Najważniejsze ścieżki fantasy 1980-2010

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Najlepsza ścieżka do filmu fantasy w historii to:

Conan the Barbarian
7
44%
Krull
0
Brak głosów
The NeverEnding Story
1
6%
Legend
1
6%
Willow
1
6%
Merlin
0
Brak głosów
LOTR - trylogia
3
19%
Hook
0
Brak głosów
The Mists of Avalon
0
Brak głosów
Robin of Sherwood
3
19%

Liczba głosów: 16

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#166 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 06, 2010 11:22 am

Ja tę muzykę znam i rzeczywiście jest dobra. Może trochę za długi ten score, ale dobrze się słucha. Chociaż szczerze to w ogóle nie znam tego filmu :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#167 Post autor: Mystery » wt kwie 06, 2010 11:28 am

Koper pisze:Zastąpiłby tylko te wtórne "Kroniki Spiderwick" ciekawszym i bardziej kolorowym "Ciemnym Kryształem" i byłaby gites. :P
Może i wtórne, a nawet na pewno, ale jak dla mnie jest to najbardziej magiczny soundtrack ostatnich lat, sam action score najlepszy u Hornera od lat, no może od "Legendy Zorro" :)

"L'Enfant des Loups" kosi konkrecje, GENIALNA ŚCIEŻKA :wink: :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#168 Post autor: Bucholc Krok » wt kwie 06, 2010 12:29 pm

Koper pisze:A tak w ogóle, to zupełnie nie brałem pod uwagę
"L'Enfant des Loups" Serge'a Franklina
ale wydaje mi się po obejrzeniu fragmentów, że to ma w sobie coś lekko z fantasy (coś jak w "Robin of Sherwood"):
Jak jest z dostępnością tego rozszerzonego, limitowanego wydania? W ogóle gdzie to było sprzedawane, gdy wyszło? W wytwórni?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#169 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 06, 2010 12:33 pm

Bucholc Krok pisze:Jak jest z dostępnością tego rozszerzonego, limitowanego wydania? W ogóle gdzie to było sprzedawane, gdy wyszło? W wytwórni?
Rozumiem, że spodobała Ci się ta muzyka :) Jak popatrzyłem na amazon to ceny ździebko wysokie:

http://www.amazon.com/LEnfant-Loups-Spe ... 876&sr=1-2

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#170 Post autor: Bucholc Krok » wt kwie 06, 2010 12:47 pm

Ponad 100$ to nie dla mnie. I co to za wytwórnia ta Lympia records? Pierwsze słyszę..
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#171 Post autor: Koper » wt kwie 06, 2010 14:44 pm

Bucholc Krok pisze:Jak jest z dostępnością tego rozszerzonego, limitowanego wydania? W ogóle gdzie to było sprzedawane, gdy wyszło? W wytwórni?
Tak, Lympia sprzedawała to na swojej stronie, wówczas za jedyne 19,90 euro jak dobrze pamiętam. Teraz tylko z drugiej ręki, ceny spore, ale tak do 50$ chyba da się znaleźć.
Wydanie jest limitowane, ale nienumerowane. W każdym razie graficznie i tekstowo książeczka całkiem bogata i elegancka, płyta jak najbardziej godna posiadania.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#172 Post autor: Mefisto » wt kwie 06, 2010 16:25 pm

Koper pisze:Marek już wprawdzie zamknął listę, ale co tam... :)
Marek sobie może :P głos ludu się liczy!

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#173 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 06, 2010 17:30 pm

Koper pisze:Tak, Lympia sprzedawała to na swojej stronie, wówczas za jedyne 19,90 euro jak dobrze pamiętam. Teraz tylko z drugiej ręki, ceny spore, ale tak do 50$ chyba da się znaleźć.
Wydanie jest limitowane, ale nienumerowane. W każdym razie graficznie i tekstowo książeczka całkiem bogata i elegancka, płyta jak najbardziej godna posiadania.
A to wnioskuję, że szanowny Pan posiada ten soundtrack :) Jeśli można spytać, jak na niego wpadłeś :?: :? Ja np. o tym filmie/produkcji telewizyjnej nie słyszałem i nie widziałem, a i skłamałbym i niepotrzebnie bym udawał ważniaka, gdybym napisał, że i kompozytor mi znany.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#174 Post autor: Bucholc Krok » wt kwie 06, 2010 17:34 pm

Mnie bardziej ciekawi skąd ma samą płytę. :) Może prosto z wytwórni? Tam jest wszystko po francusku.. :? Chyba, że nie dojrzałem jakiegoś małego guziczka..

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#175 Post autor: Koper » wt kwie 06, 2010 20:43 pm

Nie, też już z drugiej ręki kupowany. :)
Soundtrack mnie zainteresował, jak zobaczyłem ładnych parę lat temu reklamę i recenzję na jakiejś francuskojęzycznej stronce o OSTach. I potem rozpropagowałem go w Polsce. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#176 Post autor: Adam » śr kwie 07, 2010 00:01 am

i to się chwali Koper! winszować!

Obrazek
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#177 Post autor: Koper » śr kwie 07, 2010 00:03 am

Przestań wklejać tego żula nieogolonego wszędzie. :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#178 Post autor: Adam » śr kwie 07, 2010 00:06 am

muszę - Marek nie pomaga mi w temacie, a chcę żeby znikła ze mnie i z niego otoczka żuli :P:P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#179 Post autor: Koper » śr kwie 07, 2010 00:21 am

Adam Krysiński pisze:muszę - Marek nie pomaga mi w temacie, a chcę żeby znikła ze mnie i z niego otoczka żuli :P:P
Ale jak wklejasz waszego wspólnego kumpla z alkoholowych imprez, to raczej ta otoczko nie zniknie. :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Najważniejsze ścieżki fantasy 1980-2010

#180 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 13, 2010 14:14 pm

Dobra to może i ja jeśli można przedstawię swoją listę ścieżek fantasy, które najbardziej cenię:

- Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - John Williams
- Hook - John Williams
- Harry Potter and the Sorcerer's Stone - John Williams
- Harry Potter and the Chamber of Secrets - John Williams
- Merlin - Trevor Jones
- Krull - James Horner
- Willow - James Horner
- Excalibur - Trevor Jones
- The Dark Crystal - Trevor Jones
- Dragonheart - Randy Edelman
- Chronicles of Narnia (1) - Harry Gregson-Williams
- Alice in Wonderland - Danny Elfman