Steve Jobs (2015) - Daniel Pemberton

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Steve Jobs (2015) - Daniel Pemberton

#1 Post autor: Wawrzyniec » pn wrz 14, 2015 01:15 am

Obrazek

1. The Musicians Play Their Instruments?
2. It’s Not Working
3. Child (Father)
4. Jack It Up
5. The Circus Of Machines I (Overture)
6. Russian Roulette
7. Change The World
8. The Skylab Plan
9. Don’t Look Back Into The Sun – The Libertines
10. …I Play The Orchestra
11. The Circus Of Machines II (Allegro)
12. Revenge
13. Rainy Day Women #12 & 35 – Bob Dylan
14. It’s An Abstract
15. Life Out Of Balance
16. I Wrote Ticket To Ride
17. The Nature Of People
18. 1998. The New Mac
19. Father (Child)
20. Remember
21. Grew Up At Midnight – The Maccabees
22. Shelter From The Storm – Bob Dylan

Back Lot Music wyda soundtrack 9. Października.

Danny Boyle i Aaron Sorkin (ten od The Social Network) łączą siły w biografii Steve'a Jobsa. Muzyką skomponował Daniel Pemberton. Według mnie po Man From U.N.C.L.E. warto czekać na tę pracę. Kto wie może Daniel Pemberton zaskoczy nas raz jeszcze i tym samym będzie mierzył w Filmmuzę dla Kompozytora Roku. :)
Ostatnio zmieniony czw paź 01, 2015 00:51 am przez Wawrzyniec, łącznie zmieniany 3 razy.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Steve Jobs (2015) - Daniel Pemberton

#2 Post autor: Wawrzyniec » ndz wrz 27, 2015 14:22 pm

Dodałem okładkę.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3 Post autor: Koper » ndz wrz 27, 2015 19:40 pm

większej nie było???
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#4 Post autor: Kaonashi » ndz wrz 27, 2015 22:04 pm

Już jej chyba nie ma od dawien dawna.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5 Post autor: Wawrzyniec » pn wrz 28, 2015 14:11 pm

Ups, myślałem, że na forum jest już ta wtyczka automatycznie dopasowująca obrazki. :?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6 Post autor: Wawrzyniec » wt wrz 29, 2015 23:25 pm

OK zmieniłem rozmiar okładki. Może ta się zmieści.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#7 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 01, 2015 00:50 am

Dodałem tracklistę, a tutaj macie klipy:

http://www.amazon.com/gp/product/B015ZEKKCS/

Brzmią intrygująco i chyba lepiej od The Social Network.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#8 Post autor: Mystery » pt paź 09, 2015 12:48 pm

Świetny score, może jeszcze lepszy od Man From U.N.C.L.E., a Social Network nie stanowi tu żadnej konkurencji, znakomite zestawienie elektronicznych i klasycznych kompozycji, pod koniec robi się trochę monotonnie, ale Daniel znów błyszczy błyskotliwością, inteligencją i klasą, choć pewnie pomaga tu też mający nietuzinkową wrażliwość muzyczną Danny Boyle, zresztą wystarczy porównać to do standardów jakie zaprezentowano w "Jobs", w ch*j będzie nom.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#9 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 09, 2015 18:05 pm

Brzmi zachęcająco nie mogę się doczekać. Możliwe, że zapowiada się przełomowy rok dla Pembertona. :)

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#10 Post autor: Cisek » ndz paź 25, 2015 19:29 pm

Bardzo bardzo chciałem, żeby praca Pembertona pozamiatała mną podczas seansu, ale tak jak Boyle to nie Fincher, tak rola muzyki i jej wykorzystanie jest tu na drugim biegunie. Większość ilustracji ginęła mi pod ścianą dialogów, a film nie ma momentów w których akcja posuwa się do przodu bez słów. Serio. Nie ma. No dobra. Są trzy plansze z datami :D .

Jak ktoś jeździł windą to słyszałem te charakterystyczne "organy z Interstellar", a na palcach jednej ręki (dokładnie to 3 palcach) mogę policzyć kilkusekundowe momenty Jobsa z publicznością w ktorych wraz z oklaskami i tupaniem mamy solidne muzyczne wspomaganie.
Obrazek

Templar

#11 Post autor: Templar » czw lis 12, 2015 02:54 am

Fajny film, świetna rola Fassbendera, chyba będzie dla niego nominacja do Oscara. Tak jak wspomniał Cisek film jest pełen dialogów, nie ma tam praktycznie żadnych scen bez jakichkolwiek rozmów, także muzyka praktycznie cały czas stanowi tło, ale mimo tego w jednej scenie udało się Pembertonowi mnie zachwycić - kłótnia Jobsa i Sculley'ego, świetnie zrealizowane przeplatanie się dwóch różnych scen, fantastyczny popis aktorski Fassbendera i Danielsa, no i ta genialna muzyka Pembertona, dokładnie chodzi tu o utwór Revenge:

https://www.youtube.com/watch?v=M1Q6jYXdKSc

o mamuniu, przy tej scenie byłem jak w transie, ten kawałek dodawał niesamowitej dynamiki tej scenie, perfekcyjnie to wszystko było spasowane z obrazem, mistrzostwo. A poza tym, to reszta wypada znacznie lepiej na płycie i tutaj tak jak wspomniał Mystery dostajemy znakomity miks elektroniki i orkiestry, bardzo mi się podoba utwór, którego fragment był obecny już w zwiastunie, który wrzucałem parę miesięcy temu - Jack It Up, prosty motyw, ale od razu wpadający w ucho, już po tych 30 sekundach w zwiastunie ciągle go sobie nuciłem :P Porównując z The Social Network (nie sposób tego uniknąć zarówno w przypadku filmu, jak i muzyki, bo podobieństw można zauważyć sporo) - album ciekawszy niż The Social Network, dużo większa różnorodność materiału i całość jest znacznie bardziej przyswajalna, natomiast TSN miało jednak w filmie zdecydowanie więcej momentów, gdzie ta muzyka mogła się wybić, także pomimo tej jednej genialnej sceny, to muzyka w obrazie w przypadku Steve'a Jobsa wypada słabiej. Czy będzie nominacja do Oscara dla Pembertona? Gdyby teraz już ogłaszali finałową piątkę to myślę, że by dostał, film póki co plasuje się w czołówce tegorocznych filmów, a to jak wiadomo ma duże znaczenie przy nominacjach za muzykę, ale jednak jeszcze jest kilka znaczących filmów przed nami i wszystko zależy zarówno od tego jak się spiszą pozostali kompozytorzy, jak i też od tego jak dobre będą te filmy :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#12 Post autor: Kaonashi » czw lis 12, 2015 15:09 pm

Fajny kawałek, taki trochę neo-Glass.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Mefisto

#13 Post autor: Mefisto » śr lis 18, 2015 22:05 pm

Świetny film, kolejna świetne muza od Daniela. Może brakuje większej siły ekspresji w filmie, ale wbrew pozorom jest jej tam bardzo dużo i dobrze podkręca napięcie. Z płyty wywaliłbym w cholerę te piosenki i może z 5 minut underscore, ale poza tym git, w ogóle nie odczuwa się długości.

ODPOWIEDZ