof » ndz wrz 18, 2016 11:44 am

No taaaaak, najlepiej niech się zamknie w ciemniej paryskiej norze i przejdzie na emeryturę, przecież hajsu mu wystarczy do końca życia, a sławę i wszystkie nagrody tego świata już ma :roll:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2013 Post autor: Koper » ndz wrz 18, 2016 13:26 pm

A Ty w ogóle zrozumiałeś co ja napisałem? :P Gdzie ja mu się kazałem zamykać w norze. Chłopie, Young mieszka w USA, a żeby dobre scory pisać to dla chińskiego kina robi, a nie dla Holiłudu.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#2014 Post autor: hp_gof » ndz wrz 18, 2016 13:44 pm

No to ja wolałbym, żeby sobie w tym zgniłym Hollywood znalazł chociaż jednego dobrego, wizjonerskiego reżysera od blockbusterów i stworzył coś epickiego ;) Nikt mu nie broni latać do Azji czy nawet do Afryki :P Niech pisze co chce, natomiast nie widzę powodu, dla którego miałby rezygnować z Hollywood, zwłaszcza, że tych dużych projektów wcale nie ma wielu. Może powinien robić lepszą selekcję, i tyle.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2015 Post autor: Koper » ndz wrz 18, 2016 13:49 pm

Przede wszystkim powinien trochę wyluzować z tymi "oscarowymi" dramacikami, bo już dawno w nich zaczął przynudzać. :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2016 Post autor: Mystery » ndz wrz 18, 2016 13:49 pm

Widzę, że hp_gof wciąż wierzy i nie zmienia jeszcze baneru :mrgreen: :wink:

hp_gof

#2017 Post autor: hp_gof » ndz wrz 18, 2016 14:00 pm

Nieprawda, zmieniłem wczoraj. Są na nim teraz dwa scory Olka i dwa scory Majkela, na które czekam. Rogue One i tak obejrzę, Majkela i tak lubię, więc nie widzę powodu, żeby ten film usuwać. A po tym, jak Majkel potwierdził swój angaż na twitterze, a na stronie menadżerskiej Ola zniknęło z filmografii Rogue One, to niestety, wszystko już pozamiatane :( Ta decyzja musiała zapaść w ciągu ostatnich kilku dni.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2018 Post autor: Mystery » ndz wrz 18, 2016 14:23 pm

A to zwracam honor, myślałem, że wywalali Michaela z Doktora i angaż dostał Olo :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2019 Post autor: Koper » ndz wrz 18, 2016 14:28 pm

Mystery pisze:A to zwracam honor, myślałem, że wywalali Michaela z Doktora i angaż dostał Olo :wink:
:mrgreen:

Ciekaw czy dożyjemy czasów, że wywalą z czegoś np. Djawadiego i wejdzie Desplat :D

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2020 Post autor: Mystery » ndz wrz 18, 2016 14:35 pm

Koper pisze:
Mystery pisze:A to zwracam honor, myślałem, że wywalali Michaela z Doktora i angaż dostał Olo :wink:
:mrgreen:

Ciekaw czy dożyjemy czasów, że wywalą z czegoś np. Djawadiego i wejdzie Desplat :D
Kto wie, może Olo olał Stary Wars, na rzecz The Great Wall :wink:

hp_gof

#2021 Post autor: hp_gof » ndz wrz 18, 2016 15:05 pm

My tu pitu pitu, a Polański znowu przełożył kręcenie Dreyfusa ze względu na dostępność głównego aktora, którego nazwiska wciąż nie znamy. Aczkolwiek żeby nie próżnować w listopadzie rusza z kręceniem thrillera psychologicznego "Based on a True Story" z Evą Green i Emmanuelle Seigner w rolach głównych ;) Wawrzek, zrobiło Ci się mokro? :mrgreen:
http://variety.com/2016/film/global/tor ... 201861460/

A z kolei w październiku George Clooney zaczyna kręcić w Los Angeles swój Suburbicon. Wes Anderson ze swoją tajemniczą animacją o psach (?!) celuje bardziej w 2018 rok chyba. Frears robi Victorię i Abdula z Judi Dench w roli głównej - premiera we wrześniu 2017. Dobrze jest mieć stałych współpracowników ;)
Ostatnio zmieniony ndz wrz 18, 2016 15:28 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2022 Post autor: Koper » ndz wrz 18, 2016 15:18 pm

hp_gof pisze:Aczkolwiek żeby nie próżnować w listopadzie rusza z kręceniem thrillera psychologicznego
Desplat + kino psychologiczne = plumkanie

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2023 Post autor: Tomek » ndz wrz 18, 2016 15:19 pm

hp_gof pisze:żeby sobie w tym zgniłym Hollywood znalazł chociaż jednego dobrego, wizjonerskiego reżysera od blockbusterów
Wizjonerski blockbuster - nie ma w obecnej dobie w Hollywood czegoś takiego. Desplat urodził się jakieś 15-20 lat za późno. Wizjonerskie filmy kręci się, ale poza hollywoodzkim blockbusterowym mainstreamem (wyłączając jakiegoś tam Finchera czy Nolana).

Mam wrażenie po Twoich wypowiedziach, że Desplat ma zrobić epicki blockbuster chyba tylko dlatego, żeby coś udowodnić. Po co i komu? Hejterom na forach? :D Szkoda Ola, wolę żeby już został w swojej comfort zonie, przynajmniej będzie sobą ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2024 Post autor: Koper » ndz wrz 18, 2016 15:21 pm

Tomek pisze:Wizjonerski blockbuster - nie ma w obecnej dobie w Hollywood czegoś takiego. Desplat urodził się jakieś 15-20 lat za późno. Wizjonerskie filmy kręci się, ale poza hollywoodzkim blockbusterowym mainstreamem (wyłączając jakiegoś tam Finchera czy Nolana).
Może właśnie się HPkowi marzy, żeby Desplat wygryzł Zimmera u Nolana? ;) Albo przejął pałeczkę po Hornerze w kontynuacjach "Avatara" (o ile w końcu powstaną)? ;)

hp_gof

#2025 Post autor: hp_gof » ndz wrz 18, 2016 15:37 pm

Niech Zimmer ma swojego Nolana, bo w przeciwnym razie może być krucho ;) A ja też chcę dobrego Zimmera od czasu do czasu posłuchać :)
Tak, chcę, żeby Olek został panem wszechświata i żeby obskoczył wszystkie gatunki filmowe, a jeszcze trochę tego zostało :mrgreen: No kurde, stać go na więcej i ja też chcę posłuchać czegoś innego od czasu do czasu. Chcę również super-duper wydania jego scorów ze świecidełkami - dlaczego tylko Wawrzyniec ma mieć taką przyjemność? :P
Tak samo chętnie posłuchałbym Zimmera i Giacchino w jakichś dobrych dramatach, jak można się tak ograniczać? Może jestem marzycielem i idealistą, ale kurde, wszystko jest możliwe i ja wierzę, że różne cuda mogą się zdarzyć.

ODPOWIEDZ