Przeceniani i Ci najbardziej niedoceniani kompozytorzy.

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
bladerunner

Przeceniani i Ci najbardziej niedoceniani kompozytorzy.

#1 Post autor: bladerunner » pn kwie 12, 2010 16:51 pm

Najbardziej Przeceniani Kompozytorzy i Ci najbardziej niedocenieni ?

Ja uważam, że pomyłką tego świata jest Danny Elfman :D, HGW też czasem daje czadu ale Elf to po prostu no żenada :D ja nie wiem komu sprawia słuchanie tego Pana przyjemność :). Jego oryginalność z reguł kończy się na jakimś temacie przewodnim.
Wole po stokroć pelhamy i inne x-meny niż męczyć się z tym kompozytorem. Może to zboczenie ?

Za to niedocenianym jest na pewno Bruce Broughton. Szkoda go, bo tworzy dzieła dobre, czasem słabe, ale czasem i bardzo dobre kompozycje :P

Czekam na wasze opinie :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2 Post autor: Mystery » pn kwie 12, 2010 17:28 pm

Z przecenianych:

John Debney - wyrobnik jadący na swoim nazwisku

Z niedocenionych:
Trevor Jones
Lee Holdridge
Bruce Broughton
Joel McNeely
Panowie z wieloma znakomitymi pracami na koncie, do wielu znanych filmów, diabelnie zdolni, święcący triumfy w latach 90, a teraz strasznie przez Hollywood zapomniani. Jakby ktokolwiek z nich skomponowałby do chociażby "Tytanów" cz "Outlandera" na pewno doczekalibyśmy muzyki wartej świeczki.

Christopher Lennertz
Theodore Shapiro
Edward Shearmur
Młodzi, zdolni, proszący się o ciekawsze projekty i ich ilość, szczególnie ten pierwszy.

Rachel Portman
Carter Burwell
Mychael Danna
Mają wzięcie, ale jakoś wśród słuchaczy są mało doceniani. Szkoda, bo każdy ma w dorobku niebagatelne prace i tematy.

Stephen Endelman
Cliff Eidelman
Richard Harvey
Dobrzy, ale jak w temacie niedoceniani :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3 Post autor: Koper » pn kwie 12, 2010 17:51 pm

Przeceniani:
- 90% padawanów od HZ :P
- Brian Tyler

Niedoceniani:
- Howard Blake
- George Fenton
- Jerry Fielding
- Robert Folk
- Richard Harvey
- Philippe Sarde
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

bladerunner

#4 Post autor: bladerunner » pn kwie 12, 2010 17:56 pm

no muszę przyznać, że lista Mystery robi wrażenie, zresztą Kopra też.

Trudno się z nią nie zgodzić.

Tylko widzę, że więcej jest niedocenianych niż przecenianych

Akurat Hansu dostał oskara, za to za co nie powinien.
Tu się kłania TTRL :D:D i Gladiator

Że JNH nie dostał za Village to już inna sprawa :D

Gregson też powinien dostać za królestwo chociażby i co ?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 12, 2010 18:05 pm

W sumie to wolałbym omijać takie tematy szerokim łukiem, gdyż są one tykającą bombą zegarową, która może się skończyć nieprzyjemnościami.
Dlatego też daruję sobie tych kompozytorów "przecenionych" i wypiszę tylko tych, których uważam, że są "niedocenieni". Zresztą i tak napiszę tylko tych, którzy mi zawsze jako pierwsi przychodzą do głowy:

- Don Davis
- Trevor Jones

"Przecenieni" według Kopera:
- 90% padawanów od HZ Razz
Oczywiście, że to brzmi śmiesznie i masz prawo tak myśleć i zapewne zaraz pojawi się lawina podobnych postów, czy też postów mnie krytykujących, ale według mnie, żeby być "przecenionym" to najpierw należy zostać niesłusznie docenionym. A ci panowie raczej docenieni nie są. :?

A co do Elfmana to się oczywiście nie zgadzam i sam nie wiem czy powinieneś go tam dać Blade'u, gdyż tutaj chyba chodzi o najbardziej "przecenionego" kompozytora, a nie najmniej lubianego. Czy też w sumie to na jedno wychodzi :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

bladerunner

#6 Post autor: bladerunner » pn kwie 12, 2010 18:12 pm

- Don Davis
Dla mnie to doceniony kompozytor,
na prawdę jak słucham Elfmana to ja nie wiem co ludzie w nim widzą i dlatego wydaję mi się maksymalnie przeceniany mistrz jednego tematu :), owych na pewno jest kilku np w wypadku Vangelisa jeden utwór jest tak potężny, że cała ścieżka po mimo, że jest wspaniała jednak ustępuje genialności głównej kompozycji, ale już taki Blade Runner caluśki jest świetny :), jak może brakować tej recenzji na forum !! :(

Mefisto

#7 Post autor: Mefisto » pn kwie 12, 2010 18:16 pm

Przecena:
- Streitenfeld
- HGW
- Horner
- Santaolalla
- McCreary
- Marianelli
- Bates
- Jablonsky
- Mansell
- Mancini
- Djawadi
- Jarre
- Iglesias

Niedocena:
- Kamen
- Gordon
- Danna
- Beltrami
- Legrand
- Conti
- Young
- Yared
- Revell
- Mothersbaugh
- Tiersen
- Trevor Jones
- Folk
- Davis
- Hirschfelder
- Grusin
- Fenton
- Broughton
- Kent
- Mizoguchi
- Edelman

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#8 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 12, 2010 18:31 pm

Ciekawa lista Mefisto, przy czym dalej twierdzę, że wypisywanie takich "kompozytorów" jak Bates czy Djawadi nie ma sensu, gdyż nie są oni doceniani, a więc jak mogą być przeceniani?
- Don Davis

Dla mnie to doceniony kompozytor
Właśnie o to chodzi, że nie jest. Niby jak ma wyglądać jego docenienie? Za Trylogię Matrixa nie dostał żadnej znaczącej nagrody, nawet nominacji, BA! nawet do Saturnów go nie nominowali :x Większość z jego świetnych soundtracków jest to słabych, jak nie fatalnych filmów klasy D. :(
Mamy rok 2003, Davis ukończył w wielkim stylu Matrixa. Trzy score'y jeden lepszy od drugiego i co? Do jakich filmów komponuje muzykę? "The Marine" "The Inch Hero", "The Good Life" itd. Może się nie znam na filmach, ale te tytuły mi nic nie mówią :? Gdzie wielkie projekty?
Dla mnie ten kompozytor jest więcej niż niedoceniony, zwłaszcza jak się przesłucha jego dyskografię :(
- Santaolalla
O tak Mefisto, to jest rzeczywiście jeden z najbardziej przecenionych kompozytorów muzyki filmowej na świecie i w historii :!:
Absolutnie się zgadzam i podpisuję obydwoma rękoma i jak i stopami.
- Marianelli
Chciałem go uwzględnić, ale trochę się bałem jaka będzie reakcja. I w sumie sam nie wiem czy pisać tę moją listę "przecenionych", gdyż sam nie wiem na ile oni są przecenieni, a na ile nie
:?

bladerunner

#9 Post autor: bladerunner » pn kwie 12, 2010 18:34 pm

Marianelli
Bez przesady, to akurat bardzo dobry kompozytor i zasługuję na uznanie, może nie ogromne, ale na uznanie :P

Green Zone - przepraszam za wyrazenie,ale dla mnie to jest zwykła perkusyjna 'napierdalanka' kompletnie pozbawiona melodii

How To Train Your Dragon - poprawna muzyka do animacji przeplatana chwilami swietnym action scorem i mało oryginalnej sentymentalnej wręcz liryki
Dziekan dziekanowy co Ty wypisujesz :P :P
Ostatnio zmieniony pn kwie 12, 2010 18:35 pm przez bladerunner, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#10 Post autor: Koper » pn kwie 12, 2010 18:34 pm

Wawrzyniec pisze:Ciekawa lista Mefisto, przy czym dalej twierdzę, że wypisywanie takich "kompozytorów" jak Bates czy Djawadi nie ma sensu, gdyż nie są oni doceniani, a więc jak mogą być przeceniani?
Jak to nie są docenieni?? Przecież zatrudnia się ich do największych hollywoodzkich hitów. A przy typach pokroju Jablonsky'ego jak wysmażą byle ścieżkę do horrorzydła, to od razu takim fanom jak Ty ślinka cieknie i na Forum posty na ten temat wypisują i mają wielkie oczekiwania, więc doprawdy nie chrzań, że goście nie są "doceniani". Przez polskich krytyków muzyki filmowej nie są, ale przez Hollywood i fanów są.
bladerunner20 pisze:
Marianelli
Bez przesady, to akurat bardzo dobry kompozytor i zasługuję na uznanie, może nie ogromne, ale na uznanie :P
Potwierdzam. Akurat w przypadku Marianellego chyba nie ma przeceniania. Na pewno nie ma niedoceniania, ale bez przesady.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#11 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 12, 2010 18:38 pm

Dobra, to w takim razie proszę mi rozjaśnić mój ciemny umysł i napisać jakie kryteria należy stosować do zakwalifikowania kogoś, że jest "przeceniony", czy też "niedoceniony" :?:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#12 Post autor: Koper » pn kwie 12, 2010 18:40 pm

Może Ci jeszcze wytłumaczyć skąd się dzieci biorą? :P:D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#13 Post autor: Koper » pn kwie 12, 2010 18:43 pm

dziekan pisze:Przy tym temacie nie ma żadnych określonych zasad gdyż temat nie jest sprecyzowany :P
Przynajmniej dla mnie :D
Temat jest sprecyzowany, przynajmniej na tyle, ze wiadomo, ze chodzi o kompozytorów, nie o konkretne scory. :P Ale zgadzam się, że szał w kwestii tegorocznych dzieł Powella przesadzony.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#14 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 12, 2010 18:53 pm

Dobra temat jest niesprecyzowany i dlatego też w większości będzie to wyglądało tak, że tymi "przecenionymi" kompozytorami będą Ci, których po prostu nie lubimy. I według mnie ogólnie trudno te wszystkie kategorie opisać. Gdyż w sumie jedna strona napisze, że Marianelli jest przeceniony, druga, że niedoceniony i obie strony będą miały podobne argumenty.
Dlatego też raczej nie mam zamiaru brać w tych przepychankach udziału, gdyż ze względu na mój gust i cenionych przeze mnie kompozytorów jestem na straconej pozycji.
Tylko na zakończenie co do Powella to ma się rozumieć, że się z Wami nie zgadzam i życzę sobie więcej takich przecenionych prac w tym roku :P :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#15 Post autor: Koper » pn kwie 12, 2010 18:56 pm

a co z tymi dziećmi...? ;):D

ODPOWIEDZ