Brian Tyler

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: Brian Tyler

#1576 Post autor: Paweł Stroiński » śr lip 08, 2015 19:07 pm

300 to ja przyjąłem na wiarę. Odmawiam słuchania score'u i oglądania filmu :mrgreen:

Ale podtrzymuję, że Inama Mushif to Now We Are Free z Gladiatora w co najmniej kilku miejscach.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1577 Post autor: Kaonashi » śr lip 08, 2015 19:16 pm

Paweł Stroiński pisze:300 to ja przyjąłem na wiarę.
No, a później wychodzą takie kwiatki, że Inama Nushif to to samo co "Now We Are Free". :wink:

A teraz bardziej serio. Dawno temu to zauważyłem i chyba nawet o tym kiedyś wspominałem. Ludziom strasznie łatwo przychodzi wytykanie, że coś jest czegoś plagiatem/kopią - jak zwał tak zwał. Może to wynika z jakiejś chęci pochwalenia się znajomością innych utworów i "błyskotliwym" zauważeniem jakichś koneksji między nimi, a może z uprzedzeń wobec kompozytora który czymś się, nazwijmy to teraz dyplomatycznie, "inspirował", lub fanbojstwa wobec twórcy źródła "inspiracji". Trudno powiedzieć. Nie zrozumcie mnie źle.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1578 Post autor: Koper » śr lip 08, 2015 19:52 pm

Zwał jak zwał, ale nie wierzę że podobieństwa do Now We Are Free są przypadkowe (podobnie jak drugiego tematu do Lifeforce). Podejrzewam, że było to w temp tracku, ewentualnie zważywszy na popularność songu Gerald w tamtym czasie twórcy serialu mogli rzucić hasło: "Brajan, chcemy czegoś podobnego".
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1579 Post autor: Paweł Stroiński » śr lip 08, 2015 19:56 pm

No, sądzę, że gdyby Hans podał Tylera do sądu, to by sprawę wygrał. Choć ponoć nie miał w ogóle temp-tracku przy tym.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1580 Post autor: Kaonashi » śr lip 08, 2015 20:59 pm

Koper pisze:Zwał jak zwał, ale nie wierzę że podobieństwa do Now We Are Free są przypadkowe (podobnie jak drugiego tematu do Lifeforce). Podejrzewam, że było to w temp tracku, ewentualnie zważywszy na popularność songu Gerald w tamtym czasie twórcy serialu mogli rzucić hasło: "Brajan, chcemy czegoś podobnego".
Ale ja nigdzie temu nie zaprzeczyłem.
Paweł Stroiński pisze:No, sądzę, że gdyby Hans podał Tylera do sądu, to by sprawę wygrał. Choć ponoć nie miał w ogóle temp-tracku przy tym.
Takich procesów to można by zrobić setki, cała analizowanie sztuki polegałoby tylko na zastanawianiu się co kto od kogo zerżnął i kogo trzeba pozwać, nie wspominając o tym, że większość, o ile nie wszystkie najciekawsze rzeczy powstały poprzez ewoluowanie z istniejących już koncepcji muzycznych lub łączeniu ich z innymi - ergo czerpanie od kogoś nie jest niczym złym, o ile faktycznie nie przekracza się tej, co prawda cienkiej, granicy między inspiracją a plagiatem. Przykładowo "Inama Nushif" nawiązuje stylowo faktycznie do "Now We Are Free", ale na jak najbardziej dopuszczalnym poziomie, zatem nie widzę nic w tym złego, choć Tyler laurów za oryginalność nie zbierze, fakt.

Hans to mógłby zresztą zbić fortunę w ten sposób. Najpierw przez lata wyszkolić sobie swoich padawanów, którzy będą zrzynali jego score'y, a później tych wszystkich Jackmanów i Jablonksich podać do sądu za te wszystkie plagiaty i zgarnąć kolejne miliony. :mrgreen:

Mefisto

#1581 Post autor: Mefisto » śr lip 08, 2015 21:12 pm

Kaonashi pisze:Takich procesów to można by zrobić setki
Przecież takich procesów są setki :) Tylko to nie jest coś, o czym wyczytasz w newsach. Wyjątkiem w ostatnich latach chyba właśnie 300, gdzie nawet po premierze wytwórnia umieściła oficjalne przeprosiny dla Goldenthala w gazecie. Poza tym takie sprawy załatwie się polubownie hajsem.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1582 Post autor: Koper » czw lip 09, 2015 17:44 pm

Kaonashi pisze:Przykładowo "Inama Nushif" nawiązuje stylowo faktycznie do "Now We Are Free", ale na jak najbardziej dopuszczalnym poziomie, zatem nie widzę nic w tym złego, choć Tyler laurów za oryginalność nie zbierze, fakt.
Ano. To tak jak Adidas (Zimmer/Gerrard) i Adobas (Brajan). :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1583 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 09, 2015 17:47 pm

A ja pamiętam te czasy, chociaż ja kojarzę Adldasy. :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1584 Post autor: Adam » wt lip 14, 2015 16:50 pm

widział gdzieś nagrania z panelu z comic-con? w tamtym roku były..
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1585 Post autor: Adam » ndz lip 19, 2015 10:14 am

Nie wiem co i jak ale Brajan jest razem z Newtonem Howardem przypisany na IMDB do filmu Solar Storm w 2017 :o Oczywiście to nic nie znaczy, imdb to plotkarski portal, ale ktoś musiał się postarać i zrobić tego edycję.. po co? na co? zobaczymy. to była by genialna kolaboracja 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1586 Post autor: Kaonashi » ndz lip 19, 2015 10:23 am

Jeden się skończył, a drugi nawet nie zaczął. Faktycznie genialna. :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1587 Post autor: Adam » ndz lip 19, 2015 10:56 am

Ifukube się za to nie skończył :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1588 Post autor: Kaonashi » ndz lip 19, 2015 13:16 pm

Ifukube się skończył na Mechagodzilli 2, skoro pytasz. Ale przynajmniej się zdążył zacząć. :P

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1589 Post autor: Wojteł » ndz lip 19, 2015 15:59 pm

Ifukube na bank się skończył w 2006 :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1590 Post autor: Adam » śr sie 26, 2015 09:46 am

Brajan nagrywał score do tego nowego dramatu z Redfordem - "Truth" - w Sydney. Licze że score wyda Sony Classical, bo Sony wziął pod skrzydła ten film.
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ