Ale podtrzymuję, że Inama Mushif to Now We Are Free z Gladiatora w co najmniej kilku miejscach.
Brian Tyler
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Re: Brian Tyler
300 to ja przyjąłem na wiarę. Odmawiam słuchania score'u i oglądania filmu 
Ale podtrzymuję, że Inama Mushif to Now We Are Free z Gladiatora w co najmniej kilku miejscach.
No, a później wychodzą takie kwiatki, że Inama Nushif to to samo co "Now We Are Free".Paweł Stroiński pisze:300 to ja przyjąłem na wiarę.
A teraz bardziej serio. Dawno temu to zauważyłem i chyba nawet o tym kiedyś wspominałem. Ludziom strasznie łatwo przychodzi wytykanie, że coś jest czegoś plagiatem/kopią - jak zwał tak zwał. Może to wynika z jakiejś chęci pochwalenia się znajomością innych utworów i "błyskotliwym" zauważeniem jakichś koneksji między nimi, a może z uprzedzeń wobec kompozytora który czymś się, nazwijmy to teraz dyplomatycznie, "inspirował", lub fanbojstwa wobec twórcy źródła "inspiracji". Trudno powiedzieć. Nie zrozumcie mnie źle.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Zwał jak zwał, ale nie wierzę że podobieństwa do Now We Are Free są przypadkowe (podobnie jak drugiego tematu do Lifeforce). Podejrzewam, że było to w temp tracku, ewentualnie zważywszy na popularność songu Gerald w tamtym czasie twórcy serialu mogli rzucić hasło: "Brajan, chcemy czegoś podobnego".
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
No, sądzę, że gdyby Hans podał Tylera do sądu, to by sprawę wygrał. Choć ponoć nie miał w ogóle temp-tracku przy tym.
Ale ja nigdzie temu nie zaprzeczyłem.Koper pisze:Zwał jak zwał, ale nie wierzę że podobieństwa do Now We Are Free są przypadkowe (podobnie jak drugiego tematu do Lifeforce). Podejrzewam, że było to w temp tracku, ewentualnie zważywszy na popularność songu Gerald w tamtym czasie twórcy serialu mogli rzucić hasło: "Brajan, chcemy czegoś podobnego".
Takich procesów to można by zrobić setki, cała analizowanie sztuki polegałoby tylko na zastanawianiu się co kto od kogo zerżnął i kogo trzeba pozwać, nie wspominając o tym, że większość, o ile nie wszystkie najciekawsze rzeczy powstały poprzez ewoluowanie z istniejących już koncepcji muzycznych lub łączeniu ich z innymi - ergo czerpanie od kogoś nie jest niczym złym, o ile faktycznie nie przekracza się tej, co prawda cienkiej, granicy między inspiracją a plagiatem. Przykładowo "Inama Nushif" nawiązuje stylowo faktycznie do "Now We Are Free", ale na jak najbardziej dopuszczalnym poziomie, zatem nie widzę nic w tym złego, choć Tyler laurów za oryginalność nie zbierze, fakt.Paweł Stroiński pisze:No, sądzę, że gdyby Hans podał Tylera do sądu, to by sprawę wygrał. Choć ponoć nie miał w ogóle temp-tracku przy tym.
Hans to mógłby zresztą zbić fortunę w ten sposób. Najpierw przez lata wyszkolić sobie swoich padawanów, którzy będą zrzynali jego score'y, a później tych wszystkich Jackmanów i Jablonksich podać do sądu za te wszystkie plagiaty i zgarnąć kolejne miliony.
-
Mefisto
Przecież takich procesów są setkiKaonashi pisze:Takich procesów to można by zrobić setki
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Ano. To tak jak Adidas (Zimmer/Gerrard) i Adobas (Brajan).Kaonashi pisze:Przykładowo "Inama Nushif" nawiązuje stylowo faktycznie do "Now We Are Free", ale na jak najbardziej dopuszczalnym poziomie, zatem nie widzę nic w tym złego, choć Tyler laurów za oryginalność nie zbierze, fakt.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Nie wiem co i jak ale Brajan jest razem z Newtonem Howardem przypisany na IMDB do filmu Solar Storm w 2017
Oczywiście to nic nie znaczy, imdb to plotkarski portal, ale ktoś musiał się postarać i zrobić tego edycję.. po co? na co? zobaczymy. to była by genialna kolaboracja 
NO CD = NO SALE
Jeden się skończył, a drugi nawet nie zaczął. Faktycznie genialna. 
Ifukube się skończył na Mechagodzilli 2, skoro pytasz. Ale przynajmniej się zdążył zacząć. 
Brajan nagrywał score do tego nowego dramatu z Redfordem - "Truth" - w Sydney. Licze że score wyda Sony Classical, bo Sony wziął pod skrzydła ten film.
NO CD = NO SALE