Le Petit Prince (The Little Prince) (2015) - Hans Zimmer & Richard Harvey

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: Le Petit Prince (The Little Prince) (2015) - Hans Zimmer & Richard Harvey

#31 Post autor: Kaonashi » ndz lip 05, 2015 17:58 pm

Tomek pisze: A Ty jak widzę stworzyłeś z tego miecz obosieczny na mnie. Z takiej badziewnej pracy :)
Nie, ostrze po jednej stronie to wątek Terminatora, a ostrze po drugiej - insynuacje, że ktoś nie przesłuchał dokładnie pracy i ją ocenia po łebkach ---> Jurrasic World.
Tomek pisze: A jeżeli uwiera Cię "eleganckość" wypowiedzi i nie unoszenie się fanbojstwem, to co mam począć... To jak widzę boli Cię najbardziej :) Innego rodzaju wypowiedzi raczej ode mnie nie uzyskasz.
Nie no, generalnie to na plus, bo można się przynajmniej pokłócić na poziomie. :wink: Tyle że dzięki temu, że nie piszesz fanbojskich one-linerów, czy czegoś w tym rodzaju to nigdy nie znajdziesz pod swoimi postami mr. greenów (sorry, że kolejny obcy zwrot) - na szczęście na mnie takie "maskowanie" nie działa. :)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#32 Post autor: Adam » ndz lip 05, 2015 19:16 pm

Kaonashi pisze:
Tomek pisze: Wszyscy tu uważają się za fachowców tematu, ale moim zdaniem podejście do oceniania muzyki (a zwłaszcza nowych score'ów) jest tak trochę średnio fachowe ;-)
I kto to mówi. :mrgreen:
X 2 :D Tomek nie słuchający z założenia większości nowości a szczególnie Brajana i RCP , czym sie nie raz dumnie chwalił, pisze by nie oceniać z góry :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#33 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lip 05, 2015 20:03 pm

Ale Tomek nie ocenia tych ścieżek, tylko mówi, że ich nie będzie słuchał. A to różnica.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#34 Post autor: Koper » ndz lip 05, 2015 22:45 pm

Jeśli mogę się wtrącić w dyskusję Tomka i Dominika, to po 1. zachęcam do wyjaśnienia sobie tych "pretensji" przy jakimś piwku może (przy okazji jakiegoś FMFu jeśli jeszcze będzie tam koncert na który warto będzie przyjechać ;) ). Dobrze, że dyskusja w miarę rozsądnym kierunku poszła, tj. na argumenty i muszę powiedzieć, że moim zdaniem każdy z was ma trochę racji i każdego argumentację rozumiem. Trudno nie zgodzić się z Dominikiem, że aby być w pełni fachowym to trzeba by faktycznie rzetelnie każdy score przesłuchiwać, a nie tylko "potencjalnie interesujący" i rzeczywiście uznaję jego argumentację, że komentarz Tomka może wydać się pewną hipokryzją. Z drugiej jednak strony Tomek nie oceniał (na co też zwraca uwagę Paweł) Balfego po klipach czy jakichś skrawkach muzyki, a -o ile dobrze pamiętam- podziękował za niejakie "ostrzeżenie przed słuchaniem tej ścieżki". Nikt nie mówił mu, że Balfe jest fajny i trzeba dać mu szansę, na co on odparłby że nie warto. Wtedy to faktycznie byłaby hipokryzja. Ale skoro nawet naczelny fanboj RCP mówi, że score jest rzadki jak sraczka, no to cóż się dziwić, że Tomasz zrezygnował z odsłuchania go. W przypadku Jurassic World zdania są już podzielone. Ja też póki co jestem na nie, do scoru wrócę jednak (zapewne) po obejrzeniu filmu i wtedy dam mu kolejną szansę, choć tych 17 odsłuchów to raczej nie będzie, bo i nie sądzę by było to tego warte. :P I tu nie zgadzam się z Tomkiem krytykujących krytykantów Giacchina - zatem zgadzam się z Dominikiem - albo jest tam jakaś magia albo jej nie ma. Ileś tam wnikliwych odsłuchów to sobie możemy robić dla wyszukiwania jakichś technicznych smaczków, ukrytych nawiązań, ewentualnie jakiejś ukrytej intelektualnej głębi (tyle, że to, na litość boską, nie w muzyce do takiego filmu). Tak, przyznaję się, przesłuchałem MG dość pobieżnie, ponieważ nie chcę na siłę zgłębiać tej pracy (zwłaszcza gdy mnie nie porwała) przed filmowym seansem. Na usprawiedliwienie dodam, że nie wystawiałem jej jeszcze końcowych ocen i nie opowiadałem się jednoznacznie po którejś ze stron. W każdym razie rozumiem tych co są na nie. Ja tam tego o czym Tomek pisze też nie słyszałem i ten wpis faktycznie wyszedł Tomkowi (pozwólcie że do końca już będę pisał o was w 3 os.:P) tak jakby chciał pokazać, że jak się komuś nie podoba, to znaczy że niedokładnie odsłuchał, albo się czepia na siłę (ergo: jest "gorszym" słuchaczem/fanem). Stąd rozumiem to "niezadowolenie" Dominika.
Konkludując panowie, sorry za długi wpis, w każdym razie moim zdaniem w argumentach jest remis (Jurassic World - Dominik, Terminator - Tomek) ale czy warto bawić się w dogrywkę i rzuty karne? :)
Możecie też uznać, że nieprawidłowo nie uznałem wam jednej bramki, niesłusznie odgwizdując pozycję spaloną. ;)
A teraz macie po żółtej kartce za sianie niepotrzebnego fermentu i już mi tu grzecznym być. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 23, 2015 15:54 pm

Na Hans-Zimmer.com można w całości przesłuchać jednego utworu pt. "Escape". I niestety mam dla Was złą wiadomość, gdyż brzmi on naprawdę bardzo ładnie, emocjonująco i magicznie:

http://hans-zimmer.com/index.php?rub=disco&id=1319

Głos Camille też w tym kawałku słychać, aby było ładniej. Cóż mam nadzieję, że jakoś to przeżyjecie. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#36 Post autor: hp_gof » czw lip 23, 2015 16:00 pm

Bardzo ładne :) I nie brzmi jak Zimmer! A to duży komplement (dla muzyki) :) Pewnie to Harvey :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#37 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 23, 2015 16:08 pm

Właśnie wiedziałem, że jakby co to będzie się starać mówić, że to wszystko zasługa Harveya, czy też innych additionali, których ponoć ma nie brakować. Ale i tak liczy się dzieło końcowe. :)

Mefisto

#38 Post autor: Mefisto » ndz lip 26, 2015 16:55 pm

Ładny score - miejscami zbytnio plumkający, ale ładny. Inna sprawa, że to praca czysto-Harveyowska. Zimmer praktycznie nic nie wniósł do całości.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#39 Post autor: Ghostek » ndz lip 26, 2015 17:17 pm

Jak to nie wniósł? Użyczył swojego nazwiska, a to już wynosi score, o którym mało kto by usłyszał do miana sezonowego megakultu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#40 Post autor: Wawrzyniec » pn lip 27, 2015 01:54 am

O to ten score jest już dostępny? Jakoś jeszcze nie widziałem go w "sklepach".

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#41 Post autor: Mystery » wt lip 28, 2015 11:47 am

Taki sobie ten Książę, Hans podpisał się tylko pod kilkoma śpiewanymi kawałkami, a score Harveya może i ładny, ale nie angażuje i jakoś za wiele się z niego nie wynosi, braknie tu konkretnej tematyki i emocji i tak jak w przypadku "Songs of the Sea" Coulaisa, raczej prędko się o tym zapomni i nie będzie się do tego wracać, choć w samej bajce może to ładnie nieść obraz.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#42 Post autor: Paweł Stroiński » wt lip 28, 2015 15:58 pm

W jakim sensie, mógłbyś podać dokładną listę kawałków, pod którymi Hans się podpisał?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#43 Post autor: Adam » wt lip 28, 2015 16:18 pm

"Suis-moi"
"Le Tour de France en Diligence"
"Equation"

Te. Kolaboracja z innymi.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#44 Post autor: Paweł Stroiński » wt lip 28, 2015 16:54 pm

Czy któraś z tych trzech melodii przewija się w ścieżce? Jestem teraz trochę zajęty i choć mam na kompie tę ścieżkę, to jeszcze jej nie słuchałem.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#45 Post autor: Wawrzyniec » wt lip 28, 2015 20:04 pm

Adam pisze:"Suis-moi"
"Le Tour de France en Diligence"
"Equation"

Te. Kolaboracja z innymi.
Ale przecież to są wszystko piosenki Camille? :?

ODPOWIEDZ